Politika

Rakočević: Ima li kraja neznanju i brukanju, kad će Borovinić Bojović konačno podnijeti ostavku?

Ministarka zdravlja uporna je samo u jednom: nelogičnim, nezakonitim i neefikasnim postupanjima, čime neviđeno kompromituje zdravstveni sistem, a jedan od primjera je i nezakonito imenovanje članova Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje. Isto važi i za čelnike zdravstvenih ustanova, saopštio je član GO Socijaldemokrata Crne Gore, Marko Rakočević.

Kako dodaje, prije par dana javnost je svjedočila prijetećem dopisu ministarke zdravlja zdravstvenim ustanovama. Ističe da je pitanju dopis bez potpisa, pečata i broja, u kome zahtijeva dostavljanje opsežne dokumentacije na osnovu nevažećih zakona i bez ikakvog poznavanja sistema i ustanova nad kojima Ministarstvo zdravlja vrši nadzor.

“Preciznije, traži dokumentaciju od Fonda za zdravstveno osiguranje na osnovu Zakona o državnoj upravi koji nije na snazi, i pritom planira ‘nadzor’ nad Fondom na način koji uopšte nije u njenoj nadležnosti. Vrhunac nepoznavanja propisa i amaterizma. Čak je i imena ustanova pogriješila, jer nije Kliničko-bolnički nego Klinički centar i nije Instit za ljekove nego Institut za ljekove i medicinska sredstva. Vjerovatno im šalje one čuvene (kvazi) državne revizore o kojima je javnost brujala nekoliko dana. I tu nije kraj, već Ministarstvo zdravlja zajedno sa Vladom nastavlja da se bruka.”, rekao je Rakočević.

Povodom donijetog rješenja o razrješenju Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje, kojim su razriješeni članovi Upravnog odbora koji je Vlada CG imenovala u avgustu 2020. godine na period od 4 godine, Rakočević napominje da u tom rješenju nije dato bilo kakvo obrazloženje.

“Pritom, Statutom Fonda definisano je da predsjednik Upravnog odbora može biti razriješen ako dužnost predsjednika ne obavlja na način kojim se obezbjeđuje ostvarivanje ove funkcije, kao i da predlog za razrješenje, koji mora biti obrazložen, može podnijeti najmanje polovina članova Upravnog odbora. Da ne govorimo o tome da je na istoj sjednici od 18.02.2021. godine Vlada imenovala i novi Upravni odbor Fonda koji se sastoji od predsjednika i pet članova, iako zakon kaže da Upravni odbor ima predsjednika i šest članova. Time je novoimenovani odbor ostao bez šestog člana, koji treba da bude iz reda zaposlenih Fonda za zdravstveno osiguranje”.

Rakočević smatra, da je najnovija u nizu zategnuta situacija u koju su doveli opštinu Tuzi, ali i čitavu državu, nekonzistentnim, nelogičnim i neefikasnim mjerama.

“Ostaje samo pitanje ima li neznanju i brukanju kraja, te kad će najzad Borovinić-Bojović podnijeti ostavku?”, kazao je on.

Send this to a friend