Politika

Rakčević: Svjedočimo izvozu organizovanog kriminala iz Crne Gore

Mi poslednjih godina svjedočimo „izvozu“ organizovanog kriminala iz Crne Gore na regionalne zemlje, ali isto tako i na zemlje Zapadne Evrope, što je stvaralo jednu veoma ružnu sliku o Crnoj Gori i gradilo ružan imidž za državu koja je do skoro bila najmlađa članica NATO saveza, kazao je specijalni savjetnik potpredsjednika Vlade Luka Rakčević na Međunarodnoj konferenciji „Crna Gora i NATO: četiri godine punopravnog članstva“, koju je organizovao Sociološki centar Crne Gore SOCEN.

Rakčević smatra da Crna Gora nije uradila dovoljno da se sa tim organizovanim kriminalom i korupcijom izbori na valjan način, konstatujući, da je prema njegovom mišljenju, bezbjednosni sistem u Crnoj Gori „zakržljao“. On je zadovoljan što je Vlada kao prioritet definisala borbu protiv korupcije.

Nikola Banićević sa Univerziteta Donja Gorica nije se saglasio sa konstatacijom da je bezbjednosni sistem „zakržljao“, napominjući da se sistem kontinuirano reformiše, te da samim tim ne može biti takav. On je dodao da je Crna Gora članica NATO-a, ali i svih bezbjednosnih inicijativa u regionu.

“Nisam siguran da bismo bili članica svih tih regionalnih organizacija da nismo dobar partner u njima“, kazao je Banićević.

Ministarka odbrane Olivera Injac rekla je da države članice stalno moraju da rade na tome da štite tajne podatke, da dograđuju sistem, da ga reformišu da standardno-operativne procedure konstantno budu pod jakim nadzorom.

Ona je istakla da stvari ne stoje onako kako ih mediji predstavljaju, te da u Ministarstvu odbrane rade intenzivno i kontinuirano i dodala da su narativi u medijima zasnovani na neargumentovanim zaključcima.

Injac je naglasila da se problem kompromitacije podataka može desiti ne samo Crnoj Gori, kao jednoj od najmlađih članica NATO, već da se i države širom svijeta bore sa takvom vrstom izazova.

“Ministarstvo odbrane Crne Gore radi na izgrađivanju jednog jakog sistema unutrašnje kontrole i nadzora, kao i na kontinuiranom primjenjivanju procedura i standarda koji postoje u ovoj oblasti, zaštite tajnih podataka“, istakla je Injac.

Ministarka odbrane je naglasila da pomoć dolazi i od strane međunarodnih partnera koji daju vrlo dobre preporuke.

“Tu smo da unaprijedimo sistem, da uradimo što je do nas, da zajednički sa partnerima ulažemo maksimum na tom planu i upravo mi u Ministarstvu odbrane radimo na tome i dosljedni smo tome“, zaključila je Injac.

Vanredni profesor na zagrebačkom univerzitetu Robert Mikac, na pitanje studenata, učesnika konferencije, odgovorio je da nije upoznat sa podatkom da je bilo većih slučajeva kompromitacije podataka u hrvatskom sistemu bezbjednosti, konstatujući pritom, da je u današnjem svijetu 95 odsto podataka javno dostupno, te da je pravo pitanje da li dobijeni podaci stvarno narušavaju nivo bezbjednosti pojedine države.

“Ne bih htio umanjivati opasnost od „curenja“ tajnih podataka. Svaka zemlja nadstoji zaštititi određeni set podataka, no svakako treba biti oprezan da li je to zbilja ono što je bitno ili se vode neki drugi procesi, pa je to samo zamagljivanje onoga što je možda interesantnije i što se odvija u prošlosti”, kazao je Mikac.

Na skupu su govorili i profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore i rukovoditeljka Jean Monnet Centra izvrsnosti Danijela Jaćimović, generalni sekretar Evroatlanskog savjeta Sjeverne Makedonije Ilija Đugumanov, profesor Dragan Đukanović, kapetan fregate Željko Peković iz Generalštaba VCG, Ivan Jovetić iz Instituta za strateške studije i projekcije, te istraživačica u SOCEN-u, Nikoleta Đukanović.

Konferencija „Crna Gora i NATO: četiri godine punopravnog članstva“ je dio projekta „NATO kao generator političke stabilnosti, ekonomskog rasta i međunarodne reputacije – četiri godine članstva Crne Gore“, koji je finansijski podržalo Ministarstvo odbrane.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mongro
Gost
Mongro

Evo se mali Luki pojavio.Nije ga dugo bilo na scenu? Izgleda da je skupio malo hrabrosti….kod pojedinih tema? Treba opravdati platu….rekao mu je Dritan!

Send this to a friend