Politika

Raonić: Na putu ka EU ne smijemo zavisiti od volje birokrata

Zabrinjavajući je nedostatak vizije i energije koji je više nego uočljiv kad je proces evropskih integracija u pitanju, rekao je predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić. On je u izjavi za Dan kazao da donosioci odluka ne pokazuju jasnu vizi ju kako da se država ekonomski spremi za članstvo i kako da se institucije transformišu kako bi država bi la prihvaćena u EU.

“Pri tome, pad podrške koje smo vidjeli u istraživanjima javnog mnjenja je samo manifestacija zamora i nepostojanja entuzijazma za ovaj proces, jer je veoma malo onih koji predano rade na procesu integracija. Kako su identitetska pitanja zamijenila ona vezana za bezbjednost i državni udar, a polako ulazimo u finiš izborne kampanje, očigledno je da će i naredna biti na tom fonu, pa je sve to signal da je evropska integracija Crne Gore van fokusa javnosti. Na sve to se naslanja i interna politička dinamika unutar EU, što dodatno komplikuje stvar”, kazao je Raonić.

Za njega je zabrinjavajuće to što po prvi put imamo više partija, intelektualaca i nevladinih organizacija koji su otvoreno euroskeptični.

“Sve to zabrinjava jer će naše društvo veoma teško nastaviti proces demokratskog sazrijevanja. Kao malo društvo, prirodno pokazujemo tendencije ka većim savezima, pa je šteta ne iskoristiti ovu prirodnost društvenih procesa, kao i viševjekovnu okrenutost prema razvijenim zemljama, a sve zbog trenutnog interesa određenih političkih struktura ili moćnog biznisa sa druge strane koji je na raspolaganju, zarazliku od evropskog. Vjerujem da će prevagnuti dokument devetorke jer on predviđa jednu ključnu stvar da se ne mora čekati reforma unutar EU kako bi bio nastavljen proces, što je za Crnu Goru vrlo važno”, zaključio je Raonić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cetinje
Gost
Cetinje

Gospodine Raonicu,ova tvoja prica je donekle ispravna,samo nam navedi te partije( moze se predpostaviti koje su),zatim nevladine organizacije,kojih je vise u Crnoj Gori nego u Njemackoj,i na kraju,posebno intelektualce koji su euroskepticni.Mozda bi dobro bilo da idemo kod kakve GATARE dako nam ona “pomogne”u ovoj tvojoj prici,jer nije grijeh da javno izneses argumente.Pozdrav Borise.

Send this to a friend