Politika

Radulović u Parizu: Podsticaj za intenziviranje dijaloga i unapređenje odnosa Crne Gore i Francuske

Raduović u Parizu

Zapadni Balkan je izuzetno važan za evropski kontinent, a Crna Gora i region su njegov neraskidivi dio. U istom duhu, potrebno je raditi na promjeni narativa i percepcije regiona Zapadnog Balkana u državama članicama Unije, odnosno na jačanju međusobnog dijaloga EU i njenog odnosa sa Crnom Gorom i ostalim zemljama regiona – ocijenjeno je danas u Parizu na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa predsjednicom Grupe prijateljstva Francuska-Zapadni Balkan i sekretarkom Komisije za evropske poslove u Senatu Martom de Sidrak.

“Na sastanku kojem su prisustvovali i senatori Elen Konvej Mure, bivša ministarka za Francuze u inostranstvu i Olivije Kadik, kao i više drugih francuskih senatora, istaknuto je da Crna Gora visoko cijeni podršku koju Francuska, kao jedna od najuticajnijih članica EU pruža Crnoj Gori”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Radulović je zahvalio Sidrak na ličnom zalaganju za značajniju francusku podršku procesu pridruživanja država Zapadnog Balkana EU.

“Radulović je kazao da je Crna Gora u dobroj vjeri prihvatila novu metodologiju Evropske unije čiji je Francuska glavni zagovornik i da je čvrsto opredijeljena da sprovede sve neophodne reforme kako bi ostvarila svoj strateški cilj – članstvo u Uniji. Na toj liniji, kazao je da naša država posvećeno radi na ispunjavanju obaveza iz evropske agende uprkos izazovnoj političkoj, ekonomskoj i zdravstvenoj situaciji”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je apostrofiran i značaj snaženja međuparlamentarnog dijaloga Crne Gore i Francuske, pri čemu je izraženo čvrsto uvjerenje da će u najskorijoj budućnosti biti formirana Grupa prijateljstava u crnogorskom Parlamentu, koja će biti značajan mehanizam za dalje jačanje parlamentarne saradnje.

Sidrak je, dodaje se u saopštenju, uručila ministru Raduloviću počasnu medalju Senata.

Radulović je tokom posjete Parizu imao odvojen susret sa Žeraldin Lamble, direktoricom MEDEF-a, francuske biznis asocijacije koja okuplja 7100 francuskih kompanija i posluje u više od 120 zemalja svijeta.

Radulović i Lamble

Crna Gora je interesantna i atraktivna adresa za francuska mala i srednja preduzeća koja imaju ekspertizu u oblastima infrastrukture, zelene ekonomije, agrobiznisa, sajber bezbjednosti, cijeneći pogodnu investicionu klimu kojoj je Vlada Crne Gore posebno posvećena, a koja će pored postojećih atraktivnih poreskih stopa podrazumijevati i nultu stopu tolerancije na korupciju, ocijenjeno na sastanku ministra Radulovića sa Lamble.

“MEDEF ima 85 poslovnih savjeta na čijem čelu se nalaze izvršni direktori najvećih francuskih kompanija. Takođe, u okviru ove francuske asocijacije aktivan je i Poslovni savjet za Zapadni Balkan”, dodaje se u saopštenju.

Radulović je kazao da je Crna Gora zainteresovana za promociju investicionih, turističkih i ekonomskih potencijala u Francuskoj, uz veće prisustvo francuskih investitora koji su se potvrdili kao kredibilni partneri.

U tom kontekstu, razmotreni su konkretni koraci za dalju saradnju sa MEDEF-om kroz, kako je tokom razgovora najavljeno, organizovanje vebinara predstavnika crnogorskih ministarstava finansija, ekonomskog razvoja i kapitalnih investicija sa zvaničnicima MEDEF-a, a u prisustvu predstavnika renomiranih francuskih kompanija.

“Sagovornici su na toj liniji zaključili da bi značajnije prisustvo francuskih investitora bilo poželjno, kako bi kvalitetni politički odnosi između dvije zemlje dobili ekonomsku dimenziju i vrijednost, a posebno cijenići strateško opredjeljenje da u što skorijem roku postanemo članica Evropske unije”, dodaje se u saopštenju.

Tokom razgovora je konstatovano da je Crna Gora kao značajna turistička destinacija posvećena stvaranju preduslova za organizovanje prije svega bezbjedne turističke sezone i da je u tom kontekstu važan povratak francuskih turista kao jednih od tradicionalno najbrojnijih posjetilaca iz Evropske unije.

Na sastanku je, saopšteno je iz Ministarstva, ocijenjeno da je planirano potpisivanje Sporazuma o saradnji sa Francuskom razvojnom agencijom (AFD) od posebnog značaja za Crnu Goru, a prisustvo Agencije na Zapadnom Balkanu izuzetna šansa za ostvarivanje što konkretnije saradnje između Francuske i svih država našeg regiona.

U Ambasadi Crne Gore u Parizu upriličen je i susret ministra Radulovića sa princom Nikolom Petrovićem Njegošem.

Prilikom razgovora je istaknuto zajedničko zalaganje za razvoj i afirmaciju Crne Gore na evropskoj i svjetskoj mapi, sa fokusom na njegovanje demokratskih vrijednosti, crnogorske kulture i rad na realizaciji razvojnih projekata odnosno valorizaciji Crne Gore kao ekološke države pod motom „Small is beautiful” kojim bi se obuhvatile male države koje su posvećene implementaciji ekoloških standarda (na primjeru skandinavskih država, Švajcarske, Kostarike).

“Takođe, iskazana je spremnost državnih institucija u pružanju podrške princu Nikoli Petroviću s ciljem afirmacije saradnje sa bliskim državama koje imaju kraljevski oblik uređenja”, zaključuje se u saopštenju.

 

Send this to a friend