Politika

Raste podrška: Za ulazak Crne Gore u EU 66 odsto građana

Pristupanje Crne Gore EU podržava skoro 66 odsto građana, a negativan stav o EU ima 23,5 odsto građana, pokazalo je istraživanje agencije Defakto. Prema istraživanju ove agencije, 67 odsto građana ima pozitivno mišljenje o EU.

Procenat građana koji podržavaju pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji se povećao u odnosu na prošlu godinu (62%).

Najveća podrška zabilježena je na sjeveru Crne Gore, čak 74,9 odsto stanovnika ovog regiona podržava pristupanje. Procenti su slični i kada građane pitate kakav im je stav o Evropskoj uniji, pa njih 67,4 odsto ima pozitivan stav, dok 23,6 procenata ima negativan stav. Među mladima do 35 godina ovaj brojka još veća, pa gotovo tri četvrtine (74.5 odsto) ima pozitivan stav prema EU.

Ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, kazao je da ima dosta dobrih vijesti u istaživanju, a da je glavna da se povećala podrška Evropskoj uniji.

“Vrlo je važan element u društvu povezivati različite grupe, jer je društvo dosta polarizovano, ali se čini da evropska integracija ono što okuplja ljude oko zajedničkog cilja. Mislim da to nije samo interesantno za nas, već i poruka sa sve političke partije i aktere u zemlji, da je bitno da približavaju Crnu Goru Evropskoj uniji jer je to nešto oko čega je društvo ujedinjeno”, kazao je Orav.

Istraživanje je pokazalo da bi 77,3 odsto građana izašlo na referendum o pristupanju. Ako bi u obzir uzeli samo one građane koji kažu da bi izašli na referendum i koji su već opredijeljeni, 86 odstobi glasalo da Crna Gora postane članica EU, dok bi 14 procenata bilo protiv.

Više od polovine građana (50.2%) percipiraju EU kao najvećeg donatora u CG, što je porast od 3.5 odsto u odnosu na prošlu godinu. Takođe, gotovo polovina ispitanika vjeruje da bi Crna Gora trebala da ima najčvršće veze u budućnosti sa Evropskom unijom.

Glavni pregovarač sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević, kazao je da ga raduje da podaci pokazuju da građani Crne Gore nemaju dilemu da je budućnost naše države u EU.

“Ovoliki stepen podrške je snažan motivacioni faktor za dalji rad jer pokazuje da su sve aktivnosti usmjerene na informisanje javnosti o integracijskom procesu imale dobar odjek i dale rezultate koje su građani prepoznali. Činjenica da građani percipiraju pozitivne efekte prisustva i finansijske podrške EU pokazuje da je odrađen dobar posao na promovisanju programa EU i pretpristupne podrške,” kazao je Drljević.

Govoreći o percepciji Evropske unije, predstavnica agencije Defacto, Olivera Komar, je kazala da su građanima bili ponuđeni otvoreni odgovori, da kažu šta god ih prvo asocira, pozitivno ili negativno, na Evropsku uniju.

“Ljudi o Evropskoj uniji kao pozitivne stvari vide kretanje, slobodu, standard, priliku za bolje sjutra, bolji život, zajedništvo, jedinstvo i vladavinu prava. Kada su negativne asocijacije u pitanju, imamo uobičajni strah od gubitka identiteta, teme koje se pojavljuju u posljednje 3 godine – izbjeglice i migranti, kao i ekonomsku krizu,” kazala je Komar.

Najveći broj građana, njih 34.3% smatra da se Crna Gora kreće onoliko brzo koliko to okolnosti dozvoljavalju na putu da postane članica EU. Više od trećine ispitanika (34.6%) smatra da će Crna Gora priključiti Evropskoj uniji do 2025. godine.

Velika većina građana, njih 82,4%, kaže da je informisana u većem ili manjem obimu o procesu EU integracije. Njih 37,8%, tvrdi da ih interesuju informacije o EU, ali samo one koje se tiču njih lično, i taj procenat se značajno povećao u pretekle dvije godine.

Komentarišući taj podatak, ambasador Orav je kazao da to pokazuje da građani žele da žive u zemlji prosperiteta i jednakosti, gdje je vladavina prava snažna, a korupcija iskorijenjena.

“Kombinacija ovog podataka sa povećanjem podrške integraciji, nam jasno pokazuje da građani Crne Gore porepoznaju da je proces pridruživanja EU, zasnovan na zaslugama, snažan alat da se promovišu snažne i nezavisne institucije, kredibilne reforme u vladavini prava, poštovanje ljudskih prava i kompetetitivnija ekonomija,” kazao je Orav.

Marković i Đukanović najviše doprinose reformama

Najviše građana Crne Gore prepoznaje Vladu kao vodeću instituciju u procesu naše evropske integracije.

Istraživanje je pokazalo je da je premijer Duško Marković najzaslužniji za ukupne reforme. Drugi na listi je predsjednik države Milo Đukanović.

Istraživanje je sprovedeno u septembru na uzorku od 1004 ispitanika sa standardnom greškom mjerenja od +/-3,1 odsto za interval povjerenja 95 odsto.

M.D. 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realista
Gost
Realista

Mislim da imamo dovoljno vremena da ulazak u EU vidimo sa prave strane. Tu ne treba previse razmisljati imamo komsije Hrvate koji su najsiromasnija drzava EU i ujedno poslednja clanica prosirenja. Hrvatska trenutno ima odliv stanovnistva toliko velik da sve vladine i nevladine organizacije apeluju na ljude da ne idu iz Hrvatske. Problem nastaje kada izgubite radnu snagu, sa cime… Više »

Prč
Gost
Prč

Na kraju cete nam traziti referendum sa 99% ZA inace nista od prijema u eu

Crnogorski Beto
Gost
Crnogorski Beto

Najzaslužniji nMarković? K sa ko niko ne prepoznaje doprinos Amfilohija i DF približavanju Evropskoj uniji?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Vazda li sam ja kontra. Ja sam nekad ranije bio za ulazak u EU ali vremenom sve manja, a danas cak mislim da bi nam ulazak samo stetu donio. EU je pred raspadom. Oni koji je napustaju nas savjetuju da udjemo. Komsije koje su usle ne vide nikakav boljitak osim sto im je lakse otici u Njemacku. I ovi pristupni… Više »

nebitno
Gost
nebitno

EU je pred ”raspardom” od kako su je stvorili. Sustina je da za sad nema bolje rjesenje. Sami mozemo jedino da nas samaraju svi pomalo, srbi, rusi, albanci, kinezi… mozda eu nije najbolje rjesenje, ali od predlozenih alternativa je svjetlosne godine daleko po kvalitetu.

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Svaka čast! Bravo za agenciju De Facto i Doc. dr Olju Komar 🇲🇪🇪🇺👏👏👏👏👏👏👌👍🤓

Ćotek
Gost
Ćotek

Svi su za ulazak u EU izuzev vlasti, jer bi to bio početak njihovog kraja 😼😺😸😻😽

Филео
Gost
Филео

Јесте, највећи страх од избјеглица и миграната. Не, господо плаћеници! Ми не желимо добровољно у 4. Рајх, зато што је он оличење неморала и декаденције…зато што су сами себи, некада велики европски народи трасирали пут у самоуништење и њим незаустављиво газе и мељу све који им на том путу стоје. Ватикан покушава већ вјековима да освоји српски народ. Оружјем му… Više »

Gligor Marinada
Gost
Gligor Marinada

Stigao internet u Dobrotu..

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Bravo Gligore neka si s nama podijelio radosnu vijest. Kako ti je tamo i pomaze li terapija?

Thor
Gost
Thor

Ovo je nevidjena laz. U vremenima kad je podrska EU mozda i najslabija u istoriji, neki kvazi institut izadje naravno sa laznim podacima, spinuje istinu i obmanjuje javno mnjenje. Podrska za EU je ispod 40% u ovom trenutku, i najmanja je u istoriji.

sjasi pa uzjasi
Gost
sjasi pa uzjasi

pa i ovih 6% da imate da ste srecni. potpuna laz.

Sasha
Gost
Sasha

I ja baš mislim da je ovaj procenat tačan…

Stoltenberg@
Gost
Stoltenberg@

Što mislite koliko odgovara dps vladarima da plešu po zakonima evropske unije…hmmm.
I sad nagradno pitanje…što mislite kad će CG da postane član EU ? beeeee!!

Robby
Gost
Robby

Raste a sad vlast koci ulazak u EU

Dejo1 solian💔
Gost
Dejo1 solian💔

Zašto koči je li bog dao da uđemo u evropu i da srbi traže liniju ankona bar kad im se napravi auto put. 👍

Send this to a friend