Politika

Razgovor sa Nemanjom Batrićevićem – Nada i ponos su alternativa

Nemanja Batrićević (Foto: Novak Abramović, Sirius Cetinje)

Razgovarao: Ljubomir Filipović

Nemanja, neobično ime za crnogorskog nacionalistu?

(Smijeh!) Da, lijepo ime zar ne? Moram reći da me uveseljava kad čujem da pojedinci, koji vjeruju da se nacija i ideologija nasljeđuju po imenu, istovremeno imaju dovoljno skrupula druge nazivati nacionalistima.

Da se uozbiljimo, i pored blistave akademske biografije, usavršavanja na Jejlu, javnosti ste postali interesantniji nakon govora na tzv. Patriotskom skupu, kada je Vaš vatreni govor izazvao buru reakcija. Što Vam je bila namjera da govorom postignete?

Prije svega da ohrabrim sebe i druge. Trenutak je zahtijevao da se trgnemo iz stanja kolektivne zbunjenosti i počnemo djelovati. Vulgarno slavlje, prijetnje progonom naših sugrađana na śeveru, pozivi na ukidanje Crne Gore: to nije bilo vrijeme za pognute glave nego za reakciju. Bilo mi je važno poručiti da nas ima dovoljno koji smo spremni boriti se za ovu državu, bez ikakvoga ličnog interesa.

Nije istina da je mlađa generacija nedostojna svoje istorije, uplašena i uljuljkana. Ne, mi se nijesmo školovali da bi prezreli svoju jedinu kuću. Nama, baš kao i generacijama prije nas, basta stvari nazvati svojim imenom i, u to ime, podnijetu svaku žrtvu.

Bura se zato i digla. Dobili su protivnike kojima se nijesu nadali i koje suštinski ne razumiju. Što se tiče konkretnih riječi rekao bih da su “dobro ostarile”. Što je tada bilo kontroverzno, danas je opšte mjesto.

Ko je ravnogorska fukara?

“Ravnogorska fukara” je ideološka, ne nacionalna odrednica. Da se granice nacionalnih i ideoloških kategorija ne preklapaju, jasno je svakome dobronamjernom tumaču crnogorske političke zbilje. U tom smislu, “ravnogorskom fukarom” smatram sve one koji u XXI vijeku podržavaju ideologiju ravnogorskoga četničkog pokreta, bili oni Crnogorci ili Srbi. To je ideologija u čijem se epicentru nalazi iskonsko zlo – ideja etničkoga čišćenja. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, od ruku te ideologije, od Berana do Foče, stradalo je preko 15.000 muslimana i ko zna još koliko političkih neistomišljenika. Ponovno rađanje ove ideologije krajem XX vijeka direktno je odgovorno za genocid u Srebrenici, dok se njene manifestacije u XXI vijeku uglavnom svode na prijetnje novim zločinima i negiranje već učinjenih.

Dakle, u slučaju “ravnogorske fukare”, parafrazirao bih funkcionerku URA-e i zaključio da “oznaka, ipak, odgovara označenom”. Tvrdnja da sam ja takvom konstatacijom uvrijedio jedan cijeli narod – jeftin je medijski spin.

Ako ja kažem “ravnogorski” a oni čuju “srpski”, ko tu ima nacionalne predrasude?

Nijeste bili aktivni u javnosti do 30. avgusta? Da li ste bili zadovoljni bivšom vlašću?

Zavisi o čemu govorimo. Mislim da su uspjesi na spoljnopolitičkome planu nesporni, od obnove nezavisnosti do ulaska u NATO. Dakle, generalni pravac u kojem se država kretala smatrao sam dobrim. Kažem pravac, jer ne mislim da je tempo kretanja u posljednjih nekoliko godina bio zadovoljavajući. Ti uspjesi poljuljani su očitim nepotizmom, korupcijom i nedostatkom razumijevanja za opravdani nezadovoljstvo u dijelu suverenističkoga biračkog tijela.

Ipak, više od svega bio sam nezadovoljan identitetskom i kulturnom politikom bivše vlasti. I na to sam ukazivao u posljednje dvije godine u svojim tekstovima. Ona, iako formalno na tragu konsolidacije nacionalnoga i državnoga identiteta, uradila je nedovoljno u suštinskom smislu. Kadriranje u kulturno-obrazovnom sektoru bilo je tragično. Država je bukvalno ulagala milione eura u svoj nestanak. Đe su danas CANU i ostali intelektualci okićeni najvišim državnim nagradama? S izuzetkom njih nekoliko, svi ostali ćute i čuvaju sinekure. Mnogi od nas su na to ukazivali i prije 30. avgusta. Ne iz paranoje, već iz straha koji se prethodnih mjeseci pokazao opravdanim.

Optužuju Vas neki da dijelite ljude u Crnoj Gori i da širite mržnju. Kažu i da čovjeku koji širi mržnju nije mjesto na univerzitetu. Kako Vi na to gledate?

To je naprosto apsurdno. Tvrditi da nekome nije mjesto na univerzitetu isključivo na osnovu političkih stavova klasičan je fašistički manir. Oni ne spore moje naučne reference i kompetencije. Stoga, na osnovu neslaganja s mojim stavovima, tvrde da ja na fakultetu širim mržnju?! Moj posao nije da studentima govorim šta da misle, već da ih osposobim za kompetentno istraživanje političkih fenomena. Tome poslu ne pristupam doktrinarno, zato i imam odličan odnos sa studentima.

Što se tiče medijskoga narativa o “govoru mržnje” na Patriotskome skupu, tu je stvar veoma jednostavna. Ja imam stotine studenata koji su pripadnici manjinskih naroda. Oni su tih dana iz naših amfiteatara odlazili nazad u gradove u kojima su njihove porodice preživljavale torturu “oslobodilaca”. Smatrao sam svojom ljudskom i profesionalnom obavezom da stanem u njihovu odbranu.

Na kraju, vjerujem da su čak i oni koji ne dijele moje političke stavove mogli naučiti jednu vrijednu životnu lekciju – borite se za ono u što vjerujete.

Ako to znači da mi nije mjesto na univerzitetu, neka bude.

Da li je ova vlast velika prijetnja Crnoj Gori i njenoj budućnosti i zašto?

Naravno da jeste. Ovo je Vlada vjerskih fundamentalista i kao takva predstavlja najveću prijetnju za budućnost građanske i sekularne Crne Gore. Fundamentalizam ne trpi raznovrsnost i oni će svoju opsesiju etnički homogenim srpskim svijetom pokušati ostvariti po svaku cijenu. Iako se o tome dosta govori, bojim se da postoji velika zabuna oko toga ko su zapravo najveće žrtve toga projekta.

Naime, ideja srpskoga svijeta, u trouglu Beograd-Banja Luka-Podgorica, samo je u prvoj fazi usmjerena prema Crnogorcima, oni žele nas Crnogorce u Crnoj Gori, ali nas žele kao Srbe. Tu je put asimilacije jasan: koristeći pravoslavlje relativizovati liniju nacionalnoga razgraničenja. S manjinama, međutim, ne postoji identitetska osnova na kojoj bi se ta asimilacija odigrala. Zato se vjerskim manjinama prijeti progonom, a ponekad i nečim gorim. Bojim da će na kraju, ipak, najtežu cijenu platiti crnogorski muslimani.

Biće kasno kad Dritan shvati da Albanac, vaistinu, ne može biti četnik. Ne zato što neće, jer on bi rado. Nego zato jer mu ne daju. Bar je njima jasno da se ne može istovremeno biti i subjektom i objektom etničkoga čišćenja.

Zar to nije širenje panike?

Nije. Samo Vam prepričavam ono što otvoreno govore njihovi ideolozi u Beogradu.

Kakvi su Vam planovi? Nastavak akademske karijere ili planirate da se aktivirate politički?

Nastavak akademske karijere. Svakako, svjestan sam činjenice da će mnogi moj dosadašnji angažman tumačiti kao politički. Kao i dosad, zajedno s velikim brojem javnih djelatnika, akademskih radnika i političkih analitičara, ja ću nastaviti da politički aktivizam ove vrste smatram svojom građanskom dužnošću. Ali za partijsko djelovanje nijesam zainteresovan.

Za sebe kažete da ste ljevičar? Ima li koga na crnogorskoj političkoj sceni da u načelu nije ljevičar? Što je ljevica za Vas?

U načelu ste u pravu, najveći dio političkih aktera u Crnoj Gori jeste na pozicijama tzv. “lijevog centra”. U ekonomskom smislu, može se reći da je to produkt socijalizacije u vrijednosnom sistemu koji je iz socijalizma prenio samo zavisnost u odnosu na državu, ali ne i odgovornost prema javnom dobru. Međutim, to je samo jedna dimenzija ideološke diferencijacije. Druga, dimenzija je kulturološka. Ona je zapravo ključni faktor razdvajanja u Crnoj Gori.

Da odgovorim na Vaše pitanje konkretno. Da, ja sam ljevičar. Po čemu? Po vrijednostima. Zalažem se za društvenu pravdu i ekonomsku redistribuciju, za sekularno i građansko društvo, za prava istopolnih zajednica, za integraciju Crne Gore u globalne tokove …

Da, ali mnogi se s pravom mogu pitati kako je moguće da je ljevičar u toj mjeri fokusiran na pitanja identiteta?

Tačno…i to je sasvim legitimno pitanje. Kažem legitimno, ali ne i u potpunosti promišljeno. Jednostavno, pojedinac ne postaje desničar samom činjenicom da mari za pitanje nacionalnoga i kulturnoga identiteta. Kad je u pitanju nacionalni identitet, lijeva i desna ideologija se prije svega razlikuju u tretmanu etnički Drugih. Jednoobraznost i hijerarhija istinski su fetiši svih desničara.

Ja ne mislim da je crnogorska nacija bolja od drugih, već samo da je zasebna nacija. Ja ne vidim vrijednost ideje etnički homogene Crne Gore, i stoga se borim za višenacionalnu i viševjersku Crnu Goru. Za mene crnogorska kulturna baština nije jednaka samo kulturi nacionalnih Crnogoraca. Kao svoju jednako doživljavam štampariju Crnojevića, Ljetopis popa Dukljanina i sačuvane sahat-kule u crnogorskim gradovima.

Ukratko, ja nijesam ljevičar uprkos svojim svojim stavovima o nacionalnom pitanju, već upravo zbog njh.

Mantra da se lijevo orijentisani ne smiju baviti pitanjem nacionalnoga identiteta, plod je pseudoteoretisanja priučenih kolumnista-naučnika najsnažnijega režimskog medija. O kredibilitetu tih viđenja najbolje govori činjenica da ne mogu dobaciti dalje od društvenih mreža. Kako objašnjavaju da je u međuratnome periodu jedno od ključnih pitanja kojim se bavila tvrdo lijeva opcija bilo rješavanje upravo nacionalnoga problema u Crnoj Gori?

Ima li prostora za dijalog s drugom stranom?

Prostora ima. Međutim, da bi se društveni dijalog desio mora postojati minimalni konsenzus o karakteru države u kojoj živimo. Koje su njene granice, simboli, karakter? To su pitanja na koje mi kao društvo danas ne znamo odgovor. Možemo pitati Vladu, ali nećemo dobiti odgovor, osim da je potrebno da se “pomirimo”, kroz asimilaciju. Dok god vladajuća struktura služi imperijalnim interesima druge države, taj dijalog će biti jalov.

Na kraju, vjerujete li u kapacitet crnogorskoga društva da se odbrani od izazova koji su pred njim postavljeni ovakvom vladom?

Apsolutno vjerujem. Jednostavno ne bih umio da se ponašam pod drugačijom pretpostavkom. Mislim da imamo kapacitet da damo jedan širi društveni odgovor na izazov koji je pred nama. Građanska Crna Gora je većinska Crna Gora. I ne samo to, ubijeđen sam da je ta Crna Gora intelektualno i vrijednosno superiorna. Suverenistički blok je, međutim, predugo bio uspavan. Partije bivše vlasti su aktivno gušile svaku vrstu nepartijskih inicijativa. Sad plaćamo cijenu toga.

Ovo je bitka koja će trajati i mi moramo strpljivo držati fokus, bez nepotrebnog srljanja. Volio bih kad bismo već počeli ispravljati neke greške…

Na koje greške mislite?

Prije svega na neke nepotrebne radikalizacije narativa i rastući pesimizam. Moramo biti svjesni da će oni iskoristiti svaku priliku da nas predstave kao antizapadne radikalne elemente.

Takođe, ma koliko to odgovaralo trenutnoj stvarnosti, mi ne smijemo usvojiti sindrom žrtve. Ako želimo proizvesti akciju, moramo voditi računa o tome kakve emocije izazivamo kod ljudi.

Šta je alternativa?
Nada. Ponos.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bela
Gost
Bela

Sjajan Batrićević opet. Uz nadu i ponos sa mladim, pametnim ljudima vazda.

CiNick
Gost
CiNick

NEMA CRNE GORE BEZ CRNOGORACA. Znaju to ovi “pioniri demokratije”. S toga je najvaznija borba danas borba zs očuvanje crnogorske nacije, ali ne kao dosle po podlovćenskom modelu vrć da jednom stvarno prihvatimo sve koji se ośećaju Crnogorcima, bez obzira na njino etnicko porijeklo. Uostslome oni su nastsvatelji CG i imsju pravo ns to ime, pa neks su “podlovćenčani” prvi… Više »

Mila
Gost
Mila

Kad se voli svoja zemlja ,onda se srcem govori!
Bravo na ovim pametnim i mudrim porukama!
Da ovo ne doživjesmo od ove primitivno -klerikalne družine, koju predstavlja nova vlast ne bismo se trgli iz letargije!

Vanja M.
Gost
Vanja M.

Kakav čovjek, kapa dolje.

Dragan
Gost
Dragan

Srecom da su ovakvi u ogromnoj manjoni u CG….Sreca he sto ovakvi , nikada nece biti na vlasti.

Drac
Gost
Drac

Svaka cast momcino!!! Sve si rekao. Neka je vjecna Crna Gora!

Jedan Hrvat
Gost
Jedan Hrvat

Odlični stavovi,bravo momče,čestitam,ovako se brani domovina,sa srećom vi bilo 🇲🇪

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Zivio Nemanja..

Tajfun
Gost
Tajfun

Gospidine Batricevicu,ne morate osnivati stranku i baviti se politikom,ali nam trebate kao vodja,kao covjek sa jakim intelektom i neospornom harizmom,da bi nas okupili i zajedno odbranili Crnu Goru i njen identitet.

Cg kontras
Gost
Cg kontras

E ovo je momak koji predstavlja većinsku misao u Crnoj gori! Ko god se ne dlaže sa ovim čovjekom neka se zapita da li je fašista?! Neka se zapita svaki put kad počne ubjedjivat Crnogorca da je Srbin jer je Kralj Nikola bio Srbin, da li je fašista ako negira osjećanja drugoga, ako misli da je njegova nacija superiorna! Pozdrav… Više »

Kotor
Gost
Kotor

Nemanja imas harizmu pamet patriotizam mozes vodja svih Crnogoraca biti samo hrabro armija naroda te podrzava

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Svaka čast.Kada bi većina razmišljala kao ti,lakse bi nam bilo.Bravo Nemanjaa

Nikac
Gost
Nikac

Nemanja,nasa je citava Dijaspora uz tebe,imaces veliku podrsku od svih nas.

Lenjin
Gost
Lenjin

Ne može se na svaku ljudsku glupost odgovoriti šutnjom – Krleža. Ovaj momak je bio grlat tako i treba.

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

BRAVO Nemanja!!!

Podgorica
Gost
Podgorica

Genijalno!!!!

Emma
Gost
Emma

Bez ovih ljudi nema srece za promjene i opstanak NASE CG.Podrsku imate treba neka nova partja koja ljude moze ujediniti.

sula R.
Gost
sula R.

Nemanja Batrićević, Vi ste onaj kojeg Crna Gora treba, osobito mladi naraštaj. Podržavam svaku izgovorenu riječ, uz vjeru da ćete biti dio našeg bloka. Srdačan pozdrav, sa željom da se što prije uzdignemo iznad ove nevoljne pošasti.

Milica
Gost
Milica

Živio nam sto godina. Srećna je majka koja te je rodila, a mi smo srećni što postojiš.

Nadja
Gost
Nadja

Kada sam cula njegov govor na patriotskom skupu rekla sam ovaj momak moze da prevazidje Slavka Perovica i da ujedini Crnogorce..samo naprijed, imas kapacitet da budes lider, mlad si…👆👆🇲🇪

Dejo ---33god
Gost
Dejo ---33god

Svaka čast nemanja.

Erol
Gost
Erol

Živ bio 100 godina, sta drugo da kazem !!!

rimtutituki
Gost
rimtutituki

Nemanja sokole!!!!Nastavi sa angažovanjem i traži javno svaku moguću pomoć i podršku od svijeh Crnogoraca.Brzo će ovo dogoreti da se trpjeti više ne može.

Hernan
Gost
Hernan

Bravo Batrićeviću! Istina i dobro su na tvojoj strani,ali zlo i laž trenutno vladaju. Biće to duga i bespoštedna borba,nadam se bez krvi. Valjalo bi da KF padne i prije,ali na sljedećim redovnim izborima-MORA! Razmisli o političkom angažmanu,jer bez toga si nemoćan,bojim se.

Patriot
Gost
Patriot

Mladi gospodine Batrićeviću,ukoliko se ikada politički budete angažovali imate moj glas, dok sam živ.

Mestar
Gost
Mestar

Dok je ovakvih ljudi, ima i nade za Crnu Goru. Nemanja bi jednog dana mogao da bude i predsjednik Crne Gore. Sjajan covjek i intelektualac

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Blago majci koja te rodila za ponos Crne Gore!

Mikelli
Gost
Mikelli

Hvala Batrićeviću.Razvedrit će iznad Crne Gore.

fkb
Gost
fkb

Momčina!
Ovo je Crna Gora 21. vijeka!

da svane
Gost
da svane

brawo momak !!!

Miloš
Gost
Miloš

Po ekonomskom opredeljenju socijalista koji se bavi i nacionalnim pitanjima. Nacional-socijalista. Termini “ravnogorske fukare”, “misljenje u Beogradu” i drugi jasno su neprijateljski i samo su nastavak omalovažavanja Crnogoraca koji su Srbi. Ne treba da se čudite što postoji nagomilana negativna energija kod istih.

Naroz
Gost
Naroz

@Miloš, “Crnogorci koji su Srbi”, a koji pritom idu (u figurativnom smislu) po “mišljenje u Beograd”, jesu “ravnogorska fukara”….. Od, ravnogorci – kolaboracionistički pokret iz II Sv. rata, koji još uvijek djeluje; i fukara (turc.) – siromašan i priprost svijet.. pri čemu siromaštvo ne mora nužno biti materijalnog karaktera, već je najčešće duhovnog.
Nadam se da sam ti pomogao. 😉

Tetrapack
Gost
Tetrapack

Ima Crna Gora čime da se ponosi. Došlo je i vrijeme da se iz ušuškanoga sna trgne svako crnogorsko srce, da zajedno pobijedimo ovu fundametalističku pošast koja nas je zadesila. Neka se pomjere izlizani akteri prethodne vlasti po strani, njihovo je vrijeme pošlo.

Tek će nas bit!

Rile
Gost
Rile

Bog ti dao svu sreću ovog svijeta ovako se zbori za svoju zemlju.

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Najkonkretniji, najčistiji, najemotivniji intelektualac u CG.
On nam treba u novom talasu odbrane jedine države!🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Bravo Batrićeviću!

Baraka
Gost
Baraka

Pardon…… BRAVO!

Baraka
Gost
Baraka

Beavo

Cuca
Gost
Cuca

“Građanska Crna Gora je većinska Crna Gora…intelektualno i vrijednosno superiorna”. Tako je, Nemanja!🇲🇪

Batriceviceva_
Gost
Batriceviceva_

Ponosni na tebe svi Batricevici! Bravo Nemanja!

Petrovic
Gost
Petrovic

Sve komplimente za ovu analizu Ali mora été se angazovani politickim da bi ova ideja prosla da se ne uspavate kao suverenisti ovi podubini hoce da upropaste ovu zemlju samo naprjed!

Đorđina
Gost
Đorđina

Nadam se da će se narod konačno dozvati pameti i da nećemo dozvoliti da budemo stranci u jedinoj domovini koju imamo.
Čast mi je što sam dio upravo tog fakulteta.

Ct123
Gost
Ct123

Moras se aktivirati politicki. I moras skupiti oko sebe sve crnogorske I gradjanske partije I zajedno sa manjinama da oslobodimo Crnu Goru. Akademska karijera moze da priceka .

Ciganka Djuka
Gost
Ciganka Djuka

Bravo!!!! Ucite se pojedinci.

Fjffi
Gost
Fjffi

Dogodine u prizrenu !

Adrijana
Gost
Adrijana

Nemoj te cekat do godine, no junaci krenite odmah. ha ha ha

tasko nacic
Gost
tasko nacic

Bogami druze sad kad stisnu Bajden ,Medlin Olbrajt bojim se da ce vam parole biti …dogodine u Novom Sadu ili dogodine u Novom Pazaru..Ja nebih volio to ali Bajden ce dobro zapamtit onaj dolazak AV i onoga Albanca Hotija kad su bili kod Trampa da mu pomognu u kampanji tj da bi ponukali Srbe i Albance iz USA da glasaju… Više »

Strucnjak
Gost
Strucnjak

Dogodine-srpska rijec za nikad

Crnojević
Gost
Crnojević

Počela ti je nova godina, nemoj čekat, no kreni odma😉👍🤣😂🇲🇪🇲🇪❤️💪

marius
Gost
marius

Ovaj momak treba da pripadne novom talasu procrnogorskih politicara. Ne smije dozvolit vise niti ijedan propust. Dosta je bilo gramzivosti na ustrb nase CG. Crnogorci svih vjera, koji ma je CG na srcu , i jedina domovina koju imate , UJEDINITE SE. Sad je vakat !

Sreten V.
Gost
Sreten V.

Svaka čast! Lucidno, hrabro, pošteno patriotski!

Aleksa
Gost
Aleksa

Ovakvi ljudi nam trebaju, bez ružne prošlosti a braniku domovine. Skidam kapu Nemanja 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Velimir
Gost
Velimir

Ovaj covjek treba da bude uzor svakome mladome Crnogorcu!
Sve sto je rekao-POTPISUJEM!

Gost9376
Gost
Gost9376

ziv bio 100 godina pa da od tebe imamo nase prave nemanjice a ne okupatore kao sto smo do sada imali 😉

ovo ne valja
Gost
ovo ne valja

Ne znam baš za “prave Nemanjiće” ali znam za prave Crnogorce, Batrićević je upravo jedan, jedan od mnogih koji će ovu zemlju spasiti od bruke koju sada imamo.

Predator.
Gost
Predator.

Svaka cst Batricevicu samo posteno i doslijedno.

nebitno
Gost
nebitno

Eto tako, kratko i jasno! no ravnogorska fukara ne zna da cita latinicu

Pomorac nk
Gost
Pomorac nk

Znaju kada njima odgovara

Adrijana
Gost
Adrijana

Dragi Nemanja, Crna Gora treba da je ponosna sto ima mlade ljude kao sto si ti. Svaka ti cast.

Patriot
Gost
Patriot

Maestralno

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Poštovani Nemanja, svaka čast! Baš ono što treba da čujemo. Ja bih dodao da fali lider, i organizacija. Neprihvatljivo je ispred Skupštine slušati 10 različitih pjesama, sa 10 različitih strana. Ne sumnjajući u dobre namjere učesnika greške se mogu desiti. Ovo je veliki momenat da napravimo novu Crnu Goru, pravičniju i pošteniju. I ponovo porazimo fašizam. Ovaj put trajnije i… Više »

BanjaCT
Gost
BanjaCT

V a z d a 👏
Jasno ljudski i profesionalno…
B r a v o !

Mn-a NK
Gost
Mn-a NK

Mlad, pametan, hrabar i pošten momak, pun snage i entuzijazma pravi si uzor za omladinu kako se voli svoja zemlja!
Nemanja, živio 100 godina.

Jomijo
Gost
Jomijo

Nemanjina časna gradjanska priča za svaku ovozemaljsku normalnu svijest. Crnogorska sadašnjost i budućnost.

Skafi
Gost
Skafi

Bila je jedna stranka koja je u isto vrijeme bila i nacionalno i iskljuciva i ljevicarska,slicno stavovima ovog lika.Djelovala je u jednoj zemlji zapadne Evrope u prvoj polovini 20 vijeka….

Joe Biden 🇺🇸
Gost
Joe Biden 🇺🇸

Zamisli da si toliko neobrazovan da mislis da su nacional-socijalisti ljevicari zbog naziva socijalizam! Onda je Sjeverna Koreja demokratska jer joj izmedju ostalog i to stoji u nazivu 😂

Cccc
Gost
Cccc

Ovaj lik za tebe je Volter!

Popara
Gost
Popara

Bravo!

milica
Gost
milica

Hvala gos.Batricevicu za nadu i ponos!

Liberal Zabjelo
Gost
Liberal Zabjelo

Svaka cast Nemanja!

adan
Gost
adan

Poštovani Nemanja,
Svaka Vam čast na odgovorima. Podigli ste mi moral.
Pozdrav sa Cetinja.

volim te zeleno
Gost
volim te zeleno

Divni mladi covjece! !!Da je srece sva omladina bi posla za tobom.Samo naprijed za nasu Crnu Goru koja se i ranije borila i sa jacima i sa pametnijima,pa ce i sa ovima izaci ko pobjednik!

Ilir
Gost
Ilir

Samo naprijed Nemanja već si prepoznat kao posten i čestit čovjek koji zastupa ponos i biće građanske Crne Gore !!!

Građanin CG
Gost
Građanin CG

Bravo, svaka riječ mu je na mjestu.

midžor
Gost
midžor

Bravo momče.Crnogorci nikad nijesu bili mučenici već ponosan i hrabar narod.I uvijek će biti tako.Za pravo,čast i slobodu Crne Gore.

ŠKRIPAR
Gost
ŠKRIPAR

Tako je,Batrićeviću!

Send this to a friend