Politika

Ramusović: Đukanović zaustavio istocne vjetrove dok Vučić rasplamsava buru na Kosovu

Erol Ramusović

Piše

Erol Ramusović

Na Kosovu su se ponovo uzburkale strasti, povod se lako nađe a izvor problema uvijek isti. Borba za dominaciju Rusije u Jugoistočnoj Evropi ne prestaje tako što putem srbijanskih satelita uvijek traže mogućnost za destabilizaciju duboke NATO pozadine. Najiskusniji kormilar u tim vodama je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je uspio stabilizirati političku scenu u Crnoj Gori i mudrim potezima vratiti Aleksandra Vučića na početne položaje prije Litija.

Ovih dana Srbi na Kosovu neće da prihvate ono što je Srbija potpisala i dogovorila sa Kosovom, a to je primjena odluke o tablicama. Kosovo je nezavisna i suverena zemlja sviđalo se to kome ili ne. Jedino što Srbija ima jeste nekoliko rečenica u Ustavu gdje piše da je Kosovo Srbija. Na osnovu toga, Srbija pokušava da trguje na međunarodnoj sceni i da prelaskom Drine ostvari veći uticaj u Bosni i Hercegovini a kasnije i u Hrvatskoj, ovladavanjem starih linija Velike Srbije: Karlobag, Karlovac, Virovitica. Evropska unija, Britanija i Sjedinjene Države se moraju odlučnije uključiti i shvatiti ovu zamku te snažnije i trajno zaustaviti ruski uticaj.

Vratimo se Crnoj Gori koja je prošla težak period u posljednje dvije godine. Amfilohijeva vlada je pala, a Amfilohije nije više među živima. Iako dobro uzdrmana građanska i proevropska struktura u Crnoj Gori, ipak je ostala na nogama. Glavni remetilački faktor, prosrpski premijer Crne Gore Dritan Abazović je otkrio pravo lice i oni koji su ga podržali su shvatili o kome se radi. On je velikosrpski političar pod etničkim albanskim imenom. Međutim teško da će proći sljedeći put. Podcjenio je snagu i iskustvo Đukanovića, pa je morao, da bi opstao, prihvatiti autoritet predsjednika. Đukanoviću a to je odgovaralo predsjedniku jer je to prelazni period, do potpunog vraćanja Crne Gore na evropski kolosjek.

Pisao sam prije o tome, a sada ću ponoviti, da su Bošnjaci ključni faktor za stabilnost u našoj regiji.

Od Bošnjaka najviše zavisi stabilnost u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori pa i u Hrvatskoj koja ne može biti relaksirana ako u susjedstvu ne valja. Upravo u CG i BiH ruski uticaj potpomognut Beogradom pokušava da napravi prevagu. Razbijanjem Bošnjaka od strane obavještajnih službi koje dolaze sa istoka, ugrožava se uticaj prozapadnih politika upravo u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Iza svega stoji Rusija! Ako “padnu” Bošnjaci, Crna Gora će biti nestabilna i pod uticajem Srbije, kao i Bosna i Hercegovina. Zbog toga je neophodna i ključna saradnja Crnogoraca, Bošnjaka i Albanaca na spriječavanju tog uticaja. Albanci sa Kosova razumiju igru i nisu nasjeli na Otvoreni Balkan. Njihovi sunarodnjaci u Albaniji su u dubokoj offside poziciji. Moramo se vratiti Berlinskom procesu, a ne ulaziti u Otvoreni Balkan koji ide na ruku upravo ruskom uticaju u ovom dijelu svijeta. Zapad to ne smije dozvoliti!

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
po zasluzi
Gost
po zasluzi

Gospodine Ramusoviću, svaka čast. Sve je jasno, samo da se oslobodimo ove omrčene vlasti, čast pojedincima. Oni koji su časni u ovim teškim vremenima imaće naše poštovanje i u budućnosti. Sve pamtimo, i treba da pamtimo!

Send this to a friend