Politika

Radulović: Vlada bez kredibilnosti

Vlada ne posjeduje osnovnu kompetentnost i kredibilnost, a premijer Duško Marković nema autonomnost u odlučivanju, ocijenilo je Predsjedništvo Demokratskog fronta DF. Ova politička grupacija ponovo poziva opoziciju na jedinstveno demokratsko djelovanje i proteste sve do ispunjenja uslova za prijevremene slobodne izbore na svim nivoima

“Čekati da prođu četiri godine samo sa bojkotom je nestanak Crne Gore. Slobodu nam niko neće donijeti osim nas, to je naša sveta obaveza. Za to smo dobili mandat, građani od nas to očekuju”, kazao je Branko Radulović, član Predsjedništva DF-a na konferenciji za medije povodom 100 dana Vlade Crne Gore.

Kako je istakao Radulović, 100 dana rada Vlade Crne Gore je potvrda svega onoga na što je upozoravao DF.

“Prije svega, ova Vlada višestruko nema legitimitet niti legalitet – nije proistekla iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, nastala je izbornim mahinacijama, pritiscima, potpomognuta tkz. državnim udarom, nema većinsku podršku građana, njen predizborni program bio je samo obmana”, kazao je Radulović.

Pokazalo se, dodaje on, da je faktički pravi predsjednik ove Vlade Milo Đukanović.

“Formalni predsjednik Duško Marković nema ni minimalnu autonomnost u odlučivanju. Autokratsko vladanje Mila Đukanovića je poprimilo još rigidniji karakter u obliku otvorene diktature, kroz tzv. produženi državni udar, proizvodeći navodne državne neprijatelje, progoneći neistomišljenike, produbljujući već duboku političku krizu sa velikom vjerovatnoćom da to pređe u haos i sukobe. Đukanović poistovjećuje sebe sa državom. Prekraja istoriju i indentitet”, istakao je on.

Prema Radulovićevim riječima, institucije sistema su u potpunosti kontrolisane od strane Đukanovića, posebno pravosudni sistem i represivni aparat.

“On, čak šta više,  iako ne pokriva nijednu državnu funkciju, najavljuje hapšenja i progon neistomišljenika. Nelegitimna i od opozicije bojkotovana Skupština Crne Gore sada je po njegovoj mjeri, puki izvršioc protivustavnih i protivzakonitih radnji. Izbor glavnog aktera afere “Snimak”, partijskog aparatčika i nekompetetne ličnosti, za člana DRI, pokazuje nivo osionosti i bahatosti Đukanovića”, kazao je Radulović.

Osvrnuo se i na pokušaj terorizma na dan izbora.

“Tkz. produženi državni udar i SDT su pravno i personalno poprimili karikaturalni karakter. Jasno je da je tkz. državni udar projektovan od strane režima u cilju ostvarivanja višestrukih efekata tokom i nakon izbora. Svjesno ili ne, SDT je svojim činjenjem suspendovao politički sistem u Crnoj Gori”, istakao je Radulović.

Pravna država i sistemska borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, tvdri DF, ne postoje.

“Kriminalno djelovanje i bogaćenje porodice Đukanović na račun građana je intezivirano. Sporazumno priznavanje krivice i presude za teške krađe i ubistva samo mogu motivaciono da djeluju na buduće prekršioce. Krvavi obračuni kriminalnih bandi su postali naša svakodnevica”, navodi Radulović.

Prema njegovim tvrdnjama, osnovna doktrina ove Vlade je goli interes, a koriste se metodama izazivanja podjela, pritisaka, obmana, medijske kontaminacije.

“Vlada ne posjeduje ni osnovnu kompetentnost i kredibilnost. Resorni ministri su uglavnom potpuni anonimusi. Neki od njih se u prethodnih 100 dana nijesu ni oglasili, da ne govorimo o nekom planskom radu”, kazao je Radulović.

Osvrnuo se i na spoljnu politiku Crne Gore.

“Na spoljnjem planu, bilo da je u pitanju regionalna ili globalna pozicija, Vlada je svojim neprincipijelnim i neizbalansiranim stavovima i hladnoratovskom retorikom proizvela brojne negativne posljedice. Marionetski odnos prema briselskoj administraciji i pojedinim centrima moći, sa jedne strane, i direktna optužba da je Rusija umiješana u tzv. državni udar, sa druge strane, je poražavajuće. Skupi lobisti svojim izjavama i dalje pokušavaju da uljepšaju našu ružnu stvarnost”, naglasio je Radulović.

Kako je naglasio, na ekonomskom planu Vlada nastavlja sa retrogradnom, nekompetentnom, površnom i kriminogenom praksom.

“Makroekonomski parametri, struktura društvenog proizvoda, spoljnotrgovinski bilansi, kolonijalni izvoz rude crvenih boksita i sirovina, uslovi spajanja Rudnika uglja i EPCG, ugovori i subvencije oko vjetrogeneratora i malih hidrocentrala, način izgradnje TE “Pljevlja II“, autoputa, modeli novih privatizacija i valorizacija turističkih resursa, dalje povećanje ionako velikog broja nezaposlenih su potvrda navedene prakse. Epilog ovakve ekonomske politike biće još veći rast javnog duga, deficta i nelikvidnosti budžeta i bankrostvo”, naveo je on.

Jasno poručuje-kriza javnih finansija se ne može riješiti samo jednostranim predlozima MMF-a, povećanjem poreza i akciza, smanjenjem nadoknada i penzija, otpuštanjem administracije.

“Naprotiv, ukoliko reforme nijesu sveobuhvatne i dio novog modela ekonomskog rasta, ove mjere mogu izazvati pad proizvodnje, smanjiti prihodnu stranu budžeta i intezivirati kolaps ukupne ekonomije”, tvrdi Radulović.

Na socijalnom planu stanje se, dodaje on, sve više usložnjava.

“Sramna izjava Markovića upućena majkama koje protestuju govori više od svake statistike i slučaja. Uzima se od sirotinje a daje bogatima. Posledice pogubne ekonomske i socijalne politike ove Vlade biće sve više građana u zoni apsolutnog siromaštva – gladinih i sve više opravdanih štrajkova raznih nezadovoljnih socijalnih kategorija”, kazao je Radulović.

DF ističe da su se sve tvrdnje, upozorenja, projekcije pokazale tačnim.

“Naš izborni program “Da radi Crna Gora” je već potvrdilo vrijeme, kao superioran, sveobuhvatan, realan i optimalan model sprovođenja tranzicije Crne Gore u uistinu demokratsko društvo. Žrtvovali smo se i žrtvujemo, prošli smo i prolazimo golgotu za ostvarivanje ovih uzvišenih ciljeva”, naveo je on.

DF upozorava javnost da je svaki dan pod vlašću ovog režima „skuplji od života“.

“To znači trajni gubitak resursa i predpostavki za normalni život, ekološki genocid, gubitak biološke i mentalne supstance”, kazao je Radulović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lea
Gost
Lea

Vala bih njega i njegove izjave preskocila,gospodo iz CDMa.S njim se slažem u jednom,a to je da u ovoj Crnoj Gori nešto zaista nije dobro,čim su on i njegove kolege iz TF još na slobodi

Fa Fa
Gost
Fa Fa

Kako bi bilo da pricamo o vašem kredibilitetu ? My way, vriska, dreka, galama, krikovi, prijetnje, psovke, uvrede, primitivizam, nasilništvo, alkoholizam, udaranje kolega poslanika mučki sa leđa … a još ako se dokaže ovo sa Rusima i GRU… to će biti katastrofa , pa džaba i da ste među prvih pet najpametnijih na svjetu

Filipusis
Gost
Filipusis

A Vi je imate? Osnovnu kuluturu nemate ni Vi i DF… Samo se slazem sa Vama profesore da Crna Gora nije pravna drzava cim ste na slobodi i ponasate se bahato.

Kochon
Gost
Kochon

Postujem razlicita mišljenje,drugačije rezonovanje stvari,uz svo poštovanje koje imam prema ljudima,jedino što ne mogu da skontam,da i pored svih nezadovljnih,gladnih itd da neko može dati glas ovom DF-u!znaci ko imalo razmislja i istinski voli CG,pored svog nezadovljstva koje je opravdano ,nikad ali nikad nebih glsao za ove ljude,ako ovi nekog ruže,ruzniji su od njih duplo,mjenjati nešto da bi se samo… Više »

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Sto se tice mentalne supstance ti si je davno izgubio, @ jedan histericni

...
Gost
...

Zasto uopste mediji prenose ovakve gluposti. Primitivizam, bahatost, nekultura za prezreti, pa da je profesor jos 1000 puta!

Send this to a friend