Politika

Rakočević: Uprkos političkim razlikama dogovor moguć

Rakočević

Piše, poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević

Formiranje privremenog parlamentarnog Odbora smatramo najznačajnijim korakom ka novom političkom razumijevanju u posljednjih nekoliko godina.

Ova odluka je posebno značajna jer predstavlja platformu za dijalog partija, suštinski suprostavljenih programskih politika. I pored svih razlika između političkih činilaca, nastavak demokratskog napretka Crne Gore mora biti primarni cilj koji je iznad  svih drugih interesa – stranačkih ili pojedinačnih.

Fokus DPS-a u radu Odbora biće na usvajanju preporuka ODIHR-a iz 2016. i 2018. godine. Sve druge teme, u vezi sa napretkom izbornog ambijenta, mogu biti predmet razmatranja i diskusije. Demokratska partija socijalista je i ovoga puta pokazala svoj demokratski kapacitet. Sa jedne strane napravljen je  kompromis sa opozicionim partijama koje učestvuju u radu Skupštine, kroz konstruktivan dijalog u Parlamentu, dok smo sa druge insistirali  da u odluku o formiranju Odbora budu  ugrađeni  stavovi onih koji bojkotuju Parlament, vjerujući da će, ako ne zbog političke  zrelosti onda zbog evidentnog pada rejtinga, ipak u nekom trenutku odlučiti da se pridruže njegovom radu.

Formiranje paralelnog odbora, koje najavljuje DCG djeluje kao pokušaj  kreiranja paralelne stvarnosti: neodgovoran i politički nezreo potez, koji će svoje posledice, sasvim izvjesno  pokazati već na narednim izborima! Evropska komisija, na koju se često pozivaju, jasno je poručila da dijalog treba da se vodi isključivo unutar Skupštine. Sve ostalo je para-političko djelovanje koje predstavlja neodgovorni avanturizam, zasnovan na lošoj političkoj procjeni, neodgovornosti prema biračima i nerealnim ambicijama.

Demokratska partija socijalista će i ubuduće sa svima koji žele, na legalnim i demokratskim osnovama, da učestvuju u unapređenju izbornog sistema i razgovoru o  pitanjima od značaja za demokratski napredak Crne Gore, stvarati platforme za komunikaciju, kako smo to, uostalom, činili i do sada.

Send this to a friend