Politika

Rajzing Rajnke: Promjena tužilačkih zakona moguća uz konsultacije sa evropskim partnerima

Džudi Rajzing Rajnke

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, izjavila je u intervjuu za Televiziju Vijesti kako je promjena tužilačkih zakona ipak moguća, ali uz konsultacije sa evropskim partnerima.

“Sjedinjene Američke Države podržavaju Evropsku komisiju i njenje izjave da je Crna Gora imala usvojene zakone kojima se omogućava sprovođenje vladavine prava i borba protiv korupcije na visokom nivou. Da li se zakoni mogu unaprijediti, da, sve se može unaprijediti ali postoji procedura a Skupština je odlučila da se prije izmjena zakona prvo konsulutje sa EU što pozdravljamo. Tako se zemlja koja želi da postane član EU ponaša”, poručila je Rajzing Rajnke.

Prema njenim riječima, kakve god preporuke budu stigle od evropskih partnera, one će unaprijediti stanje u Crnoj Gori.

Komentarišući odluku Višeg suda u Podgorici da obustavi kivični postupak protiv visog funkcionera Demokratske partije socijalista Slavoljuba Stijepovića u slučaju “Koverta”, Rajzing Rajnke kaže da Sjedinjenje Države očekuju od Crne Gore rezultate u borbi protiv svih oblika korupcije.

Govoreći o izborima u Nikšiću i optužbama da se Srbija miješa u taj proces, Rajnke je kazala da su parlamentarni izbori protekli u živoj atmosferi i da je tranzicija vlasti bila mirna.

“To je bio pravi iskorak za dalju demokratizaciju i nadamo se da će tako biti u Nikšiću. Tenzije i strani ili domaći uticaji je nešto što se smatra destruktivnim. Vidjela sam da CDT sprovodi kampanju ‘Glasajte slobodno’. To je odlična kampanja i vjerujem da su građani Nikšića sposobni da glasaju slobodno. Skrnavljanje džamije i napadi na pojedince trebaju biti osuđeni i zaustavljeni kako bi građani Nikšića mogli slobodno da glasaju”, poručila je Rajzing Rajnke.

Govoreći o promjenama u bezbjednosnom sektoru i ocjenama pojedinaca da se Ambasada SAD više pita nego Vlada, Rajzing Rajnke kaže da je sektor bezbjednosti važan za SAD.

Kako je istakla, Crna Gora je NATO partner i Vlada je preuzela obaveze iz članstva u Alijansi.

“Kada je riječ o imenovanjima, neću ih komentarisati, ali sam uvjerana da Vlada poštuje NATO protokole i to je važno”, smatra američka ambasadorka.

Na pitanje da li postoji mogućnost promjene politike prema Crnoj Gori nakon promjene predsjednika u Bijeloj kući, Rajzing Rajnke navodi kako je Džo Bajden vratio Ameriku na bezbjednosnu konferenciju.

“SAD odavde nijesu ni otišle jer je politika prema Balkanu konzistentna. Želimo da vidimo Crnu Goru koja je sposobna da nastavi svoj put ka EU i to ćemo i dalje podržavati. Takođe, želimo da vidimo Crnu Goru koja je inkluzivna i poštuje volju građana”, kazala je ona.

Komentarišući ocjene da bi njen mandat mogao biti skraćen zbog dolaska Bajdena, Rajnke navodi da mandat svakog ambasadora određuje predsjednik.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mongro
Gost
Mongro

Ih što se ova puno naśekira!

Gastos
Gost
Gastos

Toliko o suverenosti …

cikoticka
Gost
cikoticka

trebalo je ovu pitati ko je kod njih pobijedio, antifa li AQ

Građanka
Gost
Građanka

Izbjegli ste, gospođo, jasniji stav o miješanju Republike Srbije u izbore u Crnoj Gori, posebno u Nikšiću. Konstatovali ste da je to “destruktivno”, i to je to, kao da mi ne znamo da je destruktivno. Zašto nijeste osudili to miješanje? Nemamo osjećaj da mi slobodno biramo naše predstavnike vlasti.

Losmi
Gost
Losmi

Sto se mijesas u unutrasnja pitanja ove suverene drzave ?

CorsoCorso
Gost
CorsoCorso

TO je to, sve su rekli. Tuzilastvo ipak nece moci da zastiti staru vlast.

Goran
Gost
Goran

Aoo sto napravi DPS sa ovim 😂😂😂

NeKa
Gost
NeKa

Opa. Znaci sad je jasno da tuzilastvo ne radi svoj posao.

Send this to a friend