Politika Predsjednik Matice crnogorske kazao da u toj organizaciji nijesu imali nikakvih iluzija o prirodi i karakteru nove vlasti

Radulović: Uništenje države Crne Gore nemoguće bez oružanog sukoba, a tu Srbija ne bi sjajno prošla

Dragan Radulović

Nije nama u Crnoj Gori potrebna proizvodnja neprijatelja, njih imamo sasvim dovoljno, nego traganje za istomišljenicima i političkim saborcima. U prvom redu među ljudima koji uočavaju da zemlja ne ide u civilizacijski dobrom smjeru, istakao je Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske koja ove godine obilježava jubilej 30. godina postojanja i rada.

Radulović je govorio o kapitalnim projektima koji su obilježili aktivnosti Matice crnogorske u proteklih nekoliko godina, aktuelnoj političkoj situaciji, borbi za očuvanje identiteta, građanskog društva, i svih vrijednosti koje Crnu Goru čine vrijednom života u njoj.

Matica crnogorska počela je sa radom prije tri decenije sa ciljem očuvanja i odbrane crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta u turbulentim devedesetim. Kako vidite poziciju Crne Gore danas?

RADULOVIĆ: Volio bih da mogu reći nešto lijepo i ohrabrujuće, ali nažalost to nije slučaj. Sve one snage koje su bile protiv nezavisne i međunarodno priznate Crne Gore, protiv ulaska u NATO i pridruživanja Evropskoj uniji, protiv antifašizma i građanske države, a za oživljavanje sukoba i ratova iz devedesetih i pretvaranje Crne Gore u državu kojom dominira pravoslavni fundamentalizam – trenutno su odnijele prevagu. I provode državnu politiku u skladu sa svojom agendom.

Crnogorski građani su još uvijek zatečeni očiglednim posrnućem našeg društva i urušavanjem državnih institucija kojima svakodnevno svjedočimo… Nijesam optimista kako će se stvari dalje odvijati, ukoliko građani ne smognu snage i ne zaustave proces otvorenog razdržavljenja i dekompozicije Crne Gore, i ne pokažu znatno veću brigu za budućnost svoje domovine. Ukoliko to ne bude slučaj, ne preostaje nam ništa drugo nego da lagano trulimo kao politička zajednica, koja će umjesto članstvom u EU biti zadovoljna provincijalnim statusom u „srpskom i ruskom svetu“ na Balkanu.

Pored izvjesne nezainteresovanosti crnogorskih građana za budućnost svoje zemlje, zabrinjava i očigledna podrška naših zapadnih „prijatelja“ utapanju Crne Gore u veoma upitne saveze tipa Otvoreni Balkan, što nije ništa drugo do stvaranje novih izvora nestabilnosti i neprekidnih sukoba. Ali ne treba očekivati da neko umjesto nas riješi naše probleme, jer to je naša građanska i ljudska dužnost. Kako glasi jedna stara španska poslovica „država je kao strijela: ili leti ili pada“…

U kakvim uslovima i materijalnim prilikama radi Matica crnogorska?

RADULOVIĆ: Matica crnogorska dijeli sudbinu svoje države i naroda, i ne očekujemo nikakav boljitak izvan toga. Ako bismo ga očekivali ili priželjkivali, bilo bi to suviše nepristojno za jednu instituciju kakva je Matica crnogorska. Od kada je donijet Zakon o Matici crnogorskoj 2008. godine naš jedini izvor finansiranja su budžetska sredstva koja godišnje dobijamo za obavljanje svoje djelatnosti.

U posljednjih deset godina taj iznos je 240.000 eura i nije se mijenjao bez obzira na inflaciju. U Matici radi pet stalno zapošljenih ljudi, imamo 14 Ogranaka po Crnoj Gori u kojima naši članovi volonterski obavljaju posao, i centralu u Podgorici, pa kada od pomenute cifre odbijete plate, servisiranje prostora, internet, telefone, komunalije, iznajmljivanje, jer samo u Baru i Herceg Novom posjedujemo svoj prostor, svuđe smo drugo podstanari, uključujući i Podgoricu.

Za programsku realizaciju na godišnjem nivou ostane oko sedamdesetak hiljada eura, što je više nego nedovoljno za realizaciju namjeravanih projekata. Moguće da zbog dinamike i kvalitetnih projekata koje ostvarujemo u Crnoj Gori i inostranstvu javnost stiče utisak da Matica raspolaže sa mnogo više sredstava, međutim to nije slučaj, naprotiv izloženi smo značajnom umanjenju.

U protekle četiri godine realizovali smo: 147 promocija, izložbi, tribina, naučnih skupova, takmičenja; naše izdavaštvo bilježi 17 brojeva časopisa Matica od kojih je broj 81, objavljen u proljeće 2020. godine tematski posvećen odnosu države i crkve; zatim tri broja Godišnjaka; dok je ukupno objavljeno 36 knjiga i tri kataloga koji su pratili naše izložbe. Proizlazi da smo u prosjeku godišnje objavljivali 15 štampanih izdanja…

S obzirom na sredstva kojima raspolažemo, više smo nego zadovoljni postignutim. Ove godine obilježavamo trideset godina postojanja i rada, i nesumnjivo je da se imamo čime pohvaliti.

Na koji način je Matica crnogorska djelovala u periodu nakon promjene vlasti 2020. godine?

RADULOVIĆ: Nijesmo mi imali nikakvih iluzija o prirodi i karakteru nove vlasti. Dva dana nakon 30. avgusta javili smo se saopštenjem u kome smo oštro osudili „pobjedničko slavlje“ začinjeno pozivima na progon neistomišljenika i pripadnika manjinskih naroda. Tako je bilo i u vezi potpisivanja Temeljnog ugovora, progona Crnogorske pravoslavne crkve, i crnogorskih intelektualaca, potpisivanja ugovora sa SPC, kao niza drugih nepočinstava parlamentarne većine na koja smo argumentovano i kritički ukazivali.

Smatram da smo uspjeli da zadržimo svoj institucionalni integritet, kao što smo to, uostalom, uspjeli i za vrijeme prethodne vlasti. Matica crnogorska ima svoj Program i Statut, Skupštinu koja se redovno sastaje, Upravni odbor, Savjet, generalnog sekretara, predśednika…

Nema tu prostora za samovolju, niti za kompromitaciju. Ako neko smatra da je tako čvrsto utemeljenu instituciju moguće pretvoriti u igračku koja će ispunjavati nečije dnevnopolitičke želje i primisli – grdno se vara. Matica crnogorska nije supstitut političke partije, niti nam je to polje djelatnosti.

Koje biste programe i projekte izdvojili?

RADULOVIĆ: Na XIV Skupštini Matice crnogorske koja je održana 28. januara i na kojoj je za generalnog sekretara reizabran Ivan Ivanović, u podnijetom izvještaju o radu pomenuti su najznačajniji projekti u proteklom periodu. Ono što bih posebno izdvojio su objavljivanje fototipskih izdanja „Psaltira“ iz štamparije Crnojevića u saradnji sa Bugarskom akademijom nauka i objavljivanje „Prazničnog Mineja“ iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina u saradnji sa Nacionalnom Bibliotekom u Sofiji.

Vukovićev „Praznični minej“ u fototipskom obliku se tada prvi put pojavio pred crnogorskom stručnom i laičkom javnošću, i na taj poduhvat smo posebno ponosni. Takođe bih izdvojio dvije izložbe: „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XIV i XV vijeka“ i izložbu posvećenu jubileju 80 godina od Trinaestojulskog ustanka „Godine prkosa i ponosa“, koje su imale zapažen život izvan Crne Gore. Nezaobilazan je i naš časopis „Matica“ koji u kontinuitetu izlazi već dvadesetčetiri godine, upravo je objavljen broj 92. Tribina „Śednik četvrtkom“ koju smo pokrenuli u oktobru 2020. godine, na pravi način je privukla pažnju crnogorske javnosti. Unaprijeđena je saradnja i sa Maticom slovačkom, pa će se tako u njihovom časopisu „Slovenski obzor“, koji izlazi dva puta godišnje, objavljivati tekstovi o važnijim aktivnostima i projektima Matice crnogorske.

Postoje naravno i ozbiljni planovi za budućnost, ali o njima ne bih govorio prije konačne realizacije, koja će zavisiti od finansijskih prilika.

Da li dešavanja u protekle dvije godine dovode u pitanje opstanak crnogorskog identiteta i multikulturalnosti kao jedne od najvećih vrijednosti crnogorskog društva?

RADULOVIĆ: Velikosrpskoj politici Beograda nije cilj uništenje države Crne Gore, najzad to je nemoguće bez ozbiljnijeg oružanog sukoba na Balkanu, a za to izgledi nijesu baš veliki. Evo i Rusiji ne ide sjajno u Ukrajini, a tek ne bi Srbiji sjajno prošlo, i oni su toga dobro svjesni… Cilj je unutrašnja promjena karaktera države Crne Gore, asimilacija Crnogoraca i njihove nacionalne samosvojnosti, rastjerivanje i asimilacija pripadnika drugih naroda, razaranje građanskog i multikonfesionalnog društva…

Jednom riječju, pretvaranje Crne Gore u međunarodno priznatu, ali etnički i nacionalno homogenu srpsku državu, koja će sa Srbijom kao nadležnim i pametnijim bratom biti kičma „srpsko-ruskog sveta“. Takva vizija budućnosti podrazumijeva otklon od EU, uništenje sekularizma, građanskog društva, i svih vrijednosti koje Crnu Goru čine vrijednom života u njoj.

Kakva je u svemu tome uloga Srpske pravoslavne crkve?

RADULOVIĆ: Izvođač radova na terenu, suptilan i mračan istovremeno. Jedini dobitnik izbora od 30. avgusta, svi ostali smo gubitnici, bili svjesni toga ili ne. Možda će poneka grabljivica nešto da ušićari za sebe, ali to je beznačajno u odnosu na veličinu gubitka koji nam se sprema. Matica crnogorska je više puta ukazivala na pogubno djelovanje te organizacije u Crnoj Gori, ali ništa manje i na besmisao paktiranja bivše vlasti sa njihovim velikodostojnicima.

Hranili su svoje malo čudovište, ispunjavali mu prohtjeve, a kada je čudovište poraslo – otkinulo im je glavu. Vlast koja je prije više godina izbacila logiku kao obavezan predmet iz opšte gimnazije, i građansko obrazovanje kao obavezan iz osnovnih škola, time je napravila mjesto za vjeronauku. Nemamo se čemu čuditi.

Često se govori o velikom uticaju na domaću javnost putem medija koji su u vlasništvu kompanija iz Srbije. Smatrate li da je to opasno, i ako jeste zbog čega?

RADULOVIĆ: Rijetki su bogataši koji imaju sluha za naciju i opšte dobro. Što je neđe i razumljivo: neoliberalizam, tržište, krađa i prekrađa… Zabluda je bila očekivati da će nekolicina njih prije desetak godina, kad je još bio vakat, pokrenuti televiziju, podržati neku dnevnu novinu, finansirati antibotovske aktivnosti na internetu, a SPC je upravljala botovima…

A i da su to uradili, u međuvremenu bi prodali svoje projekte prvom ponuđaču ko god on bio, jer „novac nema gospodara“… Službe države Srbije i SPC su se bavile finansiranjem i kontrolom medija u Crnoj Gori, njima je bilo stalo do medijske dominacije neuporedivo više nego našoj vlasti i crnogorskim bogatašima do otpora.

Da li smo od referenduma i povratka nezavisnosti izgradili ozbiljnu strategiju očuvanja nacionalnog identiteta? Jesmo li griješili?

RADULOVIĆ: Za prosutim mlijekom ne vrijedi plakati, a naknadnoj pameti zna se đe je mjesto. Matica crnogorska je predstavila prvi nacionalni program crnogorskog naroda „Crna Gora pred izazovima budućnosti“ 1996. godine, i tom programu je prethodila opsežna i ozbiljna rasprava, a kasnije smo, 2013. godine napisali novi program „Crna Gora na evropskom putu“. U ta dva teksta smo tematizovali upravo ono što po našem mišljenju treba raditi, i mi se toga pridržavamo.

Kao jednu ilustraciju nezainteresovanosti crnogorskih institucija sistema mogu navesti sljedeće, Matica crnogorska je 2011. godine podnijela inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti onog nakaradnog imenovanja službenog jezika u Crnoj Gori imenom „crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski“, iako je u Ustavu naveden naziv crnogorski.

Dobili smo odluku Ustavnog suda koja potvrđuje neustavnost takvog imenovanja, što je značilo da u Crnoj Gori službenog jezika u stvari nema, izuzev ustavne deklaracije koja nikoga ne obavezuje. I što s tom odlukom Ustavnog suda? Mislite li da se neko obrnuo na nju? A sada nemamo čak ni Ustavni sud. Limenka na Rumiji, devastacija kulturno-istorijske baštine… Ne smijemo, govorili su, naljutićemo SPC i Evropsku uniju. A kada je SPC nešto bilo potrebno da se obavi, potopili su Cetinje suzavcem, a službenici Evropske unije ni glasa. Toliko o tome.

Može li se konsolidovati domaća pamet i mudrost kako bismo sačuvali kulturu, istoriju, identitet?

RADULOVIĆ: Protivnika ne možemo pobijediti njegovim oružjem: šovinizmom, mržnjom, netrpeljivošću prema građanskim vrijednostima zajedničkog života, bolji je u tome od nas, iskusniji, a nije mu prvi put. I neka je bolji, tu mu slavu niko u Crnoj Gori ne smije oteti. Matica crnogorska je u više navrata, u svojim temeljnim tekstovima navodila, a djelovanjem uvijek potvrđivala, da je Crna Gora domovina svih ljudi koji je čistoga srca prihvataju kao svoju. Ne bavimo se prebrojavanjem nacionalnih krvnih zrnaca, ne izdajemo potvrde o stepenu crnogorstva, i nikada to nijesmo radili.

U posljednje vrijeme primjetno je kako postoji sve više samopozvanih adresa koje izdaju takve potvrde. Eto prvi prijedlog za konsolidaciju domaće političke pameti i mudrosti: ne igrajte se time, ne samo što nije pametno, nego nije politički uputno. To je gubitnički recept, i njime se samo demonstrira nemoć. Nije nama u Crnoj Gori potrebna proizvodnja neprijatelja, njih imamo sasvim dovoljno, nego traganje za istomišljenicima i političkim saborcima. U prvom redu među ljudima koji uočavaju da zemlja ne ide u civilizacijski dobrom smjeru, a možda su ranije očekivali drugačiji ishod svog političkog izbora. Svi smo mi upućeni jedni na druge i zbog toga učinimo nešto dobro za izlazak iz krize u kojoj se nalazimo, jer ovo sve ne ide na dobro. No bilo kako bilo, i spas i propast će nam biti zajednička sudbina. Bar od toga pobjeći ne možemo.

24

avatar
1000
17
7
0
 
22
EksiplitnoGanuMarksTodorCrnogorka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ganu
Gost
Ganu

Ti ces je branit,aj ne izvodi.

Dado
Gost
Dado

Oooo junace!!! Kao sto je bio referendum za odcepljenje, tako moze biti referendum za obnavljanje zajednicke drzave. Ili ti ne das???

Crnogorka
Gost
Crnogorka

junak koji bi raspisa referendum za ukidanje drzave bi crna kukavica u kucu zakukala

Eksiplitno
Gost
Eksiplitno

Ne bi Bogomi. Nego bi pitali sacicu ljudi. Ako narod bude htio ujedinicemo se. Mada ovi i dps mnogi imaju stanove u bg na vodi pa xe im dobro doc

Todor
Gost
Todor

Aj neka proba neko to da uradi pa da vidimo kako ce proc a nece fino budi siguran

Marks
Gost
Marks

I neka bude ali sa granicom 55% posto osvojenih glasova kao sto je i bilo na referendumu

Dado
Gost
Dado

Oooooo j

Maja
Gost
Maja

Najveca opasnost nije srbijanci nego ljudi kojima smo dali drzavljanstva a oni mrze sve crnogorsko vise nego oko drugi to je djecu naucilo da mrzi drzavu koja ih je primila i skolovala

Ranko
Gost
Ranko

Treba identifikovati takve pridoslice i uzeti im drzavljanstva,to sam i ja primijetio u zadnje dvije godine najveca mrznja dolazi od ljudi koji su primljeni ka izbjeglice kada im je bilo najteze

Vazda
Gost
Vazda

Spreman sam da ginem za moju drzavu

Brano
Gost
Brano

Vidjite ukrajinu kako se brani isto junacki protiv nuklearne sile nikad patriota nece dat zemlju fasistima

🇲🇪🇲🇪💪💪
Gost
🇲🇪🇲🇪💪💪

Ne daj boze da dodje do ovog scenarija ali smo ja i braca plemenici u po dana ili noci spremni da branimo djedovinu

Ganu
Gost
Ganu

Ja ne znam sto je sa ovim intelektualcima. Smiri maštu,dje da ratujemo sami sa.sobom.

Mitar
Gost
Mitar

Admine procitaj prvo. Hmmmm pa aj da vidimo: komplet država je u rukama srbije a nije ispaljen ni jedan jedini metak( sem na cetinjane ali oni su odmah poslije toga te iste doveli na vlast tako da se oni ne broje)! Sto je to jos ostalo da se uradi sa njihove strane sem da laganica smanjuju ( raznim metodama) broj… Više »

CETINJE
Gost
CETINJE

gospodine RADULOVIC ,obnovili smo nezavisnu drzavu,i zaspali ,a ovi pritivnici su tada poceli da rade,napravili strategiju.A MI? STO smo mi radili?tjerali crnogorce ,ostavljali ih bez posla ,vrijedjali jedni druge ,bjezali da ne pomognemo jedni drugima ,omogucili izmjenu demografske sslike CG ,DOVELI NA CG PRIMORJE I DALI IM STALANA ZAPOSLENJA gradjane drugih drzava …znate sve mozda i bolje .ima li 10… Više »

smjehoteka
Gost
smjehoteka

koje ratne price, cus krv, nece dobro proc……. bice prije da se pred izbore dps-ovi glasaci malo isprepadaju kako bi se homogenizovali.

Hrabrost
Gost
Hrabrost

Hajahaga prozvali ga pa on sad skreće pažnju…

Nikolaj
Gost
Nikolaj

Podrska sa profesora!!! Jedan od rijetkih koji je ostao dosljedan…

Krule
Gost
Krule

Sjajan intervju, perfektna analiza, puna podrška Draganu, iskrenom borcu za Crnu Goru

RobertW
Gost
RobertW

Dragan Radulović je više rekao jednim intervjuom, nego stotine njih koji svakodnevno objavljuju saopštenja i govore na iste ove teme.

Dusan
Gost
Dusan

Unistenje drzave Crne Gore nemoguce bez oruzanog sukoba koji je veoma blizu a da toga ocigledno neki nijesu ni svjesni. Naravno da ne bih volio da do toga dodje ali kako se stvari odvijajau sve smo blizi tom scenariju.

Mićko
Gost
Mićko

Kakav naslov mili brate što je ovo

Shadow
Gost
Shadow

Ovo je horor! Cemu ovakvi naslovi?

Virus
Gost
Virus

Katastrofa

Send this to a friend