Politika

Rezultati izbora za Evropski parlament neće uticati na ocjene o Crnoj Gori

Crna Gora i EU

Evopska komisija radi na izvještajima o proširenju za 2019. godinu, a rezultati izbora za Evropski parlament neće uticati na izvještaj EK o Crnoj Gori kazao je  zvaničnik EU, piše Pobjeda.

Upitan da li su izvještaji već formirani ili će se rezultati izbora odraziti na dokumenta EK o Crnoj Gori i zemljama kanidatima, iz EU ističu da su izvještaji “činjenične procjene”.

“Na dio pitanja koji se odnosi na to da li će rezultati izbora uticati na izvještaje, odgovor je “ne”, a na pitanje da li su izvještaji već koncipirani, mogu da kažem da se radi o činjeničnim procjenama”, ističe visoko pozicionirani zvaničnik EU.

Izbori za Evropski parlament biće održani od 23. do 26. maja. Prema saznanjima Pobjede, izvještaji o napretku zemalja kandidata biće predstavljeni 29. maja. Pobjedin sagovornik, međutim, nije želio da potvrdi da će izvještaj biti predstavljen tog dana.

“Komisija trenutno radi na izvještaju o proširenju za 2019. godinu. Usvajanje će biti ovog proljeća, najvjerojatnije u kasno proljeće”, rekao je neodređeno briselski zvaničnik.

Ipak, ono što je izvjesno je da će još aktuelni sastav EK sačiniti izvještaj. Što će se naći u dokumentu o Crnoj Gori nije poznato, ali sagovornik Pobjede blizak pregovaračkom procesu kaže da postoji nekoliko ključnih oblasti na koje će se Brisel fokusirati.

“To su nepristrasnost Agencije za antikorupciju kao kritika i izbori imenovanja za Savjet RTCG. Pitanje Svetozara Marovića će se usmjeriti prema Srbiji zato što nijesu uzeli izvršenje zahtjeva za izručenje na crnogorski upit”, rekao je.

On smatra da će Komisija pokušati da bude pozitivnija, ali da se Savjet EU u junu neće odrediti prema prijedlozima izvještaja za države Zapadnog Balkana, dok se ne vidi kako će proteći izbori.

“Od toga će zavisiti da li će Savjet podržati preporuke Komisije ili ne, posebno kada je u pitanju Albanija. Od 2016. Komiisija predlaže da Albanija otpočne pregovore, ali sada se situacija pogoršala”, ocijenio je sagovornik.

On ističe da će međuvladina konferencija koja će biti održana u junu u Briselu biti izuzetno važna za dalji tok pregovora. Napominje da klauzula balansa mora biti objektivizirana do kraja, te da ukoliko Crna Gora ne otvori preostalo poglavlje 8, ili ne zatvori neka od ranije otvorenih, Srbija treba da ima isti tretman.

“Ako bi se desilo da Srbija otvori neka od poglavlja, a da se, što se tiče Crne Gore ne desi ništa, to bi značilo da možda postoje nepravedni aršini. Ako bi bile date ocjene, što se tiče Crne Gore, da nema mjerljivog progresa, onda bi bilo fer i korektno da isto tako bude i sa Srbijom. Jer sigurno da klauzulu balansa nemaju bolju nego Crna Gora, i sigurno da im politička situacija u zemlji nije mirnija nego crnogorska”, istakao je on.

Dodaje da se do posljednjeg trenutka neće znati kako će proteći međuvladina konferencija.

“Do posljednjeg časa se vodi diplomatska bitka, a Brisel se ne izjašnjava dok se ne vidi kako će proći evropski blok na predstojećim izborima”, zaključio je.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nagual
Gost
Nagual

Nama bitne ocjene nekih korumpiranih birokrata iz Brisela, a ne stvarnost kakva je u Crnoj Gori, da li vecina naroda moze da sastavi od prvog do prvog

Send this to a friend