Politika

Raonić: Konačno se spuštaju tenzije u Crnoj Gori

Boris Raonić iz Građanske alijanse ze televiziju N1 je ocijenio razgovor premijera Duška Markovića i mitropolita Amfilohija kao “pomjeranje sa pat pozicije”. Dodaje da konačno počinju da se spuštaju tenzije u Crnoj Gori.

<<<Završen sastanak Markovića i Amfilohija: Nastavak dijaloga na ekspertskom nivou<<<

“Ono što brine jeste da se ovo nije desilo prije usvajanja zakona. Jer, da se sjelo i razgovaralo prije pola godine vjerovatno bi se došlo do nekog rješenja koje bi bilo prihvatljivo objema stranama”, smatra on.

Raonić smatra da su obje strane shvatile da se mora doći do kompromisa i očekuje da do njega dođe relativno brzo.

“Jer crkvi ne odgovara da se to rješenje traži nakon izbora, a vladi odgovara da se što prije masovni protesti prekinu”, smatra on.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalnu stabilnost izjavio je da u Crnoj Gori vlada “zapaljiva atmosfera gdje bi jači incident mogao da napravi veliku nevolju” i dodaje da je smirivanje situacije u interesu građana Crne Gore, ali i regiona.

“Jer ako kod susjeda gori kuća, onda sigurno da ni tvoja kuća nije bezbjedna”, rekao je Popov.

Popov ocjenjuje da jedino Milorad Pupovac nije “pod direktnom komandom Beograda”, što se ne može reći za predstavnike Srba iz Republike Srpske i Crne Gore.

“Sve što se dešava, i sa zakonom u Crnoj Gori i sa Republikom Srpskom, na neki način je dobrodošlo našem režimu iz dva razloga. Prvo, zato što su afere Krušik, Jovanjica i druge pale u zaborav, a s druge strane to je šansa da se Aleksandar Vučić pojavi u dvije uloge – kao zaštitnik svih Srba u regionu i šire, a druga uloga je da bude pomiritelj”, ističe Popov.

Prema njegovom mišljenju, s jedne strane je riječ o legitimnoj stvari, ali postoji i granica gdje je to briga o svojoj dijaspori, a gdje miješanje u unutrašnje stvari druge zemlje.

“Kad je riječ o Crnoj Gori, mi od njihovog osamostaljenja 2006. godine nismo prestali da se miješamo u unutrašnje stvari. Faktički mi smo to doživjeli kao da nas je ostavio mlađi brat”, rekao je Popov.

Popov dodaje da, kad je riječ o Republici Srpskoj, Milorad Dodik ne povlači nijedan potez “a da nije konsultovao naše vlasti”.

On navodi ministre Aleksandra Vulina i Ivicu Dačića kao osobe koje unose tenziju u odnose sa zemljama regiona.

“A onda se pojavi predsjednik države koji daje pomirljiv ton i pojavi se kao faktor mira u regionu”, navodi Popov.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zabjelo je majk
Gost
Zabjelo je majk

Tenzije tek pocinju Borise. Vidis polako kako se atakuje na imovinu crkve a pregovori nastavljaju na “ekspertkom” nivou. Pogledaj malo danasnje naslove. Prava primjena zakona krece za usijanje tenzija

KRiv
Gost
KRiv

Oni su podigli tenzije
Sada neka ih spustaju

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Ja moram glasat za Dps sad a da je normalna situacija nebi nikad kao sto nisam ni dosad. E litijasi vi mu produziste vladavinu a i DF nakaradni to stalno radi. Dok postoje ljudi kao Mandic i Pipun Milo ne mora brinut, a Amfilihije je stari udbas

Aleks
Gost
Aleks

Naravno da padaju tenzije.Sve je ovo dogovor iza scene Vlade CG SPC I Vucica.Cilj je da se energija koja se stvorila u CG protiv vlasti prospe i usmjeri da ne bi napravi la stetu DPSu. Cil je da se nezadovoljstvo okrene samo u pravcu crkvenih pitanja. I tu je kraj. Da se sva paznja tamo okrene. A grcevit cilj sve… Više »

Precizno
Gost
Precizno

Srpska dijaspora u Crnoj Gori mogu biti samo oni Srbi iz okruzenja koji su se uhljebili u Crnoj Gori. Nikako Crnogorci koji se izjasnjavaju kao Srbi. Oni su svoji na svome.

Betoven
Gost
Betoven

Koji je naivac ovaj Radonjic? Trebalo je s njima razgovarati prije donosenja zakona pa ne bi bilo tenzija. Odmah mu zabraniti da se predstavlja analiticarem. Tenzija ne bi bilo samo ako bi zakon bio u potpunosti po njihovoj volji.

Mitar
Gost
Mitar

Zar 30 godina vladavine nije diktatura…

Pitanje
Gost
Pitanje

Jesi li cuo Mitre za izbore?

cetinje
Gost
cetinje

A sto bi ti Mitre,da nas Ravnogorci vrate u vrijeme Milosevisa,pa da budemo 38 izborna jedinica “velike Srbije”,e malo morgen Mitre,ako si na to mislio.Sto se tice 30-to godisnje vladavine ove grupe na vlasti,nijesu ni oni “cvijece”ne.

ĆUSKIJA
Gost
ĆUSKIJA

za Mitra .Onoga koga izaberu gređani taj je preśednik.Nama je malo ovih trideset godina,dobro je da si opstanuo za to vrijeme?

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Milo dobija izbore sa 90% glasova, da malo bolje razmisli i sam bi litijase castio jedan “krug”.

PRINC OD CONIKa
Gost
PRINC OD CONIKa

MI ZNAMO SUDBU I SVE STO NAS CEKA …. !!!

KarlingDarling
Gost
KarlingDarling

A smije li se na Konik za ove izbore ici bez da ti kazemo ko nam je reka’ da dodjemo

Bokelj
Gost
Bokelj

Konačno se okupatorska crkva uvodi u brazdu. Vakat je. Nikad više 1918.!!!

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Diktator!misliš na vučića ili dodika,ili možda na rista radovića?

Mitar
Gost
Mitar

Nema veceg diktatora od mila

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Gospodo dali ovo odgovara, “prefinjenom” gospodinu Vučiću. Pročitajte opširan tekst u f…….. e ND VIJESTI ispostava Kurira.

Prc CG
Gost
Prc CG

Tenzije će se spustiti kad diktator bude otišao sa vlasti,prije toge nikada.

Dragan
Gost
Dragan

Za koga ste vi gospodine raonicu

MŠ.
Gost
MŠ.

Što se tiče Vulina nije vrijedan bilo kakvog komentara nije služio vojsku ali voli da se šepuri u uniformu, pa čak mu napane i preko granice da prošeta,a što se tiče Vučića “glumac” na zalasku karijere.

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Neka ide kod tetke u kanadi,i neka vučiće vodi sa sobom!

Parking
Gost
Parking

…ne zato sto Vulin nije sluzio vojsku no zato sto je obično nistavilo, puki izvršilac vučičevih radova, definitivno za psihijstrijsku analizu.

Send this to a friend