Politika

Rakočević: Rješenje je u dijalogu, a ne u njegovom bojkotu

Nikola Rakočević

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević smatra da formiranje novog skupštinskog odbora za izbornu reformu, nakon što je istekao mandat Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koji je produkovao određene rezultate, nije svrsishodno. Kako je kazao u izjavi za Dan, dogovor treba tražiti u Skupštini, kroz parlamentarnu proceduru, transparentno, u okviru stalnih radnih tijela Skupštine Crne Gore i u plenumu. Ističe i da istrajavanje na platformi bojkota svih političkih tokova u društvu može dovesti samo do bojkota građana tih i takvih političkih odluka i partija.

“Povod za ponovno uspostavljanje dijaloga vlasti i opozicije je Zakon o izboru poslanika i odbornika, koji je izrađen, ali nije mogao biti usvojen na poslednjoj sjednici Skupštine jer je za njegovo usvajanje potrebna dvotrećinska većina. To je ključni izborni zakon, a rješenja koja smo ugradili u predlog ovog zakona mogu služiti kao platforma za dijalog sa opozicijom. Važeći zakon je izglasan prije četiri godine glasovima vlasti i opozicije, a prema prethodnim ocjenama međunarodnih institucija, usaglašen je sa ključnim demokratskim tekovinama Evropske unije, a u komparaciji sa državama regiona, znatno je moderniji i pruža veću izbornu sigurnost građanima i političkim subjektima. Ipak, smatramo da ga treba dalje unapređivati. Takođe, medijski zakoni, koje je Vlada uputila Skupštini povod su za dijalog vlasti i opozicije i prilika da opozicija pokaže ozbiljnost pred građanima i učestvuje u procesu unapređenja tih rješenja kroz parlamentarnu proceduru”, kazao je Rakočević.

On naglašava da odgovornost u procesu unapređenja izbornog ambijenta leži i na opoziciji i na vlasti.

“Ko bježi od te odgovornosti bježi i od prilike da eventualno sa pozicije vlasti u budućem periodu doprinosi upravljanju procesima. Bojkot izbora od strane bilo koje političke partije, u situaciji u kojoj je vlast demonstrira otvorenost za dijalog i insistira na dogovoru, ostaje iracionalni i neshvatljivi politički rezon naše konkurencije. Neshvatljiv, posebno za naše međunarodne partnere. Opozicija se u demokratski zrelim društvima za vlast bori na legitimne i smislene načine i zato se vlast u tim državama i mijenja. U Crnoj Gori vladajuća koalicija traje na vlasti tako dugo zbog svojih brojnih i krupnih dostignuća, ali, između ostalog, i zbog toga što opozicija ne odustaje od gubitničkih modela, koji, iz izbore u izbore, uvijek liče jedni na druge, jer je i opozicija sama nepromijenjena sve ove godine. Stoga, rješenje je u dijalogu, a ne u njegovom bojkotu i opstrukciji. Vlast svoju otvorenost pokazuje i sada, pozivom opoziciji da u institucijama države, uz iskrenu volju, dođemo do dogovora”, rekao je Rakočević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Peki
Gost
Peki

Koji dijalog…samo sa bogom ce te ga imat,pa ne bio glasat

Garo CT
Gost
Garo CT

Rakočeviću nek ti je srecan jednopartiski sistem neka živi komunisticka Crna Gora sa drugom Milom ! Crkve da se prodaju a diskoteke da se otvore i piljare jer mi smo gori i od Turaka i Hitlera smrt fašizmu čoldo komunizmu!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Demokrate su svojim upornim bojkotovanem svega i svačega ,toliko razočarale da nemam riječi,mogli bi da promjene ime partije,naprimjer:kontraši ili partija uzaludnih.

Da sanjamo
Gost
Da sanjamo

Ovaj ide zajedno sa pojedinima iz Dps da im izvlače ovaj prst na panter da bi bili isti kao šef…..

Aco i Braco
Gost
Aco i Braco

Veljović pa A. Nikolić su daleko odmakli.

stetoc1na
Gost
stetoc1na

strasno podsjeca (da ne recem imitira) na Mila, gestakulacije, govor…

Dejan
Gost
Dejan

Nece da mijenjaju nisa a onda kazu treba dogovor u skupstini.A svi znamo da hoce iz7bore kao i do sada.Da su casni to bi otvoreno rekli.A ne komisije pregovori a nece ni po koju cijenu nista da mijenjaju.I ova crkvena ujdurma je sva u sluzbi odrzavana izbora po starom.

Moralnista
Gost
Moralnista

Tatin sin! E prsla je drzava dje si ti poslanik…

MaljiSitov
Gost
MaljiSitov

Tajooo,dje si tajoooo

Sito i Rešeto
Gost
Sito i Rešeto

I on je na državne jasle.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Rješenje je u povlačenju zakona o navodnoj slobodi vjeroispovjesti i problem je riješen,ako ćete problem da se riješi,a ako nećete onda će narod ponovo na ulice.

Sito i Rešeto
Gost
Sito i Rešeto

Dijalog je kad Rakočević s družinom odbije svih 132 amandmana za pola sata!

stetoc1na
Gost
stetoc1na

zaboravio si rec, u dva sata ujutro…

Region
Gost
Region

Rakočebiću, rešene je u dibslogu ali dijalog je ono pto ste izbkegvali.
I sada kada završite sve, kažete ajde da se priča

Pelikan
Gost
Pelikan

Momak ne tripuj se

Send this to a friend