Politika LITIJE: NOVA ODEŽDA ZA NEGACIJU CRNOGORSKOG BIĆA I IDENTITETA

Repriza brutalne velikosrpske retorike i politike

Piše,

Željko Rutović, publicista, teoretičar kulture medija i sociologije politike

Kao da je kalendar vremena ostao nepomičan u devedesetim prošlog vijeka. Kao da iskustvo nije ljudska i politička dimenzija. Kao da im za nauk ništa nije bilo dovoljno i poučno u raspadu SFRJ. Elem, svako nesuočavanje sa prošlošću i shodno njoj odgovornošću, umjesto katarze, zakonito i ciklično proizvodi nova „događanja naroda” sa starim i nepresahlim ambicijama srpskog velikodržavlja. U tom aspiratorskom ramu Crna Gora nije od juče, i zato, evo je na tapetu opet danas.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti na novom primjeru, a u staroj odeždi (i) još jednom je ogolio, do brutalnosti lice i naličje velikosrpskog nacionalizma. Ogolio je, demonstrirao i demonstrira brutalnost udruženih izvođačkih radova na planu negacije crnogorskog državotvornog bića, identiteta, baštine i nezavisnosti Crne Gore.

I opet, sve po starom, već viđenom i decenijama iza nas hegemonom receptu. Formalni okidač kodnog motivacionog imena “Ne damo svetinje” izvukao je na teren starenove izvođače nacionalističkih radova koji su u sličnim “odbranama” na prostorima bivše Jugoslavije, izlazili kao gubitnici ostavljajući u vaskolikom porazu ono i one koje su branili.

I ovoga puta svi nacionalni radnici na zadatku utjerivanja straha crnogorskoj javnosti saborno su sabrani; SPC, politika i parapolitika, (kvazi)mediji i SANU, razno uslužno osoblje, fantomska udruženja, nacionalistički intelektualci, prosrpske stranke u Crnoj Gori, šaptački diverzanti zbirno već viđeni manipulanti koji nenaučiše na iskustvu vlastitih poraza, već ostaše da duhovno bitišu u tmini srednjeg vijeka.

I kao da se ništa na prostorima Zapadnog Balkana u (geo)političkim koordinatama nije dešavalo. I kao da Crna Gora nije obnovila svoju nezavisnost 2006. godine i kao da nije članica NATO, i kao da nema svoj ustavno-pravni poredak; velikosrpski hegemoni je doživljavaju kao svoj prirodni zabran razigranog populističkog orkestra “Igrale se delije”.

I posve očekivano, umjesto da se na prošlosti bolnog iskustva izmanipulisani narod educira, prosvjetljuje, kritički i evropski emancipuje, na vrlinama tolerancije, demokratije i suživota u zajednici, ideologija mračnih atavizama još jače ga drži u raljama propagande velikodržavlja za koje su skoro svi drugi, protivnici ili kao Crnogorci nepostojeći narod.

I zato, i samo, sabrana manipulacija: politička, vjerska, medijska, psihološka, paraobavještajna, dezinformaciona i latentno konfliktna. Ovaj i slični repertoarski predpolitički igrokaz, treniranje je discipline generisanja mentalitetsko-palanačkog duha teorije zavjere koja bez neprijatelja ne postoji.

Pogledajmo retoričku postavku, matrice “odbrane svetinja” ove 2020. godine i prisjetimo se sijamskih retoričkih blizanaca sa početka devedesetih. Elem, kao što rekosmo, kao da se nije ništa pomaklo od tada. Opet se brane obraz i čast, duša naroda, vjera, kosti predaka, opet se otkopava oružje i poziva na svetosavsko zborovanje i žrtvovanje za “svetu srpsku stvar…”

No, čega su danas svetinje ime? Odbrane pravoslavlja i svetosavlja, svete srpske zemlje, krvi i tla, srpske Sparte, Kosova…? Zvuči li (pre)poznato i već viđeno. Pride, vizuelno-scenski igrokaz anticrnogorskog folklora, ikonografija i epsko-mitološki narativ raznih ,,odbrana” zaokružuje sliku matrice bolnog sjećanja koje se u novoj formi opet sabira, manipuliše i žigoše.

Kojim imenom nazvati neskrivene poruke manjinskim narodima u Crnoj Gori, sve od skupštinske rasprave o pomenutom zakonu, poziva na paljenje Skupštine, krstova sa četiri S nacrtanih pred više kuća, pljevaljskih Muslimana i Bošnjaka tokom litija, sa sve šovinističkim porukama ,,krstom na nekrsti”, pa do pojanja, od Glave Zete do grada Spuža…

Inače, već viđena matrica, događanja naroda, funkcionalna je operacija pokušaja zamjene institucionalnosti, prava i pravne države. U tom kontekstu treba posmatrati generalni i aktuelni stav Mitropolije crnogorsko-primorske, tj. njenu borbu protiv pravnog sistema Crne Gore. Nepristajanje na status pravnog obveznika u kontekstu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, suštinski je zalaganje za nastavak vaninstitucionalnog djelovanja (veliko)države u državi.

Naime, fenomenološki, riječ je o pokušaju cementiranja vanpravno-crkvene ekspozicionalnosti koja ničim omeđena optira vrhovni status duhovne, istorijske, nacionalističke arbitrarnosti, pitanja od zemlje do neba. Istorijska velikosrpska nespremnost na konstituciju prava i demokratskih procedura kao legitimne osnove razrješenja svih društvenih protivrječnosti, kontinuirano se zamjenjuje manipulativnom mantrom ,,događanja naroda”. Ovaj u više slučajeva pogubni reprizirani scenarij, suštinski je faktor kojim se (i ovoga puta) horskim hukom želi mijenjati vlast, karakter i civilizacijske vrijednosti suverene države Crne Gore.

Kao forma produženog i latentnog pritiska na Crnu Goru, mehanizmi radikalne destabilizacije Crne Gore isključivo, ciljno i specijalno propagandno, upodobljavaju se psihologiji kolektiva koja se u sabornosti nikada nije ni rukovodila smislom upitanosti i raciom argumenta. Elem, i ovoga puta, van pravnog sistema, Ustava i izbora, ulica, sabornost i mitomanija pretenduju na preuzimanje vlasti. Kao što je bilo juče, kako pokušavaju danas, i kako bi željeli sjutra, velikosrpski stratezi šalju nedvosmislenu poruku: izbori, procedure, evropski standardi i većinska volja naroda, nebitni su naspram ulice, udruženih pritisaka, konflikata i svekolikih demonstracija sabornosti kao sredstva pritiska prema zvaničnim crnogorskim institucijama.

Pokušaj urušavanja pravnog poretka na već viđenim i poraženim modelima, namjera je inauguracije periodične legitimizacije raznih oblika anarhije kao procesije velikosrpske hegemonije, koja se ne snalazi i ne želi djelovati u okvirima pravnog subjektiviteta i zakonom omeđenih civilizacijskih evropskih vrijednosti.

MEDIJSKA AGRESIJA

Kao dirigovana prethodnica, uigrana komandna linija u najbrutalnijem obliku teške artiljerije demonstrira medijsku agresiju na Crnu Goru. Sa potpuno istim već pročitanim vokabularom, tehnikama i centrima moći, sabrani medijski hegemoni mastodont prijeti, vrijeđa, diskvalifikuje, izmišlja, manipuliše, spinuje, etiketira, sa ciljem proizvodnje neupitne saglasnosti sa propagandističkim sadržajem i mehanizmima proizvodnje straha, demoralizacije, nemira, haosa, panike, koji kumulativno treba da ponište državni, nacionalni, kulturni, jezički, duhovni identitet Crne Gore, njenu multikulturalnost i vjerski suživot, sveukupno sa neugašenim ambicijama, poništiti državu Crnu Goru na način njene integrisanosti u vaskoliki san vaskolikog srpstva. Kvantitativnokvalitativni nalazi dokumentacionog karaktera i analize medijskog sadržaja kazaće da današnja količina brutalnosti nadmašuje ,,odjeke” medij skih falangi Miloševićevog režima. Ima li još neke riječi, uvrede, medijske forme i oblika, koji danas od strane tih medija nije zloupotrijebljen prema Crnoj Gori?

IKONOGRAFSKI INSTRUMENTARIJ

Operativna razrada huka medijske mašine temeljna je platforma u (neuspjelom) pokušaju prikaza vjerskih, a suštinski, sadržajno i velikoideološki ciljano, političkih litija. Svaka naredna po sadržaju poruka, terenskim aktivnostima i ikonografskom instrumentariju, sve više vjerski karakter demantuje a politički kvalifikuje. Da ne bude zabune, vjerska procesija samo je (providni) plašt zaogrnutih velikosrpskih političkih aspiracija.

Takođe, bjelodano se prepoznaje centristički rukopis organizacije koja ne dolazi spontano ,,iz glave cijela naroda”. Krečenje trobojki i drugih oblika audio-vizuelnog performansa, shodno stratezima, ima za cilj „raširiti igru po terenu”, prekrečiti ga i natpjevati ga, tako da svima bude jasno i glasno, da je Crna Gora srpska Sparta.

U tom kontekstu paljenje crnogorske zastave i skrnavljenje baštine, u funkciji je permanentnog generisanja velikosrpskih svjetonazora iz 1918. Kletve, anateme i svi prateći i prijeteći sadejstvujući činovi svake smislene upitanosti, čije su svetinje i čega su one danas pravo ime, od strane klerikalnog orkestra, biće „pojašnjeno” kaznom od Boga, ili neke svevišnje ruke, produžene u obliku vlasti Srpske pravoslavne crkve koja nedvojbeno šalje poruke da nije dobro propitivati mantru tamjana i mantije.

CILJEVI I DOMETI

Stvoriti atmosferu ambijent svim mogućim sredstvima, tenzično-konfliktnim pritiscima, medijsko dezinformacionom propagandom, vizuelnom predstavom, epskim narativom, dirigovanim performansima i drugim arsenalijama iz bagaža specijalnih odjeljenja, da je Crna Gora generalno, država srpskog naroda, kulture, jezika, crkve i tradicije, te da sljedstveno tome ona nema svoj narod i identitetski biljeg. Na bazi ovih elemenata velikoprojektno se obilazi i propituje teren u funkciji ako ne nasilne, a ono pod kapom i mantijom, pod blagoslovom Srpske pravoslavne crkve smjene vlasti na nastupajućim izborima.

Znači kampanjom kontinuiteta, sabiranjem svega što se da sabrati, po mogućnosti jedne liste, etnički čiste, uz svu logistiku zvaničnih i nezvaničnih paternalista, Crnu Goru trajno privesti ili prevesti u okvire kulture, duha, jezika i crkve srpskog naroda. Raskid sa NATO savezom i evropskim multikulturalnim vrijednostima bio bi finalan izraz jedne svekolike velikoprocesije.

Svakako, da litije i sveprateći i sveprijeteći angažman treba analizirati i u kontekstu nastupajuće 2021. godine popisa, sa neskrivenom ambicijom, javno deklarisanom, za snažnom kampanjom s ciljem povećanja broja Srba u Crnoj Gori! Podsjetimo i ne zaboravimo, sličnim kampanjama i sličnim litijama, popisom novih-starih neprijatelja, iz popisa u popis uvećao se broj Srba u Crnoj Gori.

Na razmeđima geopolitičkih koordinata i na njima neiskrenih zalaganja za evropske vrijednosti, u vremenu koje curi omeđeno rješavanjem statusa Kosova, unutrašnjih prilika i nastupajućih izbora u Srbiji, Crna Gora je ciljano projektovani politički poligon najširih razigravanja, prostora kompenzovanja i inih velikodržavnih znakovlja kojima mitološka, klerikalna manipulacija SPC treba da da miris, oblik i boju.

Tek, u susretu sa istorijskim ogledalom sa njegovim licem i naličjem, i stratezima i inspiratorima ovovremene svetosavske agresije jasno je sa svim varijacijama teme, da suštinski svo batrganje, ujdurme i pritisci imaju za cilj odložiti, umanjiti ili po već koji put poraz pretvoriti u „pobjedu”. Zakonomjernost istorijsko-civilizacijskog klatna, prije ili poslije retrogradnost nacionalističkih ideologema situira na zasluženo mjesto arhiva svekolike margine. U konkretnom slučaju, što prije to bolje, to bolje kako za Crnu Goru tako i sveukupnu regionalnu stabilnost.

Koliko god to batrganje, na momente djelovalo uporno i odlučno, ono u svojoj suštini, u svom biću, ne nosi potencijal kojim se može ugroziti istorijska, vjekovna samostalnost Crne Gore i samosvijest crnogorskog naroda o svom identitetu i svom nacionalnom dostojanstvu.

Mit i manipulacija

Mit kao izvorište i ishodište velikosrpske politike, mit kao zavisnost, opsjena, manipulacija i inspiracija. Mit kao iracionalno i nepropitujuće. Mit kao zabluda, lako prijemčiva i lako prenosiva, s generacije na generaciju. Mit kao proizvodnja neprijatelja. Mit kao opijum za neprosvijećene mase. Mit kao kolektivno bježanje od pojedinačne odgovornosti.

I naravno i ovoga puta, ne dalje od mitske fatamorgane, po kojoj se iznova, pričinjavaju i proizvode neprijatelji vaskolikog srpstva. Kao mobilizacijsko, destruktivno, inspiratorsko manipulativno sredstvo i činodejstvo, mit je dograđen shodno terenskoj postavci i cilju štabskih instruktaža.

Opet se brane obraz i čast, duša naroda, vjera, kosti predaka, opet se otkopava oružje i poziva na svetosavsko zborovanje i žrtvovanje za „svetu srpsku stvar..

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Los ZETA s
Gost
Los ZETA s

Kakvo te nije stid jadan . Veliko Srbstvo i svi najveci Srbski nacionalisti su iz Gore Crne o cemu mlatis ti. Cim se sad Srbstvo povrati napadamo Srbiju i Republiku Srbsku da budemo jedno

007
Gost
007

TO PRAVIS TOR,21 VIJEK JE MAJSTORE.

007
Gost
007

Veliko Srbstvo i svi najveci Srbski nacionalisti su iz Gore Crne o cemu mlatis ti,VI STE POTOMCI ONIH KOJI IZADOSE CG 1918G ,ZNAM DA VAS JE SRAMOTA DA TO PRIZNATE,CIME JOS VISE BACATE PRASINU NA VAS.POKAJANJE JE ISTO STO I ISPOVEDANJE ,LAKSE JE DUSI.

slavko
Gost
slavko

Ja mislim da je na litijama najmanje vjernika da se mogu samo legitimisati da se vidi ko su ucesnici i odakle dolazi .Vlada treba reagovati po zakonu i ustavu dok nebude kasno .

dejo
Gost
dejo

inace doticni zabacuje mooooda u krivini to mu je pravo zanimanje

Bato što kljuca
Gost
Bato što kljuca

A kako puva, milina jedna.

đe ste na mapu?
Gost
đe ste na mapu?

rutovići iz željave iznad tomaševa.

furaj_mali
Gost
furaj_mali

Lako li je za velikosrpsku ideju, no sto će nam litijaši i Koronu dovući sa strane .

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Ako Vučić kaže da Srbija ima pravo da štiti Srbe na gdje oni bili – sledstveno toj logici imaju li onda to isto pravo npr i Turska, Hrvatska, Albanija da štite svoje sunarodnike od velikosrpske agresije Iskustvo iz 90 -tih ih uci tome i ono što se dešavalo u Hrvatskoj, Bosni i Kosovu.

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Isto kao Rusiji …

GNK
Gost
GNK

Ако ико се служи пљувањем свог народа су цдм и ове припејд патриоте

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Bjelasi u novom ruhu,zaboga sta li ce dogodine da smisle kad im i litije propanu kao i svaki napad na CG do sad

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Cim vidim srpsku ikonografiju tu se sve vjerski demantuje odmah, i nastupaju politicki interesi.

Liberal
Gost
Liberal

Crkvena litija = skandiranje o kosovu i srpskoj crnoj gori, izuzetno je hriscanski negirati 2 nezavisne drzave

Stefo12
Gost
Stefo12

Litije ce biti pogubne po turisticku sezonu 2020te

Cipsy
Gost
Cipsy

Koriste sad litije da bi protestvovali protiv drzave i da bi sirili velikosrpsku ideju.

4 C
Gost
4 C

Srpska politika prema regiji svedena je na pokušaje destabilizacije, stvaranje haosa, podržavanje najgorih mogućih političkih opcija kao što su Dodikova u BiH ili pročetnička u Crnoj Gori, te na korišćenje svake pogodne prilike za izazivanje nemira i podrivanje ionako krhkih država. U Crnoj Gori se upravo odvija jedan pokušaj razaranja države pod maskom pravoslavnih litija, sa ciljem da se Crna… Više »

Simba
Gost
Simba

Dje ima to da se na lituju ide sa trobojkom?? To nidje u svijet nema.

Maki
Gost
Maki

To je ustavom utvrdjena crkvena zastava ,sta ti nije jasno????Raspitaj se prvo pa pisi nebuloze.

4 C
Gost
4 C

Srbija se izdvaja kao zemlja koja nije spremna prihvatiti novu realnost u regionu, odnosno priznati postojanje novih država i tretirati ih kao ravnopravne partnere. To se ogleda u njenom svakodnevnom odnosu prema susedima koje nije prihvatila kao nezavisne države i na čije teritorije još uvek ima pretenzije. To se pre svega odnosi na Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, pa… Više »

Maki
Gost
Maki

Bla bla bla…pricate gluposti i napamet naucenu pricu,botovi malo nesto promjenite vise vas i djeca prokuzila….ne pali to kod naroda

Blaki
Gost
Blaki

Kako ne pali. A da, ti si se upalio…

Terra nova
Gost
Terra nova

Brutalno tačno Rutoviću, samo se malo zakasnilo sa procjenama, ovo je trebalo odavno da se predvidi i reaguje adekvatno. Amfilohije je 30 godina nesmetano radio sve samo ne svoj duhovni posao, i sad bi kao trebalo da se začudimo okle ovo sad. Nijeste Cetinjane ozbiljno shvatili kad su ga nazvali Risto sotono, a pokazuje se u svom obliku tolike godine… Više »

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Bravo

Ilija
Gost
Ilija

Crkva krajnje manipulise sa vjernim narodom Crne Gore i dovodi ih u zabludi

Maki
Gost
Maki

Da narod blesav ,a vama nije jasno kako nemoze vlast da manipulise narodom a crkva moze…..zao nam je

Blaki
Gost
Blaki

Eto, ti si primjer….

Rada
Gost
Rada

Srpski vjekovni san je velika Srbija, sa granicama do Karlovca Karlobaga Ogulina i Virovitice

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Bilo bi dobro da se vise okonaca srpska pretenzija na nasu teritoriju jer ni je preko glave srpskih imperijalistickih pretenzija ka nama

Maki
Gost
Maki

Hahaaa srbi zive vjekovima u CG sta vam nije jasno,to kao sad nesto novo,pa trecina naroda su srbi .

Pollo
Gost
Pollo

Nadam se da ce ova medijska satanizacija koja stize iz Beograda konacno vec prestati

Antoan
Gost
Antoan

Crkva je klasican instrument u rukama sprskih nacionalista koji Crnu Goru gledaju kao srpsku drzavu a njen narod kao srpski narod

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Iskreno, ne pamtim kad su srpski mediji bili toliko brutalni prema CG, to sto pisu beogradski tabloidi je zaista nezapamceno

Maki
Gost
Maki

Pa posle vasih komentara bas imaju sta da pisu,pokazujete svakodnevno u vasim medijima mrznju prema srbima i onda se pitate kako da nesto napisu u odbranu,e svasta….

Blaki
Gost
Blaki

A ti pokazuje ljubav….

Bjelopoljac
Gost
Bjelopoljac

Jos od vremena referenduma nije vidjena tolika medijska hajka prema CG nema kraja ovom ludilu

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Probudili se brat i sestra Rutović a i njihovo društvo iz RTCG.Zalud-dosta je vašeg.

Maks
Gost
Maks

Ko nije sposoban da uči na sopstvenim greškama osuđen je da mu se istorija ponavlja.Kičma velikosrpskog klerofašističkog projekta će definitivno biti slomljena u Crnoj Gori.Ostaje nam da to posmatramo i sa velikim zadovoljstvom u tome uživamo.

Bog je jedan
Gost
Bog je jedan

Brzo će se tome stati u kraj ili će samo prestati. Bog je na strani pravičnih a ne glasnijih!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Laz je u samom bicu Srbina,rekose njihovi velikani o sebi.

Muzafer
Gost
Muzafer

Što kažeš, Rutovići Srbi?

freeMNE
Gost
freeMNE

Bravo,odlična analiza!

007
Gost
007

OVO CE TRAJATI SAMO DOK PRIZNAJU KOSOVO,SVIJET JE IH GLEDA ZMURECI NA JEDNO OKO,KADA SE ZAVRSI SA KOSOVOM ,ONDA POCINJE UREDJENJE SRBIJE PO EU STANDARDIMA TAKO DA CE SRBIJA IGRATI U TACNI SVIJETA ILI ………………………………………………………………

Makica13
Gost
Makica13

Tačno, upravo tako sve ovo je već viđeno i sve ovo je već slušano što slušamo ovih mjeseci na litijama. Samo ovaj put se to sve krije iz “Ne damo svetinje” , sve su to isti likovi koji hoće da ponovo pokušaju da sruše Crnu Goru. Ali ti velikosrbi su zaboravili koliko je Crna Gora još jača kad je napadaju… Više »

bot je skot
Gost
bot je skot

Po tekstovima vidim da je dps angažovao pismenije botove – protesti će biti dok se ne promeni zakon tu energiju niko neće slomiti sigurno nije upereno protiv crne gore a odbrana zakona i napadi na mcp je pokušaj milove klike da sačuvaju bogatstvo ostankom na vlasti znaju da je u suprotnom – via SPUŽ

eu kolonija
Gost
eu kolonija

SVIĆE, SVIĆE!!!

Ssvo
Gost
Ssvo

Svice svice

Slobodna Boka
Gost
Slobodna Boka

@Aloalo

Mislim..

4 C
Gost
4 C

SAD najavljuju sankcije Srbiji zbog kupovine ruskog oružja od novca koji dobija sa Zapada. Juče je izdato upozorenje. Vučić kao i Milošević igra veoma opasnu igru vraćanja regiona u ratne devedesete radi ponovnog pokušaja ostvarivanja krvavog projekta – velike Srbije. Računaju na moć i uticaj Rusije u tom naumu. Ako nastave sa tim bezumnim potezima koje prave u Crnoj Gori… Više »

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Eto ga mi sve rasprodasmo za džabe-nama ne treba ni vojska ni privreda ni zdravstvo… Možemo da uživamo od turizma dok ne dodje kakvi virus a onda da skapavamo i čekamo pomoć od ,,braće,, koja ima redovno prečeg posla.

4 C
Gost
4 C

Ambicije Beograda u Bosni i Hercegovini su teritorijalno zaokružene, čekaju se uslovi za priključenje te teritorije Srbiji. U Crnoj Gori stvar je složenija: ambicija Beograda, za sada, nije prisajedinjenje Srbiji dijela Crne Gore – nego cijele Crne Gore. Garant toga je Srpska pravoslavna crkva. Svejedno: kada ta crkva govori o “srpskom duhovnom prostoru”, jednako kao kada Strategija razvoja kulture Vlade… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Stalno vam je neko drugi kriv Patriote a to što pljačkate državu u koju se kunete, radnike malobrojne držite u feudalnom ustrojstvu,niste za ništa sposobni

Redosled
Gost
Redosled

Jedno po jedno, Bnj, jedno po jedno. Kad učvrstimo Državu mislićemo o svemu tome što nabrajaš, i što si u pravu, ali do tada – Država na prvom mjestu.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Srbe je toliko puta u istoriji spassvala laz,i zato lazu i lazu neprestano

Maki
Gost
Maki

Ramo ramo ramo ramo druze moj,gledaj ti svoju Albaniju…..

Gaso
Gost
Gaso

Bravo!!

Bora Bora
Gost
Bora Bora

Al CG je jaka Danas..Mislim da mozemo sami ZAVRSIT .

Ranko
Gost
Ranko

Ovaj je zavrsio marksizam u Niksicu i nemojte mu dodavati lazna zvanja. Ili vi to tako?

Niksic
Gost
Niksic

Zeljko, uz tebe je tvoj Niksic !
Bravo ti ga nas genije !

Ranko
Gost
Ranko

Ovaj i slicni, hranjeni marksistickom ideologijom su ostaci proslosti koji su osudjeni u svijetu kao diktatorske ideologije. Podjite u Hrvatsku pa velicajte Broza, necete dobro proci vjerujte mi.

Blaki
Gost
Blaki

Biće da si četnik kad komentarišeš u negativnom kontekstu Broza i Marksizam. Falilo ti je nešto pod Brozom…?

Velja gora
Gost
Velja gora

Bogomi sam ti se cudio do sad, djesi..
Apartcik , citavog zivota

gradjanka CG
Gost
gradjanka CG

Svakom normalnom gradjaninu potpuno je jasno sto se zeli postici putem sramnog djelovanja Srpske pravoslavne crkve, odnosno, njene mitropolije u CG. Vjerujem da u istoriji svjetske civilizacije nije bilo takvog perfidnog pritiska na jednu zemlju i jedan narod kao sto danas ponovo cine Srbi na nas.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nije zakon donio plemenski savjet,nego skupština,džabe vam litije!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Nije Skupština, mi to nemamo, mi imamo Brajo D.O.O preduzeće u kojoj 41 tastera neko pritiska po naređenju.

Slobodna Boka
Gost
Slobodna Boka

Kratko i jasno.
Ukinite ovaj stamotni zakon i litije prestaju.
Ostalo je sve prazna prica

Aloalo
Gost
Aloalo

@slobodna boka@. Mislis? Nije Boka Han Pijesak.

H_N
Gost
H_N

Tako je, kratko i jasno. Zivjela slobodna i nezavisna Boka Kotorska!

Ssvo
Gost
Ssvo

Tacno to je pravo resenje

Jakov
Gost
Jakov

Alo dobro jutro! Crna Gora je nezavisna i niko ne dira nezavisnost! Povucite sporni zakon ili sporne clanove i litije kao iznudjene setnje prestaju! U pravnim stvarima tuzilac, u ovom slucaju drzava, treba da dokazuje svoje tvrdnje a ne obratno! Ako je drzava u pravu nek to i dokaze!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nema tu šta da se dokazuje,zna se ko je gradio crkve i ko ih je oteo!

Maki
Gost
Maki

Tacno zna se nasi Nemanjici slavni….

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

A ne okupatori moraju napolje

Ssvo
Gost
Ssvo

Svice konacno svice

Anonimous
Gost
Anonimous

Da je imao i gram srpstva u sebi, istragu poturica Njegoš bi posvetio Svetom Savi. Ha ha ha….

Kotozna
Gost
Kotozna

A ne Karadjordju?

Kotozna
Gost
Kotozna

A ne Karadjordju???

Kotozna
Gost
Kotozna

A ne Karađorđu????

posveta prahu..
Gost
posveta prahu..

HA HA HA, KAKAV AUTOGOL Anonimousa

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Primitivci, Karađorđevići su porijeklom Klimente, Albanci, i taj podatak ćete naći kod većine starih, ozbiljnih, srpskih istoričara. Ne obrazujte se na INFORMERU, blavori. Đžaba pokušaji, nista se ne može sakriti!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ođe će velikosrpski nacionalizam doživjet takav poraz,kakav se ne pamti!!!

Bokelj
Gost
Bokelj

U 4 nahije jel?

Porodično
Gost
Porodično

Rutoviću, ako si gore naveo svoje kvalifikacije, barem si trebao znati, ko je i zašto razbio SFRJ,… Ko se borio protiv tuđih interesa, … Pa pljuješ one koje nemaš namjeru,… Mit kao kolektivno bježanje od pojedinačne odgovornosti,… Nevjerovatno, za koji interes je ova pisanija,…

free samples
Gost
free samples

“Inače, već viđena matrica, događanja naroda”
Inace dogodio se narod u Crnoj Gori 1989 ,misli li ovaj teoreticar kulture medija na to dogadjanje naroda??
Bolje da se nije dogodio nikada…..

Blaki
Gost
Blaki

Poštovanje za vas gospodine Rutoviću. Komentar je za čistu 10.
Da je sreće, mnogi bi današnji političari, iz CG opozicije a i iz SPC, takođe, mogli osnovne stvari da nauče.

Papagaj
Gost
Papagaj

Repriza brutalne velikosrpske retorike i politike. Repriza. Repriza. Repriza…

Kotozna
Gost
Kotozna

Brutalne??? Đe vi živite?

Papagaj
Gost
Papagaj

Zar ne vidiš da se šalim? 🙂

marko
Gost
marko

Slabo Rutile ..slabo je to . Tako crnogorci ne zbore ..rado bi ti na litije …no ti treba komanda .NEK JE VJECNA CRNA GORA

Maki
Gost
Maki

Bravo Markane…..

Joko Nk
Gost
Joko Nk

Dps u Nk vise niko ne podrzava .

Aloalo
Gost
Aloalo

@joko@. Ne lazi.

Pljevljak
Gost
Pljevljak

Svaka cast Rutovicu! Pravoslavac sam ne mogu vise ni slušati ni gledati ove junake i vjernike(njih je 3% ukljucujuci i svestenstvo i monaštvo) koji su dobrovoljni davaoci tudje krvi. U subotu bi ih na cemovsko polje podelio oruzije Mandica laznog vojvodu na celo pa na Kosovo. Smatram 24 h. Ostalo bi cisto od Albanaca100%.

Maki
Gost
Maki

Da nisi smjesan bio bi zalosan… 3 % …hahahhaaa

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Ljudi presmijesni ste vise sa ovim “analiticarima”😂😂😂😂😂

Anonimous
Gost
Anonimous

Srbistanci: Ne damo vam vaše svetinje… Crnogorci: Ko se zadnji smije…

Maki
Gost
Maki

Bravo serdare….svaki dan vade neke nove,dzabe im sve narod zna koga ce da slusa….

Peruta
Gost
Peruta

Ako ovako nastavite, tačno ćete nas ubijediti da je Crkva donijela Zakon protiv Vlade, a ne Vlada i Skupština protiv Crkve.

PRAVDA
Gost
PRAVDA

Crkva je gost u CG.

Instalater
Gost
Instalater

Hitno da se uključe sve Milove demokratske instalacije! Instalacija v. d. stanja u VDT-u, Instalacija v. d. stanja u Sudskom savjetu, Instalacija v. d. stanja predsjednika Ustavnog suda, Instalacija v. d. stanja predsjednika DIK-a, Instalacija v. d. stanja direktora ASK-a, instalacija predsjednice Vrhovnog suda, koja je prema mnogim ocjenama, i unutra i vani, izabrana neustavno treći put, predsjednici sudova šesti… Više »

Dali
Gost
Dali

Epa Rutovicu ti kao da si bacen sa druge planete ili drugog vremena ,vidis li svojim ocima ,govoris li srcem i dusom ,ti kao da citiras ljude koji su govorili davne a bliznje devedesete koji su htjeli sve a nista kojima je jedino sveto materijalno a bice ovog naroda se sabralo bez ijednog predznaka protiv ove drzave koju postuju i… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Ovaj je Crnogorac koliko i Hasim Taci.

Send this to a friend