Politika

Rajnke osudila uticaj spoljnih faktora pred izbore u Nikšiću

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke zabrinuta je zbog tenzija koje su posljednjih nedjelja, pred lokalne izbore, prisutni u Nikšiću.

Rajnke je na okruglom stolu “Zaključci i preporuke ENEMO međunarodne posmatračke misije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 30. avgusta 2020: promovisanje sveobuhvatne revizije izbornog zakonodavstva“, poručila da je zabrinuta zbog tenzija koje su prisutne posljednjih nedjelja.

“Napadi na pojedince i institucije motivisani političkim, etničkim motivom su suprotne demokratskim vrijednostima i moraju biti osuđene. Želim da izrazim solidarnost sa muslimanskom manjinom nakon skrnavljenja džamije u Nikšiću”, kazala je Rajnke.

Istakla je da je osuđuje i pokušaje spoljnih faktora da utiču na lokalne izbore. – Građani moraju biti oprezni zbog napora onih koji žele da utiču na crnogorsku demokratiju.

Amabasadorka je kazala da je neophodna saradnja vladajućih stranaka i opozicije kako bi došlo do reforme izbornog sistema te da zahtijeva “žrtvu” sa obje strane.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić kazao je da insistiranje na uslovima za slobodne izbore ostaje prioritet ovog saziva Parlamenta.

“Već su preduzeti konkretni koraci i donijeta odluka o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu. Rok je postavljen za 30. jun, a njegovo ekipiranje članovima se uskoro očekuje”, rekao je Bečić

On je posjetio da su se izborni zakoni s vremena na vrijeme mijenjali, ali je njihova zloupotreba dovela do ambijenta koji je daleko od zadovoljavajućeg i da su nastajale afere čije se pravni epilog ni dan danas ne nazire.

Kazao je da će se Skupština ozbiljno baviti preporukama ENEMO. – Učestali izborni procesi nisu poželjni. Nisu samo skupi u finansijskom smislu već i u smislu opterećenja na građane i zemlju drže u konstantnom predizbornom stanju.

Predsjednik Skupštine je ocijenio da se na taj način dolazi do ekstremne retorike i skretanja udesno.

“Moj raniji predlog je bio da se svi, makar lokalni izbori, održe u jednom danu”, dodao je Bečić

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nađa
Gost
Nađa

Dobro si se sjetila da reagujes…

Caramdjordje
Gost
Caramdjordje

Branite vi gospodjo Pensilvaniju i Ohajo,batalite se nas molimo Vas!

Prof
Gost
Prof

Što bi Ranki danas? Da je nije sunce dofatilo, zna biti nezgodno je u proljece.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Dps je morao u opoziciju jednom,ali šta smo dobili?Odma stupa prokleti mitomanski nacionalizam,nema drugačije nego,vrelo ili hladno?

Maestro
Gost
Maestro

Rajnke branili smo mi Crnu Goru prije i posle tebe da znas samo1 😘

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Neka rajnke, mirna ! što ti je?
Jesi dobro ?
Što je ovoj rajki danas ??
A da je neko pregleda?

Walter
Gost
Walter

Konačno daste javnoosudili.
Bravo.

expert123
Gost
expert123

Iako je doslo do promjene administracije u SAD ambasadorka Rajnke je ostala i dalje ambasadorka. Sa promjenom administracije tako mocna i demokratska drzava kao sto je SAD ne mijenja diplomatsku mrezu i ne pravi haos u diplomatiji kao ovi novi vlastodrsci u Crnoj Gori , osvetnici i revansisti u politickom smislu.

@@@@
Gost
@@@@

Dobro se śetila!

Mitar
Gost
Mitar

Konačno, primijetili su mijesanje avavav…

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Uticaj? To je otvorena propaganda i rovarenje srpskih agenata po Nk i CG..

Gastos
Gost
Gastos

Bernini, izgleda da nije pitanje rovarenja, nego ko rovari.

Gospodin
Gost
Gospodin

Ne slusaj te četnike no sama pogledaj što rade a taj plagijator je najgori od svih. Propagira tobože mir a on je zlo nevidjeno nepismena đžukela koja nije umjela ni da nauci nego je ukrao rad magistarski jednom lopov i prevarant uvjek će takav bit tako je bio četnik pa sad navodno nije a jednom četnik uvjek četnik. Sreća sto… Više »

Rozaj
Gost
Rozaj

Tako je Ambasadorice udri cetnike i izdajnike roda svoga !!! 👏👏👏

Maki
Gost
Maki

Hahahaa pa sto se ona mijesa……

Virus
Gost
Virus

Neka je odbrusila Hrvatskoj i BiH

Sreten
Gost
Sreten

Opa, zamislite kad ovo kaze neko ko je jasno podrzavao promjenu vlasti.
Zamislite koliko je ozbiljna situacija.

Gastos
Gost
Gastos

Ima smisla da osudjuje ambasadorka USA jer je ona unutrašnji faktor 🙂

Send this to a friend