Politika

Pol blokirao raspravu o Protokolu za CG, Mekejn ga optužio da radi za Putina

Rend Pol

Republikanski senator Džon Mekejn zatražio je od kolega u Senatu da razmotre i glasaju o protokolu u članstvu Crne Gore u NATO, dok se njegovom zahtjevu usprotivio samo jedan senator – Rend Pol, republikanac iz Kentakija koji je nakon toga bez obrazloženja napustio salu, prenosi Glas Amerike.

To je bilo dovoljno da se razmatranje Protokola odloži.

Mekejn je nakon toga izjavio da je nevjerovatno da je Senatar uložio prigovor i napustio salu bez ikakvog objašenjenja.

“Jedini zaključak koji može da se izvuče iz toga je u stvari nema opravdanje za svoje protivljenje. Senator iz Kentakija sada radi za Vladimira Putina”, ocijenio je Mekejn.

Džon Mekejn

Mekejn je na današnjem zasjedanju, na kom se između ostalog glasalo o novom direktoru američkih obavještajnih službi, tražio da se u skladu sa procedurom, jednoglasno prihvati da se razmatranje protokola stavi na dnevni red zasijedanja, te da se o njemu glasa nakon dvosatne rasprave.

Mekejn je prethodno poručio da je Crna Gora pod značajnim pritiskom i čak napadom Rusije.

“Rusija je pokušala da izvede puč u Crnoj Gori, ubije premijera i zbaci vladu da bi je spriječila da uđe u NATO”, rekao je republikanski senator i naglasio da bi Moskvi trebalo poslati poruku da nema pravo veta na proširenje NATO-a.

Dodao je i da bi članstvo Crne Gore u Alijansi poboljšalo bezbjednost na Balkanu gdje je, kako je ocijenio. prisutna velika nestabilnost.

“Zaustavljanje crnogorskog članstva predstavljalo bi značajan zaokret u američkoj spoljnoj politici i označilo mirenje sa sve većim uticajem Rusije na Balkanu, što bi negativno uticalo na naše zajedničke bezbjednosne interese u regionu. Ako nastavimo da odlažemo ovo pitanje, nakon što je 25 od 28 članica ratifikovalo Protokol, poslaćemo užasnu poruku”, naglasio je Mekejn i dodao da bi Sjedinjene Države, koje su imale ogromnu korist od mira i stabilnosti u Evropi, trebalo da stanu uz Crnu Goru ili da rizikuju podrivanje vizije Evrope jedinstvene, slobodne i u miru.

Senator Pol je još tokom pretresa u Spoljnopolitičkom odboru 14. septembra prošle godine izrazio rezervu u vezi sa širenjem NATO, uključujući i Crnu Goru, kada je zvaničnike State Dipertmenta i Pentagona upozoravao na moguće posljedice prijema novih članica u Alijansu.

U saopštenju koje je objavljeno nakon diskusije o Crnoj Gori, Pol je objasnio odluku da blokira raspravu o Protokolu stavom da “ne bi bilo pamentno da se proširuju novčane i vojne obaveze SAD imajući u vidu američki dug od 20,000 milijardi dolara”

“SAD trenutno imaju vojnike u desetinama zemalja i učestvuju u borbenim operacijama u Iraku, Siriji, Libiji i Jemenu. Uz to, SAD su se obavezale da će braniti 28 članica NATO”, naveo je Pol tada u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Black Knight
Gost
Black Knight

Vise je Crna Gora ulozila u SAD sponsorisuci razne lobiste u Senatu i Kongresu, nego sto su cjelokupne americke investicije, bilo vladine ili privatne u Crnu Goru!!!

Stock
Gost
Stock

Politika vise nije sto je bila. Drzave gube svoj predjasnji smisao i postaju poligoni obracuna glavnih internacionalnih milijarderskih lobija koji se medjusobno bore u svim drzavama koje imaju neki znacaj – ekonomski, vojni, geo-strateski… Pol, Putin i Tramp su ocito dio iste milijarderske ekipe koja sada ugorzava stabilnost postignutu nakon post-hladno-ratovske nestabilnosti sa pocetka 90-tih, a to je opet opasnost… Više »

Mojsije
Gost
Mojsije

Treba biti strpljiv obzirom na raspolozenje Senata.Uvijek ima onih koji misle drugojacije.

Ivan
Gost
Ivan

Hoce li Sindja svjedociti protiv Pola? S obzirom da je ruski covjek

Stari
Gost
Stari

koji komenaaaari? Vidim ovo pitanje mnogo brine ljude u CG, stvarno je ovo najbitnije pitanje pored svih problema koje imamo…

vova086
Gost
vova086

Опет Коштуница! ццццц…

Andrej
Gost
Andrej

Rusija vise nije znala kako da direktno utice na Crnu Goru, vise od opozicije i Marka Milacica i sami vide da nema vajde, pa su sad pronasli Rend Pola-ocito je on slaba karika, preletac, da preko njega pokusaju da odgode ratifikaciju jer Rusija itekako dobro vidi da je samo pitanje vremena kada ce Amerikanci ratifikovati.

Marija
Gost
Marija

Logicki gledano, cim neko odstupa od uobicajnog ponasanja taj onda radi sa strane, a Pol je pokazao sad to javno da je Putinoov covjek koji ce sada da na sve nacini pokusava da prolongira ratifikaciju u americkom senatu, jer je i sam uvidio da je senat zeli da ozvanoci podrsku Crnoj Gori.

Anominus
Gost
Anominus

Svi oni rade za nekoga… ko odriješi kesu. Bilo da je iz ili izvan USA.

Tamara
Gost
Tamara

Jedini Pol je i prosle godine bio uzdrzan i upozoravao na posljedice od eventualnog clanstva, pa sad je lako i zakljuciti on je jos tada bio Putinov covjek iz sjenke koji je samo pripremao teren.

Ranka
Gost
Ranka

Mekejn je iskusni politicar kojem je odmah jasno zasto se Pol usprotivio, jer kad nijesu drugi a koliko ih ima Senat, onda je i vise nego jasno da je on radi za Putina.

Tara
Gost
Tara

Jedini od svih prisustnih u Senatu Rend Pol je ustao i demostrativno napustio zasijedanje, jer je predlozena rasprava za clanstvo CG u NATI, pa to je vise nego jasan znak da Pol radi za Putina !

helena
Gost
helena

Sramno kako pokusava jedan senator da odlozi ratifikaciju Protokola..ali necemu poci za rukom..Rusija je svakog izdala, pa ce i njega Q

Eva
Gost
Eva

Do kad ce se Rusija mijesati u nase odnose sa ostatkom svijeta.. pa zar vam je ”draga braco”toliko vrijedna Crna Gora?? ostavitese nasi drzite se Srbije…

LOLA
Gost
LOLA

cim je izasao tako, bez obrazlozenja onda nema argumenteprotiv ulaska CG u NATO… sramno !

jegda
Gost
jegda

radi za Vladimira Putina??pa jeli ovo moguce?? dokel ide mijesanje Rusije ….

Frki
Gost
Frki

Ucenjuju ga rusi . Iskopali su mu nesto.

Black Knight
Gost
Black Knight

Da Vlada CG objavi koliki je postotak u budzetskoj rupi od 455 miliona eura, za koju sumu treba da se dodatno zaduzi na ime gradjana Crne Gore, namijenjen za lobiranje kroz americke predstavnike tipa Dzona Mekejna. Gradjani koji placaju porez treba da znaju te podatke!

mitar
Gost
mitar

Blokirao je usvajanje aklamacijom.Sada mora da se glasa i usvaja se prostom većinom.

but
Gost
but

Baba mu je od Mandica

Darko
Gost
Darko

Pol kaže da USA ima dosta drugih vojnih obaveza prema NATO članicama, drugim zemljama na svijetu a CG bi opterećenje za njih bio! Jos koliko državnih udara treba da trpimo od Rusije, da bi ovom senatoru bilo dovoljno da promjeni mišljenje? Amerikanci svuda su se žrtvovali da bi čuvali civile i demokratiju! Zašto sa CG prave problema? Neće CG niti… Više »

tschugo
Gost
tschugo
Nikola
Gost
Nikola

Uvjek se nađe neko da mudruje

Biohazard
Gost
Biohazard

Posljednji trzaji Moskve po pitanju prikljucenja

Toni
Gost
Toni

Mora da mu je đed bio četnik.

Sasa
Gost
Sasa

Prelijepo

Biohazard
Gost
Biohazard

Jos ljepse ce bit kad nas prime mimo njegove ???

Marko
Gost
Marko

Biohazard

Kad CG uđe u NATO, ti se vrati u CG pa ćeš i ti biti u NATO-u. Jel pošteno ?

Biohazard
Gost
Biohazard

Marko mogu ja biti bilo dje fizicki , ali moje srce je uvijek u Crnu Goru , zivio ti meni

Toni
Gost
Toni

Sad će Pobjeda i ostali priljepci da ga razmaknu, iako su razlozi ko zna koji.

Send this to a friend