Politika

Raonić pisao Markoviću: Sredstva namijenjena NVO sektoru opredijeliti za borbu protiv koronavirusa

Boris Raonić

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić uputio je otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću u kome ga poziva da Vlada hitno donese odluku da se sredstva namijenjena NVO sektoru, za 2020. godinu, opredijele za aktivnosti koje imaju cilj suzbijanje posledica epidemije virusa COVID 19-nabavku potrebne medicinske opreme, povratak građana Crne Gore, kao i za projekte NVO u cilju suzbijanja posledica od epidemije virusa.

“Imajući u vidu ozbiljnost situacije, pogotovo u smislu poremećaja u funkcionisanju crnogorskog društva, neophodno je sve resurse usmjeriti u cilju definisanja i realizacije prioriteta koji bi obezbijedili punu sinergiju javnog, civilnog, privatnog i medijskog sektora”, kazao je Raonić.

On cijeni napore Vlade u cilju poboljšanja odnosa sa NVO, pa ova odluka u ovom trenutku ne bi imala uticaja na taj smjer.

“U tom smislu, neophodno je započeti proces konsultacija sa svim zainteresovanim stranama i stručnim pojedincima, putem postojećih ili neke nove digitalne platforme koje Vlada koristi, a kako bi se u što kraćem roku prikupili stavovi i mišljenja o društvenim potrebama i problemima koji polako isplivavaju na površinu tokom početne faze borbe protiv virusa. To se prevashodno odnosi na: osnaživanje društvene solidarnosti, efikasnosti državnog sektora u kriznim situacijama, komuniciranju javnog sektora prema građanima, podrške ranjivim grupama, promociju obaveznih mjera i svijesti o rizicima, itd”, kazao je Raonić.

Apeluju na NVO da podrže ovu inicijativu, a Vladu da na prvoj narednoj sjednici donese odluku kojom bi započeli proces konsultacija i naknadnog integrisanja predloga u rad svakog državnog i opštinskog organa koji u svom domenu rada finansijski podržava rad civilnog sektora.

“Ova inicijativa mora biti na fonu sveobuhvatnog društvenog preispitivanja prioriteta po pitanju višemilionksih javnih fondova, počevši od racionalizacije javne uprave do poreske discipline i kvalitetnije naplate državnih prihoda. Samo tako možemo pokazati odgovornost i prema društvenoj sigurnosti i onima koji su na prvoj liniji njene odbrane, a kojih nerijetko postanemo svjesni tek kada nam zatrebaju. Ovakve krizne situacije, gotovo po pravilu demonstriraju onu ljepšu stranu crnogorskog društva, solidarnosti i ispomaganja. Mislimo da je to odlična prilika da se ono institucionalizuje kroz saradnju sa civilnim sektorom”, ističe Raonić.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Surova realnost
Gost
Surova realnost

Borise svaka čast!!! A zbog ostalih NVO blagovremeno zatraži policijsku zaštitu…😉

Pobro
Gost
Pobro

Mislim da će Ćalovićka da presfisne od ove izjave, jaoooo a tek ona Gorjanc ili Prelević.

Ida
Gost
Ida

Bravo!!!

Mila
Gost
Mila

Bravo Raoniću da vidimo reagovanje mansa uljarevićke preljević gorjanc đurovića i ostalih mrzitelja Crne Gore

Mila
Gost
Mila

Zaboravih i toga muka od njega uvjek muka

srele
Gost
srele

Zamjerices se Uljarevickoj i Muku… Oni bi apelovali suprotno

Ablek
Gost
Ablek

Bravo Borise ljudino. Koleginice te naravno neće podržati ali svejedno.

Send this to a friend