Politika

Radulović u Turskoj: Predsjedavanje SEECP-om dokazaće posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji

Crna Gora će preuzeti jednogodišnje predsjedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi SEECP od Grčke, počev od juna sljedeće godine. To je svojevrsna potvrda ne samo dosadašnjeg uspješnog predsjedavanja regionalnim inicijativama, već i konstruktivne uloge koju Crna Gora ima u regionu koji veže zajednička evropska perspektiva, ocijenio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović tokom današnjeg sastanka šefova diplomatija zemalja učesnica Procesa, prihvativši ponudu članova ovog foruma.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je rekao da se “radujemo što ćemo imati priliku da još jednom pokažemo našu posvećenost regionalnoj saradnji, upravo kroz predsjedavanje ovako važnim procesom“.

Šef crnogorske diplomatije prisustvuje ministarskom sastanku koji se održava u Antaliji, na poziv turskog kolege Mevluta Čavušoglua. Radulović je zahvalio domaćinu na odličnoj organizaciji događaja, te pohvalio jednogodišnje predsjedavanje Turske SEECP-om u izazovnom i dinamičnom periodu praćenom pandemijom COVID-19. Takođe, poželio je uspjeh Grčkoj, kao narednoj predsjedavajućoj SEECP.

Radulović je istakao značaj regionalne saradnje koja se bazira na razumijevanju i povjerenju, zajedničkim interesima i potrebama.

“Danas, kada obilježavamo 25 godina od osnivanja SEECP, treba istaći da su regionalni dijalog i razmjena mišljenja i ideja ključni za tretiranje pitanja od zajedničkog interesa“, naglasio je.

Kako je rekao, SEECP predstavlja važan politički forum za dalji razvoj dijaloga sa evropskom i međunarodnom zajednicom.

“U tom pogledu ohrabruje činjenica da je evropska i evroatlantska budućnost zajednički cilj svih zemalja ovog regiona i nit koja nas spaja. Crna Gora je posvećena procesu evropske integracije, i spremna je da kao prijatelj i susjed pruži podršku ostalim zemljama kandidatima za članstvo u EU”, poručio je Radulović.

Pozdravio je usvajanje Strategije za JIE 2030, kao i Zajedničke deklaracije SEECP i Godišnjeg izvještaja generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Na marginama ministarskog sastanka, Radulović se sastao sa slovenačkim šefom diplomatije Anžom Logarom.

Sagovornici su potvrdili da zajednički temelj, odnosno evroatlantske vrijednosti, predstavljaju dodatni podsticaj za dalje snaženje već bogate bilateralne saradnje.

“Crna Gora računa na dalju podršku Slovenije, kao prijatelja i partnera, u procesu pristupanja EU”, istakao je ministar.

Šef crnogorske diplomatije će se danas takođe sastati i sa moldavskim kolegom Aurelijom Ćokojem, u cilju dinamiziranja aktivnosti na polju ekonomske saradnje sa ovom državom.

Send this to a friend