Politika

Raičević: Nova Vlada će još odlučnije nastaviti proevropski kurs

Poštujući temeljne vrijednosti na kojima je nastala i izgrađena Evropska unija, a ujedno i afirmišući tradicionalne posebnosti Crne Gore i njene različitosti, uvjeren sam da će nova Vlada i svi ostali releventni činioci u društveno-političkom sistemu u narednom periodu napraviti značajne korake kada su u pitanju ključna pitanja progresa Crne Gore, u svakom smislu, poručio je poslanik Pokreta za promjene Vladan Raičević.

“Svjesni smo da je u procesu prihvatanja svih prava i obaveza koji proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i tiču se prihvatanja pravne tekovine Evropske unije, kroz 35 pregovaračkih tematskih poglavlja, neophodna profesionalna, efikasna snaga, naročito ona koja do sada, iz dnevnopolitičkih i drugih razloga, nije mogla dobiti svoju šansu i pomoći nam u tome. Poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava je jedno od najizazovnijih i najsloženijih i očigledno da, brzina i trajanje pregovaračkog procesa u ovoj oblasti, direktno utiče i na napredak u drugim aspektima pregovora sa Evropskom unijom, kao što je slučaj i sa Poglavljem 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost”, naveo je Raičević.

Kako je istakao, da se u Evropskoj uniji i dalje potencira na izradi jačih mehanizama za zaštitu njenih osnovnih
vrijednosti, demokratije i vladavine prava, dokazuje i nedavno usvojena Rezolucija o zaštiti demokratije, vladavine prava i temeljnih prava u državama članicama, koju je usvojio Evropski parlament.

“Ova Rezolucija se usvaja kao izraz “dosada neviđene rastuće krize temeljnih vrijednosti” i zabrinutosti zbog “porasta i ukorijenjivanja autokratskih i neliberalnih tendencija”, kao i “korupcije, dezinformacija i zarobljavanja države” u odeđenim državama Unije, čemu je trenutno doprinijela i atkuelna situacija sa pandemijom korona virusa. U tom smislu predlog Evropskog parlamenta je da bi trebalo konsolidovati i zamijeniti postojeće mehanizme zaštite ovih vrijednosti i implementirati stalni mehanizam za zaštitu demokratije i vladavine prava”, naveo je poslanik PzP-a.

Prema njegovim riječima, nova Vlada će još odlučnije nastaviti proevropski kurs, vodeći se, u prvom redu, najboljim interesom građana i dokazati da je sposobna da suzbije korupciju i organizovani kriminal kao ključne neprijatelje demokratskih vrijednosti.

“Vjerujem čvrsto da je naredni period, bez obzira na aktuelnu situaciju i zdravstvenu krizu koja će nesporono uticati na ekonomiju države, biti period osjetnog progresa i promjena, naročito promjena sistema vrijednosti u društvu, što je od vitalnog značaja. U dijelu ekonomije očekujemo i da Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, vrijedan devet milijardi eura, ubrza ekonomski oporavak regiona nakon epidemije, kao i konvergenciju sa Evropom. Jasno je da Crna Gora u pogledu ekonomskih kriterijuma mora brzo i efikasno razviti funkcionalnu tržišnu ekonomiju i steći sposobnost da se izbori sa konkurencijom, za šta će se vršiti benchmarking, koji označava standard na osnovu kojeg se ocjenjuje realizacija i postignuti rezultati koje npr. država, preduzeće ili industrijska grana ostvaruje u poređenju s drugom zemljom, preduzećem, industrijskom granom”, kazao je Raičević.

Takođe, kako je dodao, neophodno je i da Skupština Crne Gore zauzme aktivniju ulogu i da nastavi da radi na
očuvanju multietničkih i multikonfesionalnih vrijednosti, jačajući i unapređujući ih u skladu sa evropskim vrijednostima do postizanja punog sklada šaljući, na taj način, jasne poruke Evropskoj uniji da našim članstvom će Unija biti bogatija u tom smislu.

“Zadatak i Skupštine i Vlade je da ostvari širi međustranački i društveni konsenzus i da u praksi pokaže svoju posvećenost reformskoj agendi Evropske unije u Crnoj Gori i da se uključi u transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog o sprovođenju preporuka OEBS-a/ODIHR-a. Pri tom, oblast kulture Crne Gore ne smije biti zapostavljena. Upravo, njegovanje našeg najvećeg bogatstva: etničke, vjerske i druge različitosti, i njihovo stavljanje u funkciju daljeg progresa Crne Gore na evropskom putu, od najvećeg je značaja”, poručio je Raičević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Ko Vam vjeruje?

Anhel
Gost
Anhel

Odličan tekst, dobra analiza, i lijepo sročeni stavovi. Treba nam što više ovakvih ljudi u Crnoj Gori, onih koji imaju znanje, ali i želju i pokretačku snagu za napretkom i promjenama. Bravo g-dine Raičeviću! Nadam se, da ćemo Vas još češće gledati na političkoj sceni Crne Gore. Znanje je konačno “došlo na red” , i samo nastavite tako!

pestokupljevina
Gost
pestokupljevina

Raicevicu, mozda vas ima u toj novoj vladi da tako razmisljate, ali ja apsolutno ne vjerujem da je to realno s obzirom na ono sto vec vidimo i sto je tesko ocekivati od velikosrba. Tako da Vas entuzijazam u tom pravcu nece nista donijeti. Žao mi je, ali nijeste u kontekstu.

Oksimoron
Gost
Oksimoron

Je li ovo onaj Raičević što kaže da su Crnogorci izmisljena nacija ? I sad KAO zastupa crnogorske interese? Neka tako ti Bršna .

Suverenistkinja
Gost
Suverenistkinja

Nije to taj

Amnezija
Gost
Amnezija

Cim je druga familija i crkva na vlasti od vladavine prava nema nista. Nista se nije promijenilo niti ce za obicnog covjeka !!!

Natasa
Gost
Natasa

Bravo! 💪💪💪

Anastasija
Gost
Anastasija

Bravo! 👏🏻👏🏻👏🏻

Suverenistkinja
Gost
Suverenistkinja

Svaka cast mladom, lijepom I mudrom momku. Konacno neka zdrava prica….

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ako ti je ovaj lijep, da tek vidiš mene ne bi se mogla suzdržati😂

a tek ja
Gost
a tek ja

ja sam ti ljepsi od ovoga x puta

NK grad
Gost
NK grad

Ne mazi Crnogorcima oci.

Zoran
Gost
Zoran

Hajde da vidimo…

Lari
Gost
Lari

Svaka čast Raičeviću

Send this to a friend