Politika Obilježen Dan Opštine Bar

Raičević: Bar je mjesto života, brinućemo o gradu i građanima uprkos svemu i svakome

Svečana sjednica Skupštine Opštine Bar, upriličena povodom obilježavanja 24. novembra – Dana opštine Bar, održana je danas u sali lokalnog parlamenta, saopšteno je iz Opštine Bar. Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević rekao je da je Bar mjesto života, uz poruku da će brinuti o gradu i građanima uprkos svemu i svakome.

“Proslavi sedamdeset osme godišnjice konačnog oslobođenja Bara u Drugom svjetskom ratu prisustvovale su brojne državne zvanice, predstavnici diplomatskog kora, predstavnik Vojske Crne Gore, predsjednici brojnih crnogorskih Opština i Skupština Opština, delegacije prijateljskih gradova Bara, predstavnici Zajednice Crnogoraca u Albaniji i Društva „Perojski Crnogorci“, nekadašnji predsjednici barske Opštine, predsjednici SUBNOR-a i UBNORa i antifašista, predstavnici tri vjerske konfesije, kao i ugledni naučni i kulturni poslenici, brojni privrednici i predstavnici medija”, naveli su u saopštenju.

Čestitke povodom ovog važnog dana za opštinu Bar uputili su i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, premijer Dritan Abazović, ali i brojni ambasadori i predsjednici Opština i Skupština Opština u Crnoj Gori.

Svečanu sjednicu je otvorila predsjednica Skupštine Opštine Bar Milena Božović koja je svim građankama i građanima Bara čestitala Dan oslobođenja navodeći da je Bar čuvar multietničkog, multikulturalnog i građanskog karaktera Crne Gore.

„Privilegija je živjeti u Baru. Iznova nas podsjeća da ga treba duboko poštovati i nasljeđe koje smo dobili sa pijetetom moramo prenijeti na buduće generacije i čuvati od zaborava“, kazala je Božović.

Foto: Opština Bar
Foto: Opština Bar

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević poželio je dobrodošlicu svim prisutnima na ovaj svečani događaj, u danu kada se slavi godišnjica oslobođenja Bara od fašizma, u danu sjećanja na slavnu narodnooslobodilačku borbu u kojoj je, kako je istakao, „baš Bar zapalio prvi plamen ustanka i otpora u Evropi, na što smo posebno ponosni i što ljubomorno čuvamo, posebno u vremenima relativizacije svih vrijednosti i istorijskih činjenica“.

On je kazao da je upravo na temeljima kosmpolitizma, koji uvezuje različite kulture, vjere, nacije, Bar razvijen kao mjesto života, moderno, urbano, savremeno mjesto, grad u koji se dolazi i u koji se ostaje, koji nudi novu perspektivu za život svih generacija, svakom čovjeku koji želi da se razvija, napreduje i živi.

„Iako je bilo mnogo izazova i prepreka, takva kohezija, koordinacija i zajednička posvećenost dala je novi kvalitet i novi zamah razvoju Bara kao ekonomske lokomtive ovog dijela države. Na svakom koraku vidljive su značajne investicije, od onih najmanjih u Mjesnim zajednicama pa do krupnih, kapitalnih projekata, koje sve zajedno daju novi kvalitet života i udobnosti lokalnoj zajednici“, naglasio je Raičević.

Uz podsjećanje na realizovane projekte u periodu između dva praznika koji su učinili da Bar bude bogatiji za nekoliko dječijih parkova i trgova, bolju sportsku infrastrukturu, razvijenu mrežu lokalnih puteva koji uvezuju sve djelove opštine, azil za napuštene životinje, bolje uslove obrazovanja, nekoliko stotina radnih mjesta otvorenih kroz programe podrške preduzetničkoj ideji, Raičević je istakao da ovi rezultati daju pravo projekcije i narednog Budžeta kao razvojnog, zbog činjenice da će više od 50 odsto biti opredijeljeno za kapitalne projekte.

Foto: Opština Bar
Foto: Opština Bar

Predsjednik Opštine Bar je, tokom svog obraćanja, iskazao zahvalnost svim odbornicama i odbornicima na doprinosu koji su u proteklom četvorogodištu pružali lokalnoj upravi svojim konstruktivnim predlozima, a koji su često vodili ka poboljšanju predloženih odluka.

„Umjeli smo da prevaziđemo sve razlike i da, prije svega, budemo dobar servis građana, da zajednički podržimo ključne odluke od interesa za grad ali i da uvijek čuvamo druge od sebe, što je tradicionalno crnogorsko čojstvo, po čemu je ovaj dom bio prepoznat u Crnoj Gori. Uvjeren sam da će to biti slučaj i sa novim sazivom lokalnog parlamenta koji sjutra otpočinje svoj mandate u ovim klupama“, kazao je Raičević.

Uz čestitke svim građankama i građanima Bara, Raičević je kazao da je siguran da danas svi dijele isti osjećaj ponosa zbog pripadnosti jednom od najperspektivnijih gradova za život u Crnoj Gori.

„Budite uvjereni da ćemo kao lokalna uprava uvijek brinuti prvo o interesima građanina i građanskog društva, te da ćemo na tome istajavati uprkos svemu i svakome. Istrajavaćemo jer je to obaveza prema našem Baru, gradu koji je temelj Crne Gore kao multikulturalne i građanske države, istrajavati, jer znamo da Bar sa nama na kraju uvijek pobjeđuje. I baš zato mi dobro razumijemo koja je vrijednost i što su temelji onoga što u Baru imamo, a to je ideja slobode, jednakosti i bratstva svih ljudi u njihovim različitostima“, zaključio je predsjednik Opštine Bar.

Send this to a friend