Politika

Radunović: Nećemo dozvoliti da koncern Vijesti prenese uticaj na Javni servis RTCG

Skupština Crne Gore nastavili su danas zasijedanje raspravom o članovima za Savjet Javnog servis RTCG. Poslanik Demokratskog fronta DF Slaven Radunović je tokom rasprave poručio da DF neće dozvoliti da koncern Vijesti prenese uticaj na Javni servis RTCG.

Slaven Radunović

Radunović je rekao da očekuje da će novoizabrani Savjet, kakko kaže, konačno učiniti da se građani ponosno osjećaju u vezi Javnog servisa, ili da se makar malo manje stide.

Perma njegovim riječima, DF neće nastojati da utiče i potčini RTCG sebi, ali da to očekuje i od drugih.

<<<Knežević: Željko Ivanović zvao Krivokapića u Patrijaršiji da ne potpisuje Temeljni ugovor<<<

“Ima jedan koncern u Crnoj Gori koji ima potrebu, iako je privatni, da disciplinuje i političare, pa rekao bih i da reketira. Među ljudima koji vode taj koncern rodila se ideja da ove promjene u RTCG zloupotrijebi i prenese svoj uticaj na Javni servis i da on postane nove TV Vijesti. Obećavam im da se to neće desiti. DF ne pristaje na bilo kakve ucjene, bilo da dolaze od Mila Đukanovića ili Željka Ivanovića“, tvrdi Radunović i dodaje da vlasnici tog koncerna žele da prodaju svoju kompaniju i preuzmu državnu.

Šef poslanikog kluba Demokrata Boris Bogdanović jeporučio da će uredništvo Javnog servisa konačno biti na pravoj adresi, a ne u “Splendidu” i da će taj medij napokon biti oslobođen.

“Građani finansiraju Javni servis i zbog toga ne smije nikada više da bude batina režima. Blatili su nas, istrpjeli smo svašta u ovih 30 godina, ali to ne znači da ćemo se mi sada tako ponašati. Javni servis više nikada ne treba da bude megafon bilo koga dvora”, istakao je Bogdanović.

Bogdanović je istakao da su Demokrate istrpile sve što je, kako kaže, RTCG u prethodnom periodu radio i naglasio da RTCG ne smije imati svoje protivnike, ali ni poslodavce, a da građani treba da dobiju konačno ono što plaćaju, Javni servis na koji će biti svi ponosni.

Predsjednik Administrativnog odbora Milun Zogović saopštio je da su kandidati za članove Savjeta RTCG su Bojan Baća (predlog Univerziteta Crne Gore), Žarko Mirković (predlog CANU), Naod Zorić (predlog NVO iz oblasti kulture), Filip Lazović (predlog Unije poslodavaca), Veselin Drljević (predlog NVO iz oblasti medija), Milica Špajak, Amina Murić (predlozi NVO iz oblasti zaštite ljudskih prava), Marijana Camović Veličković (predlog Unije slobodnih sindikata) i Predrag Marsenić (predlog Crnogorskog olimpijskog i paraolimpijskog komiteta).

Poslanici će raspravljati i o i imenovanju žirija za dodjelu Trinasestojuslke nagrade.

Prije dva dana Administrativni odbor je predložio da Bećir Vuković bude predsjednik žirija za dodjelu najvišeg državnog priznanja.

Na dnevnom redu su Izbori, imenovanja i razrješenja u okviru koje će se razmatrati zahtjev premijera Zdravka Krivokapića da se smijeni ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Send this to a friend