Politika

Rasprava o tužilačkim zakonima – Živković: Hoćete da za vrhovnog tužioca dovedete osobu s ulice; Popović: Abazović je tužilac, sudija i dželat

U Skupštini je danas počela rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, koje je predložila parlamentarna većina. Nakon što je sjednica počela sa dva sata zakašnjena predsjednik Skupštine Aleksa Bečić rekao je da je sjednica kasnila zbog sjednice Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranja.  Današnjoj sjednici prisustvuje i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je u uvodnom izlaganju kazao da su došli do rješenja koje je usklađeno sa evropskom praksom, i prema njegovim riječima inovirano mišljenje Venecijanske komisije nije negativno. Predstavnici vladajuće većine DF-a, Demokrata, Građanskog pokreta URA su najavili da će podržati izmjene zakone. S druge strane poslanici opozicije kažu da je zakon ucjenjivački, i da sadašnja vlast hoće za vrhovnog državnog tužioca da dovede osobu s ulice. Predsjednik LP-a Andrija Popović je ocijenio da je Abazović je tužilac, sudija i dželat, i poručio da neće podržati izmjene tužilačkog zakona.

Foto: CdM

Jedan od predlagača tužilačkih zakona poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović rekao je da bi tim zakonom točak pravde u Crnoj Gori prebalo da počne da se okrene u pravom smjeru.

“To pitanje je politička stvar, da se pokrenu neminovni procesi, a koje je sadašnja opozicija zaustavljala”, kazao je Radunović.

Radunović smatra je da su tužioci u Crnoj Gori postali nedodirljiva mreža iako, kako je rekao, ne rade posao kako treba.

“Često se čuje, od međunarodne zajednice, da su zakoni dobri ali da se ne primjenjuju. Pa nijesmo mi Švedska kada je riječ o vladavini prava, nego Kongo. Tužioci će konačno imati priliku da rade kako treba. Pominje se da je ovaj zakon politizacija tužilaštva. Ne. Ovo je oslobađanje tužilaštva. Mi smo Kongo. Izvinjavam se Kongu”, naveo je Radunović.

Naglasio je da će prema predlogu Zakona Tužilački savjet činiti četiri državna tužioca sa stalnom funkcijom koje bira konferencija državnih tužilaca i pet uglednih pravnika koje bira Skupština Crne Gore.

“Nadam se da posle ovoga u Crnoj Gori neće biti više ništa isto”, poručio je Radunović.

Poslanik LP Andrija Popović ocijenio je da bi eventualno usvajanje Zakona o državnom tužilaštvu značilo razbijanje pravosuđa u paramparčad.

“I svaka buduća vlast bi pravila partijsko tužilaštvo”, poručio je Popović i dodao da smo svi mi postali taoci tog zakona.

On tvrdi da je cilj zakona da bude smijenjen glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

“Abazović je postao i tužioc i sudija i dželat”, naveo je Popović.

“Usvajanje ovakvog zakona moglo bi aktivirati klazulu balansa i vratiti nas u 2012, kada smo počeli pregovore. LP neće podržati Zakon o državnom tužilaštvu, jer je katastrofalan”, dodao je on.

Foto: CdM

Dritan Abazović kazao je da su došli do rješenja koje je usklađeno sa evropskom praksom.

“Ovo je značajan korak unaprijed u odnosu na prvo rješenje koje smo imali. Došlo se do rješenja koje se usaglašeno sa EU praksom, koja nije u Uniji nije jedinstvena”,  naveo je Abazović.

Prema njegovim riječima, novo mišljenje Venecijanske komisije na Predlog zakona nije negativno kao što opozicija tvrdi.

Foto: CdM

“Država Crna Gora do sad je bila zarobljena pokušaćemo sa ovim i mnogim zakonskim rješenjima, da se oslobodi. Ambicija je da za godinu dana isporučimo konkretne rezultate u oblasti korupcije i organizovanog kriminala. Ovo je najveći patriotski čin”, tvrdi Abazović i dodaje da zakon nije uperen protiv bilo koga.

Šef Poslaničkog kluba DPS – LP Danijel Živković kaže: “Imamo ucjenjivački zakon.”

Živković: Intencija zakonskog rješenja je jasna – staviti pod političku kontrolu tužilaštvo sa ciljem da se tako targetiraju politički neistomišljenici

Živković: Intencija zakonskog rješenja je jasna – staviti pod političku kontrolu tužilaštvo sa ciljem da se tako targetiraju politički neistomišljenici. #DPS #SkupštinaCG #PolitkaCG #CrnaGora🇲🇪

Posted by Demokratska partija socijalista Crne Gore on Tuesday, May 11, 2021

“Sporno je više tačaka o ovom zakonskom rješenju. Prvo je pitanje ko je predlagač izmjena tužilačkih zakona”, rekao je on.

Prema njegovim riječima problem je što za vrhovnog državnog tužioca sadašnja vlast želi da dovede nekog s ulice.

“Ovdje su se poklopili politički interesi tri konstituenta”, smatra Živković.

Foto: CdM

Šef Poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović kaže da je cilj izmjena zakona da se uvede red u tužilaštvo, i po njegovom mišljenju do sada je Crna Gora bila zaključana.

“Prave promjene se dešavaju ovdje u skupštinskoj sali. Mi se tek danas razvodimo od diktature od jezivih metoda političke kontrole i ucjena. Specijalno državno tužilaštvo je do sada bio virus koji je vladavinu prava stavio na respiratore. Svako ko je bio protivnik bivšeg režima mogao je da vidi kako se SDT koristi za obračune. Ta praska mora da se prekine, novi zakon mora da bude novi početak”, rekao je Bogdanović i dodao da će Demokrate poržati promjene Zakona o tužilaštvu.

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković rekla je da su u SDP više puta ponovili da su promjene u tužilaštvu neophodne.

Vuksanović Stanković

“Mi imamo VD stanje koje nije prirodno stanje. Prirodno je bilo da sjednemo u Skupštinu i da se dogovoramo oko postizanja većine kada je u pitanju izbor VDT. Ta potreba za promjenama ne znači da treba da dezavuišemo Ustav i unazađujemo pravne norme”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, Zakon o tužilaštvu je protiv nacionalnih interesa Crne Gore i da se ovim zakonom usporava put u ka EU.

Jelušić

Poslanica GP URA Božena Jelušić kazala je da je javna rasprava mogla biti efikasnija.

“Mislim da je izvještaj pozitivan. Lično zamjeram na trapavosti javne rasprave”, navela je ona.

Foto: CdM

Prije usvajanja Dnevnog reda jednoglasno je prihvaćen predlog poslanika Albanske liste Gencija Nimanbegua koji je predložio da se u dnevni red uvrsti predlog Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u Valdanosu.

Poslanici nisu prihvatili predlog poslanika Liberalne partije Andrije Popovića da se u dnevni red uvrsti Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, za koji je glasalo 39 poslanika, protiv je bilo 27, a uzdržanih 12.

Prihvaćen je predlog predsjednika i poslanika SDP-a Raška Konjevića da se raspravlja o predlogu zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza svih korisnika kredita.

Takođe, poslanici su prihvatili da se u dnevni red uvrsti predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je predložio poslanik Bošnjačke strane Ervin Ibrahimović.

Takođe, poslanici bi trebalo da se izjasne i o zahtjevu premijera Zdravka Krivokapića za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Poslanici će raspravljat i o Prijedlogu zakona o budžetu za ovu godinu, Prijedlogu odluke o zaduživanje Crne Gore za 2021, kao i izmjenama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

Raspravljaće i o izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kao i Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Foto: CdM
Foto: CdM
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Otpisani svi
Gost
Otpisani svi

Nema Liberala
Otpisani su od kada S.Perovica nema

Mimi
Gost
Mimi

Ovu Kordic niko ne moze da slusa. 🤣

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Da nezavisno tuzilastvo odredjuje vlast. Pa dje to ima.

Barka
Gost
Barka

Ova vlast da bude za zabranu upotrebe fasistickih simbola i to sada kada njihov mentor, Vucic, uvodi fasizam u Srbiji….smijesno je i ocekivati….

Emma
Gost
Emma

Medo nema masku.

Kraj ere
Gost
Kraj ere

Opozicija nikad losija.

Velimir
Gost
Velimir

Ode lepi, vidje li ga ko!?
Za njim ce brzo I babina unuka!

Rođak
Gost
Rođak

Preživjela je Crna Gora i hrabrije okupatore od posrbljenih. Da je vječna 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Nikola Petrovic
Gost
Nikola Petrovic

Još malo… i da se sastruže ova rana sa Crne Gore

Oscar
Gost
Oscar

Kada će Parlament raspravljati o ukidanju imuniteta krapoviću i Ivanoviću ???!!

Milan
Gost
Milan

Brzo,ne brini

Send this to a friend