Politika

Rakočević o migrantima: Od Crne Gore se očekuje da pokaže solidarnost, po tome smo prepoznati

Vlada Crne Gore će do kraja ove sedmice, kako je prije neki dan najavio premijer Duško Marković, odlučiti o zahtjevu Italije koja traži da Crna Gora prihvati dio od 140 migranta, sa broda Dikoti, koji se sada nalaze na Siciliji. Evropska unija je zatvorila svoje granice za migrante, pa su države Zapadnog Balkana pod velikim pritiskom jer se od njih zahtijeva da učine ono što članice EU ne žele.

<<<Italija traži da Crna Gora primi migrante, Vlada još bez stava<<<

<<<Zahtjev Italije za prijem migranata u Crnu Goru još u proceduri<<<

Migranti, uglavnom iz Eritreje, su zarobljeni u luci Katanija, jer im italijanska Vlada ne dozvoljava da se iskrcaju dok druge zemlje EU ne pristanu da preuzmu dio njih.

Potom su mediji objavili da su Albanija i Irska, te Katolička crkva u Italiji dogovorili prihvat dijela migranata, te da se zvanični Rim obratio Crnoj Gori od koje traži da i ona prihvati dio ove migranstke grupe.

Kriminolog Velimir Rakočević za CdM kaže da se od Crne Gore očekuje da pokaže kooperativnost, solidarnost, jer smo po tome prepoznati.

“Zna se da su u turbulentnim godinama petinu našeg stanovništva činile izbjeglice. Ono što moramo da učinimo u ovoj situaciji je da vodimo računa o državnim interesima i državnoj bezbjednosti”, jasan je on.

Kriminolog Rakočević ističe da država u ovoj situaciji treba da napravi procjenu, imajući u vidu da Crna Gora nije krajnja destinacija za migrante već da je zemlja tranzita za njih.

“U skladu sa našim mogućnostima treba da pristupimo ovom pitanju. Vlada će sigurno odlučiti ono što je u intersu države”, naglašava Rakočević

Prema njegovim riječima ovo ne treba shvatiti kao pritisak na državu koja je u pregovaračkom procesu za članstvo u EU.

Bezbjednosni aspekti migrantske krize trenutno su najvažnije političko pitanje u regionu i Evropi. Mjesecima se raspravlja o svim aspektima ove krize, jer su mnoge članice EU zabrinute za bezbjednost.

Političke partije u Crnoj Gori različito tumače situaciju sa migrantima. Dok jedni smatraju da migranti mogu da ugroze bezbjednost Crne Gore, drugi misle da država mora pokazati humanost i da treba biti privremeno utočište ljudima koji bježe od strahota rata ka zemljama EU.

Da je pitanje migranata na vrhu liste prioritea dokazao je i sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i premijera Duška Markovića u avgustu, kada je ovo pitanje bilo jedno od najznačajnijih.

Pitanje migranata tek će se aktuelizivati narednih mjeseci kada se očekuje novi veći talas.

Vojska i policija zajedno štite granicu od ilegalnih prelazaka.

Plan koji je pokrenula Austrija zajedno sa još nekoliko članica EU se ostvaruje. Migranti ne mogu u EU, ali će zemlje Zapadnog Balkana “morati” da ih prihvate.

Miraš Dušević

89 Komentara na "Rakočević o migrantima: Od Crne Gore se očekuje da pokaže solidarnost, po tome smo prepoznati"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend