Politika

Raonić: Korona nas nije zaustavila, ali nas je usporila

Pandemija koronavirusa nepovratno je promijenila svijet. Integracioni proces Crne Gore je usporen. Ekonomski oporavak biće dug.

“Pandemija koronavirusa ne može zaustaviti integracioni proces Crne Gore u EU, ali će ga značajno usporiti, prvenstveno jer će se dosta vremena potrošiti na njeno zaustavljanje i okončanje, a onda i borbi protiv njenih ekonomskih posljedica koje će biti ogromne”, ocijenio je u razgovoru za CdM predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić.

Problem je svakako, tvrdi on, u našem dvorištu, jer unutar EU imamo čitav niz konkretnih signala i odluka, da će se proširenje nastaviti, dok sada mi treba da ojačamo institucije i ono što će biti veliki izazov nakon krize, ispunimo ekonoske kriterijume za članstvo.

“Raduje i novi pristup u kome će ključne odluke donositi politika, a ne nesposobna birokratija. Već sada ovo treba postaviti polako na dnevni red, jer nam nakon virusa, dolazi izborna utkamica, pa će integracija biti u ovoj godini samo na nivou parola, a mi kao društvo još uvijek nemamo drugu opciju za reformski pogon, od same EU, koja je opet u Crnoj Gori zadnje skoro četiri godine, bila bez rezultata”, napominje on.

Odgovarajući na pitanje da li je Evropa u jednom trenutku bila pogubljena i nespremna da odgovori na pandemiju, te da li su Rusija i Kina pokušale da zloupotrijebe tu sitiaciju,  Raonić smatra da je posebna opasnost za demokratsku tranziciju bila početno nesnalaženje same EU i njenih članica kada je pandemija u pitanju.

To su, dodaje, naravno iskoristili oni koji čekaju iza ćoška da iskoriste mogućnost, a samoj Cnoj Gori nemaju šta da ponude osim autoritatnih modela.

“Srećom, građani će shvatiti koliko je opasno kada ova kriza krene iz nedemokratskih društava, koja ućutkuju medije i zviždače, prikrivaju podatke i vrše pritisak na međunarodne organizacije, što je onda ugrozilo čitav svijet, pa i nas. Crna Gora je nepovratno okrenuta demokratskim vrijednostima, pa i u ovako osjetljivim momentima to neće biti ugroženo. Naprotiv, biće ojačano”, jasan je Raonić.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lomi
Gost
Lomi

Izuzetna pojava, izuzetan intelekt, izuzetna pronicljivost..

Mila K
Gost
Mila K

Hahahaha Jel ovo vic?

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Al ovo je greota Sto je ko ova “” ko korona” morals da se desi da bi ljudi promjenili navike Sto to nije Evo izgleda mogli Bez ovako

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Neka objasni to što govori , usporena plata, računi,glad,itdddd.

Zatt
Gost
Zatt

Korona je pokazala da nemamo šta da tražimo u nesposobnoj EU, ali Raonić razmišlja o grantovima a ne o narodu.

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Ubrzala Nas da malo bolje razmisljao I da brze vozimo biciklo I idemo pjeske

Marko
Gost
Marko

E ovaj strucnjak vazda ima nesto da kaze!

Pjer
Gost
Pjer

Znaci za 50 godina

Odeon
Gost
Odeon

Jok, nije. Ubrzala nas je. 🙂

Send this to a friend