Politika

Rakočević: Neće Nikšić postati prigradsko srpsko naselje

Rakočević

Vesna Šofranac

Najznačajniji nacionalni interes Republike Srbije je pobjeda DF-a u Nikšiću. Neskriveno se pokazuje ambicija da se Crna Gora podredi tzv. srpskom svetu. Do sada se ta namjera skrivala, a sada se izdaja crnogorskih interesa označava kao finalni čin patriotizma, kaže u intervjuu Vikend novinama poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević, poručujući da ponašanje vlasti i medija u Srbiji dodatno pomaže da se anticrnogorske namjere prepoznaju i da se osujeti plan pretvaranja Nikšića u prigradsko naselje opštine Čačak.

Osvrćući se na dešavanja u Tuzima, Rakočević ističe da je odluka nove vlasti o zatvaranju ove opštine, imajući u vidu epidemiološke podatke na toj teritoriji, isključivo politička.

“I samo je jedna u nizu, zbog čega su i rezultati Crne Gore u borbi protiv korona virusa gotovo najgori u cijelom svijetu”, kaže Rakočević.

Na pitanje o ekonomskoj politici Vlade, poslanik DPS odgovara da Vlada nije u stanju da pokrene široki društveni dijalog i da podijeli odgovornost, informacije, da pronađe partnere i u javnosti i na političkoj sceni, za rješavanje vitalnih pitanja državu.

“Zbog autizma i avanturizma, vrlo brzo će snositi odgovornost pred građanima”, ocjenjuje Rakočević.

Kompletna Vlada, na čelu sa Ministarstvom zdravlja, pokazala je katastrofalno nesnalaženje u borbi protiv COVID-19. Kako u tom kontekstu gledate na odgovor građana Tuzi koji su poručili da su odluke o zatvaranju objekata u toj opštini političke prirode?

RAKOČEVIĆ: Nažalost, nije teško primijetiti da se nova vlast neodgovorno i nestručno odnosi prema problemu pandemije korona virusa. Mnogi životi su izgubljeni, mnogi ugroženi i zdravstveno i egzistencijalno zbog neobjašnjive neozbiljnosti nove vlasti. Građani Tuzi su nebrojeno puta pokazali odnos poštovanja prema državi i prema svojoj opštini, a poštovati državu znači i usprotiviti se onima koji je ugrožavaju u ovom slučaju zdravstveno. Ova reakcija je samo početak.

Nezadovoljstvo društva se ne može suzbiti, kada razlozi postoje, kao što se ne može ni izbjeći odgovornost vlasti za zdravstvene, političke i ekonomske posljedice lošeg upravljanja. Odluka nove vlasti o zatvaranju Tuzi je isključivo politička i samo je jedna u nizu, zbog čega su i rezultati Crne Gore u borbi protiv korona virusa gotovo najgori u cijelom svijetu. Smijeniti zdravstvene rukovodioce usred korona krize, odbiti donaciju od 110.000 vakcina i mnoge druge političke odluke prirodno su dovele do potrebe da se diskriminacijom građana Malesije donese još jedna nepromišljena politička odluka, bez razgovora sa predstavnicima opštine Tuzi.

Dok Vlada zatvara gradove u Crnoj Gori zbog pandemije COVID-19, sa druge strane granice sa Srbijom i BiH drže otvorenim…

RAKOČEVIĆ: Trenutna vlada Crne Gore nema ni strategiju ni plan za borbu sa pandemijom korona virusa. To potvrđuju nerezonske odluke i tragični rezultati. Vjerujem da je jedna cijenjena novinarka jednom prilikom te nelogične odluke jednostavno objasnila izjavljujući da građani Bijelog Polja, koje se graniči sa Srbijom, mogu poći na skijanje na Zlatibor, a ne mogu u Kolašin.

To je ukratko najbolja ilustracija ozbiljnosti mjera trenutne Vlade. Ako Vam se čini nelogičnim da zatvorite granice između gradova, a otvorite prema Srbiji i BiH, dopustite da Vam ukažem na jednu logičnost takvog poteza iz političkog ugla i ambicije trenutne vlasti. Pokušava se nametnuti neodvojivost Crne Gore, Republike Srbije i Republike Srpske. Dakle, još jedna politička, a ne zdravstvena odluka u navodnom pokušaju borbe protiv korona virusa.

Kako, u tom kontekstu gledate na obraćanje premijera Krivokapića koji je događaj u Tuzima nazvao običnom političkom predstavom, te da “nikome neće dozvoliti hajdučiju”?

RAKOČEVIĆ: To je demonstracija isključivosti, netolerancije i nespremnosti da se kroz dijalog dođe do rješenja. Građani Tuzi i predsjednik opštine, g. Đeljošaj, pokazali su protest zbog jednostranog donošenja štetnih odluka trenutne vlade za građane Tuzi i Crne Gore.

To nije hajdučija, već borba za pošten odnos, bez diskriminacije i sa više ozbiljnosti i uvažavanja.

Približavaju se izbori u Nikšiću, koji su, ako pogledamo medijsku scenu, izuzetno bitni za Srbiju koja otvoreno lobira za DF, odnosno koaliciju “Za budućnost Nikšića”. Objave u srpskim medijima obiluju uvredama na račun Crne Gore, Crnogoraca, crnogorskog predsjednika, uz poruku da će, u slučaju da se “Đukanović vrati” doći do tenzija…

RAKOČEVIĆ: Građani Crne Gore dobro znaju da se određene političke strukture u Crnoj Gori godinama već finansiraju i na druge načine podržavaju iz Srbije i Rusije. To nije tajna. Kršenje Ustava Crne Gore, kao i činjenica da ti subjekti ne mare za Ustav i za državu, još je manja tajna. Ipak, iznenađen sam, priznajem, da su pošli tako daleko da u režimskim medijima vlasti u Srbiji, vode kampanju za Nikšić.

Dakle, najznačajniji nacionalni interes Republike Srbije je pobjeda DF-a u Nikšiću. Neskriveno se pokazuje ambicija da se Crna Gora podredi tzv. srpskom svetu. Do sada se ta namjera skrivala, a sada se izdaja crnogorskih interesa označava kao finalni čin patriotizma. Nikšićki izbori su važni da bi se odbranila građanska, višenacionalna i slobodna Crna Gora. Ponašanje vlasti i medija u Srbiji dodatno pomaže da se anticrnogorske namjere prepoznaju i da se osujeti plan pretvaranja Nikšića u prigradsko naselje opštine Čačak.

Predsjednici parlamenta i Vlade sastali su se nedavno sa episkopom Joanikijem, koji se kasnije oglasio navodeći da se nada da će ova posjeta biti dobar znak za preporod Nikšića.. D akle, ponovo na izbore uz pomoć SPC?

RAKOČEVIĆ: Premda je “crkveno pitanje” van fokusa, a posebno pred lokalne izbore, politički akteri iz nove vlasti, ne propuštaju priliku da manipulišu vjerskim osjećajem građana, u pokušaju političkog profitiranja. Vjerske zajednice u svakoj lokalnoj sredini imaju svoju uvaženu ulogu, međutim, ako je vjera i dobro svakom čovjeku jedina namjera, onda će političari u crkvu dolaziti bez kravate i bez mikrofona i kamere, za sebe i za vjeru, a ne za glasove i večeru.

Premijer je nedavno najavio izmjenu Zakona o državljanstvu, kao i izmjene Zakona o obrazovanju. Kakve bi posljedice po Crnu Goru nastale ukoliko bi se ušlo u izmjene ovih zakona?

RAKOČEVIĆ: Najavu izmjena Zakona o državljanstvu, i izmjene Zakona o obrazovanju vidim kao kontinuitet urušavanja države pravnim sredstvima. Očekujem, ukoliko se zaista i krene u pravcu tih izmjena, snažan otpor građana, ali i međunarodne zajednice. Naši evropski prijatelji razumiju šta se krije iza namjere mijenjanja karaktera multietničke demokratije i kakav to uticaj može imati na volju društva za dalje usvajanje vrijednosti “zapadne civilizacije”. Evropska Crna Gora bi bila izgubljen projekat.

Kao ekonomista, kako biste okarakterisali rad Vlade tokom proteklih gotovo tri mjeseca?

RAKOČEVIĆ: Tajno i sumnjivo zaduženje od gotovo milijardu eura je bio uvod u ekonomsku politiku Vlade. Uslijedila je odluka da se prvi put od sticanja nezavisnosti, ukoliko ne griješim, uopšte ne predloži budžet, već da se uvede potpuno nezakonito privremeno finansiranje. Nastavilo se sa otpuštanjem radnika Montenegro erlajnza, gašenjem nacionalnog avio-prevoznika i rasipničkim i netransparentnim ulaganjem u novu kompaniju, uključujući nabavku dva vazduhoplova bez tendera. Zatvaranje dijela privrede zbog pandemije, bez jasnog plana za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti. Turizam je postala zabranjena riječ. Previše je i za tri godine, a kamoli za tri mjeseca.

Ekonomija je zajednički interes svih društvenopolitičkih aktera. Vlada nije u stanju da pokrene široki društveni dijalog i da podijeli odgovornost, da podijeli informacije, da pronađe partnere i u javnosti i na političkoj sceni, za rješavanje vitalnih pitanja državu. Zbog autizma i avanturizma, vrlo brzo će snositi odgovornost pred građanima.

Premijer se još nije pojavio da odgovara na pitanja poslanika. Kako to komentarišete?

RAKOČEVIĆ: Možda je to i najpametnija odluka g. Krivokapića od stupanja na dužnost po njega lično i vjerujem da su mu u tome pomogli politički iskusni predstavnici većine u Skupštini. Naime, dolazak premijera u Skupštinu dok je država u potpunom haosu, bio bi odgovoran postupak, ali politički poguban po Krivokapića, zbog čega je to izbjegao. To je samo još jedna ilustracija isključivosti trenutne vlade i nedostatka hrabrosti da vodi dijalog. Ipak, u martu premijer mora pred poslanike. Doduše, nova većina je već promovisala praksu da ono što se mora, baš i ne mora. V.Šofranac

Od uzora, do primjera nestabilnosti i neizvjesnosti

Sve češće se čuju upozorenja da je Crna Gora na ivici incidenta, da je njena stabilnost ozbiljno ugrožena, da postaje “bolesnik Balkana”… Kako Vi vidite ovakve poruke uglednih analitičara iz regiona?

RAKOČEVIĆ: Teško je polemisati sa tim ocjenama. Tačne su. Crna Gora je preko noći, od uzora svim susjedima i aspirantima za učlanjenje u EU, postala primjer nestabilnosti i neizvjesnosti. Građani su tražili promjenu vlasti, ali ne i promjenu države. Više nema dileme kakva je perspektiva države u kojoj su državotvorne partije u opoziciji, a većina u vlasti antievropski sljedbenici tuđih nacionalnih interesa. Unapređenje politika u suverenističkom bloku i partnerstvo sa međunarodnim prijateljima može vratiti Crnu Goru na evropski kolosijek i doprinijeti stabilnosti Balkana, a time i Evrope, jer ako neko misli da se Evrope ne tiče vatra pred njenim vratima, bojim se da će požar postati nekontrolisan.

Antievropski sadržaj predloga izmjena tužilačkih zakona

Vlada je pod pritiskom EU povukla zakone o tužilaštvu iz skupštinske procedure i sada čeka mišljenje Venecijanske komisije. Vjerujete li da će odustati od namjere da ukinu Specijalno državno tužilaštvo, pod pritiskom DF, ili će poslušati preporuke EU?

RAKOČEVIĆ: Mislim da će vladajuća većina odustati od pogubne namjere ukidanja SDT-a i drugih neustavnih rješenja. Nije riječ samo o neadekvatnom načinu donošenja, već i o antievropskom sadržaju predloga izmjena tužilačkih zakona. Namjeru Vlade da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije treba pohvaliti, ali ta namjera ne treba da bude izgovor za politizaciju institucija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegrina
Gost
Montenegrina

Do pobjede !
🇲🇪👆

Bik
Gost
Bik

Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana

ElPatron
Gost
ElPatron

Nemo pricat, zar ne vidite da vam je to vise skroz otrcana fraza i fora.. i sta god

JSimon
Gost
JSimon

Sve Milove lose kopije

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Nikad Nk nije bio i neće biti srpska prćija!

Rašo
Gost
Rašo

Bolje prigradsko naselje nego selendra koju ste napravili od njega, zahvaljujući vašoj politici….

Mikeli
Gost
Mikeli

O cemu ti pricas covjece? Nemoj da zavadjujes ljude sa glupom pricom. Niko Crnu Goru nece da pripoji Srbiji.

mrki
Gost
mrki

nije postala ni 90-tih kad su tvoji bili na vlast i kad ste iskreno bili za iste ideale vezani kao ovi što ih sada kao napadate,pa nece ni ovoga puta

Hunter
Gost
Hunter

Ne prolazi vise ta prica 🤣🤣🤣 sikter

Crni
Gost
Crni

Mali tajov

Rile
Gost
Rile

Meni se cini ,pisi propalo !!!

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Bravo dečko, to je recept za uspjeh! Samo reci “neće vala srpski svet, srpsko naselje”… i dobijaš pet bambija! Imao si od koga naučiti, uostalom.

Cile
Gost
Cile

E sram te bilo,zbog vlasti si spreman da raspirujes medjunacionalnu mrznju,koje Srpski naselje CHG jec clan NATO I odlicno znas da je to nemoguce Ali si zbog vlasti spreman ave da uradis bez obzira na posledice

zabjelo
Gost
zabjelo

Hoce hoce tjesi se

Zdravko
Gost
Zdravko

Ovaj momak je kao lutka na navidavanje

Send this to a friend