Politika

Radulović: Vjerujem da će Đukanović potpisati ukaze za opoziv ambasadora

Radulović

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je da je uputio obrazloženje za opoziv osam ambasadora predsjedniku Milu Đukanoviću, ističući da vjeruje da će predsjednik potpisati ukaze.

“Poslao sam pismo predsjedniku Crne Gore Đukanoviću i vjerujem da će kao razuman i pragmatičan čovjek ispoštovati dogovoreno i potpisati ukaze za opoziv osam predloženih ambasadora”, rekao je Radulović u emisiji Načisto na TV Vijesti.

Istakao je da su u obrazloženju naveli da Vlada ima legitimno pravo da vanjsku politiku svodi shodno Ustavu i zakonima i da na taj način žele kadrove koji će autentično sprovoditi politiku Vlade.

“Naveli smo da Vlada u ovom sazivu ne prepoznaje trenutno ovih osam ambasadora kao profil koji bi mogao dosljedno da sprovodi njenu politiku. Siguran sam da neće biti problema da potpiše ukaz. Što se tiče štete koju su počinili – vjerujem da se radi o izjavi koja je možda pogrešno prihvaćena od djela javnosti. Pitao sam premijera o čemu se radi i on mi je rekao da su određeni ambasadori bili politički pristrasni prije i nakon politčke kampanje. To je za njega bilo etički pogrešno”, rekao je Radulović.

Kako je dodao, među tim ambasadorima ima i ljudi koji nisu dovoljno aktivni.

“Koji cio mandat znaju da provedu u inostranstvu bez značajne aktivnosti, koji ne znaju nijedan strani jezik”, naveo je Radulović.

Pojasnio je da je jedna od opcija bila da, nakon isteka roka za povratak, 15. februara pojedinim ambasadorima prestane finansiranje njihovih plata i smještaja u inostranstvu i da se na njihovo mjesto postave otpravnici poslova.

“Nikoga iz inostranstva ne mogu da vratim ako neće, vjerujem da bi nakon otkazivanja stanova i plata oni sami došli u Crnu Goru”, naglasio je.

Podsjetio je i da je ranije najavio da ima ljude koji su profesionalne diplomate.

“Imam pet, šest profesionalnih diplomata koji su radni vijek proveli u MVP, koji odlično govore strane jezike i politički su neutralni i oni su lojalni sebi i državi kojoj služe. Ova vlada nije došla da vlada, nego da služi”, dodao je Radulović.

Istakao je da on podnijeti ostavku ukoliko predloži ljude koji su ikad radili ili rekli nešto protiv Crne Gore.

“Za sve ljude koje ja budem predložio garantujem da će biti profesionalci”, rekao je ministar.

On je poručio da samo 30 odsto može biti političkih imenovanja, te da bi sve preko toga bilo kršenje zakona.

“Mi sada imamo oko 55 ili 60 odsto političkih imenovanja. Ovih 11, 12 ambasadorskih mjesta mogu da se popune političkim imenovanjima, a koga će i sa koje kvote to da ide je već dogovor unutar partija. Bio bih zadovoljan kada bi politički postavljene ambasadore koji su sada na nivou oko 60 odsto u prvoj godini smanjili na 45 ili 40 odsto”, naveo je Radulović.

“Očekujemo da Srbija pošalje novog ambasadora”

Ocijenio je i da je proglašavanje ambasadora Srbije Vladimira Božovića za personu non grata “provokacija bivše vlasti”.

Ipak, on je naglasio da je istina da je Božović više puta upozoren i pozivan na razgovor u MVP.

“Uvijek ima prostora da se sa nekim posvađate. Za građenje prijateljstva i dobrih odnosa potrebna je dobra komunikacija, stpljenje, zrelost. Protjerivanjem ambasadora Božovića prekinuti su svi uslovi da se uspostavi prijateljstvo”, kazao je Radulović.

A da je on tada bio šef diplomatije – vjerovatno bi, kaže, pozvao Božovića na razgovor i eventualno bi upoznali i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije o ponašanju njihovog ambasadora.

“Božović je više puta pozvan, ali što se tiče njegovih izjava, da sam na mjestu Božovića suzdržao bih se od nekih izjava koje mogu da povrijede osjećanje crnogorskog nacionalnog bića. U neke špekulacije neću da ulazim”, rekao je Radulović.

Naveo je da Beograd i dalje smatra da Božović može biti ambasador.

“Ova Vlada želi da poštuje sve konvencije. Crna Gora će brzo da pošalje ambasadora u Srbiji koji će da radi na približavanju odnosa, a očekujemo i da Srbija pošalje novog ambasadora. Protjerivanje ambasadora dvije susjedne zemlje nije čin prijateljstva”, naglasio je.

Upitan da li je zvao nekog u Srbiji i pitao šta je Nemanja Stajić, državljanin Srbije i blizak saradnik zamjenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, radio u Crnoj Gori “jer mu je u kolima nađen novac, zastave Srbije, laptopovi” Radulović je rekao da je to pitanje za ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

“Amerika će biti prisutnija u regionu, to je dobro”

Ministar očekuje od administracije novog predsjednika SAD Džoa Bajdena da Amerika budeprisutnija u regionu i misli da je to dobro.

“Već postoje najave da bi nova administracija SAD sa EU mogla biti aktivnija u rješavanju regionalnih pitanja poput pregovora Beograda i Prištine… Dokle god su saveznici i partneri prisutni u regionu to je dobro. Sa novom administracijom SAD transatlantska veza biće samo ojačana i svjedočićemo ulozi SAD kakve je znamo”, rekao je šef crnogorske diplomatije.

“Biće zatvorene neke ambasade”

Najavio je i da će u cilju racionalizacije diplomatske mreže biti zatvorene ambasade u pojedinim zemljama.

“A Vlada planira da u toku ove godine otvori ambasade u Hagu, Kopenhagenu i Tel Aviv”, rekao je Radulović.

Doći će, kazao je, i do racionalizacije unutar ministarstva, neki direktorati biće spojeni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mislim
Gost
mislim

Milo je kapitulirao,potpisuje sve sto mu se stavi na stolu

Mirko
Gost
Mirko

Ministreeeee budi srecan sto si sjedio preko puta sa Milom. To ce ti biti najveci uspjeh u karijeri.

Ana
Gost
Ana

Ovog kad vidim i čujem odmah mi se javi transfer blama. A kad kaže da je pričao sa inostranim partnerima onda me je sramota.

Soko
Gost
Soko

Koja prikaza

Ambasador
Gost
Ambasador

Tanko je to/ nisi položio

Maki
Gost
Maki

Potpisace nego sta ….

Breza
Gost
Breza

Presladak je. 🤮🤮🤮

Gaga
Gost
Gaga

Ovo kad si bio šofer u Rumuniju a sad expert

Houp
Gost
Houp

Idealno bi bilo.i tebe da opozovu.

AleksaPeškirić
Gost
AleksaPeškirić

Ministar vanjskih djela nam odiše nesigurnošću. Izgleda i govori kao student koji na ispitu pokušava šesticu nategnuti na sedmicu.

Perko
Gost
Perko

Ovo je kad zavsrsis fax u pg i svaka druga ti je apsolutno😂😂

Gaga
Gost
Gaga

Vama sve se žuri da što prije predajete Državu Srbima i Rusima ja stvarno neznam što niko ne reaguje šta ovi izajnici nam prave od Države idemo na ulice ,Toje Ruska škola stavljali na vlast svi primitivci jer oni ne razmišljaju , rade po zadatku,A Dritanu nije njegova Država Crna gora i baš ga briga IZDAJNICI,Oni su i lopvoi i… Više »

Stevan
Gost
Stevan

Sram Vas bilo, u svom haosu raznih virusa i problema, Vama je najveca briga kako da opozovete ambasadore

SASA.NK.ME
Gost
SASA.NK.ME

Sta smo mi zgrijesili da ovi dodju da nam sole pamet ,otvorili granice sire bolest,lazu,mrze ,rasirili cerade da strase gradjane ,uvezli fasiste iz okruzenja u NK…
#NIJEMOJAVLADA.

Perko
Gost
Perko

Ovaj pojma nema o zivotu

GORNJA BREZNA
Gost
GORNJA BREZNA

Opet ovaj.

zoran
Gost
zoran

Samo se nadaj

Vlado
Gost
Vlado

Ma boli ga uvo

Trece jutro
Gost
Trece jutro

Slusam ovog filozofa. Svaka druga mu je #apsolutno#. Totalni promasaj. Covjece kupi 10 ovaca i pravac cobanisanje

Ana
Gost
Ana

Truba …🎺🎺🎺

Nikola
Gost
Nikola

Nadamo se da ovoga niko nidje neće zvati da nas ne bruka! Ruminija će mu biti najveći domet.

Rackojaba
Gost
Rackojaba

Boze, kako si naivan. Ti zivis sa tim ljudima, od njih si ucio posao. Kako moze covijek nisko da padne

Gaeta
Gost
Gaeta

Gledam Načisto i ne mogu da vjerujem!!!
Raduloviću, nemoj mene niđe predstavljati,kumim te kapom!Ovo je nerealno,boli kako je gl..
Komnenić ga je “prosuo”,ali ono baš.
Za protekla 2 mjeseca,se čulo više gluposti,nego za prošlih 98.

Snjeg
Gost
Snjeg

Pitanje je sad da li si ti kompetentan i strucan da procjenis ko je profesionalac a ko ne .

Send this to a friend