Politika

Radulović- Urban: Odnose Crne Gore i Češke osnažiti kroz intenziviranje političkog dijaloga i ekonomske saradnje

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Češke Karelom Urbanom, saopšteno je iz tog ministarstva.

Sagovornici su ocijenili da bi odlične i prijateljske odnose Crne Gore i Češke trebalo osnažiti kroz jačanje ekonomske saradnje i intenziviranje političkih kontakata na najvišem nivou.

Ministar Radulović je kazao da Crna Gora cijeni kontinuiranu podršku Češke u procesu evropske integracije, pri čemu je istakao ekspertsku pomoć i uspješnu saradnju u oblastima pravde i unutrašnjih poslova. Na toj liniji, naglasio je da je Crna Gora posvećena sprovođenju reformi i ubrzanju pregovora sa Unijom. Istakao je i važnu ulogu Češke kroz rad Višegradske četvorke i Fonda za Zapadni Balkan, koji predstavljaju značajan mehanizam za podršku evropskih aspiracija zemalja regiona.

On je kazao da će, osim pristupanja EU, jedan od temelja vanjske politike biti dobrosusjedska saradnja i ekonomska diplomatija. U tom kontekstu, naglasio je važnost jačanja saradnje u oblastima turizma, energetike i saobraćaja.

Ambasador Urban je kazao da će Češka nastaviti snažno da podržava politiku proširenja EU, ističući da Zapadni Balkan geografski i kulturološki pripada Evropi.

Ocijenio je da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje dvije države, sa fokusom na privlačenje čeških investicija. U tom kontekstu, dogovoreno je da dvije države identifikuju dodatne potencijale za investiranje, posebno kroz organizaciju biznis foruma.

Sagovornici su razmijenili i mišljenja o regionalnim inicijativama i mehanizmima, važnim za podsticanje saradnje i pregovaračkog procesa sa EU.

Send this to a friend