Politika

Rajnke u Senatu: Uvjeriću Crnu Goru u posvećenost SAD kolektivnoj odbrani

Kandidatkinja za novu američku ambasadorku u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke saopštila je u u Senatu da će, ako njena nominacija bude potvrđena, pružiti uvjeravanja „crnogorskim partnerima“ da su Sjedinjene Države čvrsto posvećene članu pet Povelje NATO-a o kolektivnoj odbrani.

Rajnke je na pretresu Spoljnopolitičkog odbora o potvrdi njene nominacije ocijenila da je članstvom u NATO-u, učvršćena posvećenost Crne Gore slobodi i demokratiji, a da je njen doprinos kolektivnoj odbrani saveznica bio vidljiv i prije njenog priključenja Alijansi.

Rajnke je podsjetila da crnogorske snage služe uz američke trupe u Avganistanu od 2010. godine i da je zemlja na putu da do 2024. godine ispuni zacrtani cilj NATO-a i izdvaja dva odsto BDP-a za odbranu.

Najavila je i da će nastaviti da pomaže Crnoj Gori u procesu pristupanja Evropskoj uniji, uz poruku da je podrška integraciji zemlje u evro-atlantske institucije jedan od prioriteta američke vlade i da će biti njen glavni prioritet na položaju ambasadorke.

Drugi prioritet, kako je saopštila, biće podrška naporima crnogorske vlade da liberalizuje i ojača ekonomiju, uključujući i iskorijenjivanje korupcije i smanjenje birokratije.

Ocijenila je da postoji mnogo prilika za američke kompanije da “uđu u partnerstvo sa Crnom Gorom”, i to u sektorima energetike, turizma, zdravstva i poljoprivrede.

“Američke kompanije žele partnerstvo sa Crnom Gorom i tražiće njenu posvećenost stabilnosti, vladavini prava i rastu, kao i transparentnosti u poslovnoj praksi“, istakla je Rajnke.

Zaključila je da se Crna Gora pokazala kao pozitivan primjer u regionu Zapadnog Balkana u kome, kako je istakla, ima konstruktivnu i stabilizujuću ulogu.

Senatori Ron Džonson i Kris Marfi ocijenili su da je Balkan veoma važan i da bi Sjedinjene Države trebalo da budu aktivne u regionu, u kojem, kako je ocijenjeno, i dalje postoje etničke tenzije, neriješena pitanja granica i usporavanje napretka.

“Bez aktivnog angažmana SAD, loše vijesti o regionu mogu da nadmaše dobre”, poručio je senator Marfi.

Džudi Rajzing Rajnke je karijerni službenik Sekretarijata za ekonomiju, a više od tri decenije je služila kao strateg i promoter američkih ekonomskih interesa širom svijeta, posebno u Evropi i jugoistočnoj Aziji, navodi se na sajtu Bijele kuće.

Služila je u šest misija Sjedinjenih Država u inostranstvu, uključujući i trgovinske misije u Indiji, Filipinima i Tajlandu. Ukoliko njena nominacija bude potvrđena pred punim sastavom Senata, Rajnke će na položaju ambasadorke zamijeniti Magaret En Ueharu.

Odgovarajući na pitanje republikanskog senatora Rona Džonsona o ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori u kojoj, kako je naveo, 50 odsto mladih želi da radi u vladi, Rajnke je ocijenila da preduzetništvo još nije popularno među mladima i poručila da želi da radi sa vladom na stvaranju uslova za razvoj biznisa .

Istakla je da će sprovođenje reformi dovesti do stvaranja preduslova za razvoj crnogorskih firmi, ali i za partnerstvo američkih kompanija sa Crnom Gorom.

“Nadam se da mogu da sarađujem sa vladom u pronalaženju načina da se promovišu ljepote zemlje, i njeni jedinstveni proizvodi kao što su pršuta i sir. A vi senatore znate mnogo o sirevima”, rekla je Rajnke.

“Ipak ne želimo mnogo konkurencije”, šaljivo je odgovorio Džonson, koji u Senatu predstavlja saveznu državu Viskonsin poznatu po proizvodnji sireva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

KOREKTNA PRICA,OVAJ TRAMP JE SPRDNJA ZA AMERIKU,SMIJE LI SE KO USUDIT DA ONU MELANIJU…

xyz
Gost
xyz

Ovako se i kod nas biraju ambasadori!

Zvoko
Gost
Zvoko

Kako bi bilo da se doticna izvini zbog postupanja njenog presjednika prema nasem premijeru? Blago nama ako su nam ovo saveznici!

Mr.Bad
Gost
Mr.Bad

Obrnuto, da se Duško i Milo izvinu Trampu. Red je red!

Djuro
Gost
Djuro

Silno sam zelio, clanstvo CG u NATO i EU,ali sada nisam vise siguran da je to najbolje za moju zemlju.Mozda treba da, imamo malo vise samopostovanja i vjere u sebe.

Montenegrina
Gost
Montenegrina

Zbog Trampa tako pricas? Svakog normalnog Amerikanca je sramota od njega. Proci ce njegov mandat, a mi cemo i dalje biti u NATO-u 🙂 Nek laje sta hoce

Djuro
Gost
Djuro

Pametnice

Montenegrina
Gost
Montenegrina

To je sve sto imas da kazes? Pa sad je jasno da ti je inicijalni komentar bio foliranje, i da si stvarno za Srbiju i Rusiju, sto neko rece. Zalim slucaj Djuro.

Djuro
Gost
Djuro

Ovaj put promasi

Montenegrina
Gost
Montenegrina

Pretpostavila sam sa je zbog Trampa, ne znam zbog cega bi drugog moglo biti. Inace, ne vidim neku preveliku osnovu za samopostovanje i vjeru u sebe, jedino ako se poredimo sa sadasnjim predsjednikom SAD. Taj je stvarno dno. I NATO i EU nama trebaju mnogo vise nego mi njima.

Betoven
Gost
Betoven

Sam ne možeš ništa i lak si plijen za nazadne i mračnjačke sile. To je jedini ispravan put. Ali put nije kratak. Potrebno je vrijeme.

44debilanaCDMu
Gost
44debilanaCDMu

Ne laži Djuro ti si za Srbiju i Rusiju !

otan
Gost
otan

kako da ne

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Ne sjekiraj se ni ovima se nasima ne ulazi no moramo malo da se foliramo.. 🙂

Betoven
Gost
Betoven

Ovo je realnost, a ne pisanja neke otpuštene službenice Bijele kuće.

Send this to a friend