Politika

RSE: Brisel razmišlja da odloži objavljivanje paketa o proširenju EU

Brisel

U kabinetu Johanesa Hana se ozbiljno razmatra mogućnost da se odloži objavljivanje paketa o proširenju, saznaje Radio Slobodna Evropa iz dobro obaveštenih izvora u Evropskoj komisiji. Ova nesigurnost je posledica pritiska iz nekih zemalja članica EU, koje nisu spremne da raspravljaju o proširenju na sastanku u junu.

Objavljivanje paketa o proširenju je zakazano za 29 maj, a rasprava na nivou ministara inostranih poslova bi trebalo da se održi na redovnom sastanku u junu. Međutim, neke zemlje članice nisu spremne da raspravljaju u junu, budući da treba da se odlučuje o preporuci Evropske komisije o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Ovakvo pitanje u nekim zemljama članicama EU zahteva poštovanje unutrašnjih procedura, uključujući i saglasnost nacionalnih parlamenata. Budući da je veoma kratak period između 29. maja i 18. juna, kada će se održati ministarski sastanak, zemlje članice nisu u stanju da se obavezuju da će biti u prilici da se izjasne oko pitanja mogućeg otvaranja pristupnih pregovora.

RSE je već javio da će se odložiti odlučivanje oko otvaranja pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Međutim, postoji obaveza koju su preuzele zemlje članice EU na sastanku prošle godine kada su u konačnim zaključcima sa ministarskog sastanka naglasili da će “odrediti put ka otvaranju pregovora o pristupanju na sastanku u junu 2019. godine”.

U svjetlu ovakvih zaključaka se ne može izbeći rasprava na nivou EU članica. Jedan izvor iz Evropske jomisije je za RSE objasnio da je ovo razlog zašto postoje razmišljanja da paket proširenja (gde se uključujuje i preporuka o Severnoj Makeodniji i Albaniji) sada ne objavi i time se olakša posao zemljama članicama koje u nedostatku ovogodišnje preporuke nemaju obavezu da o njoj raspravljaju niti odlučuju u junu.

I izvori iz kabineta Johanesa Hana, gdje se izradio ovaj dokument, ne isključuju mogućnost odlaganja, ali insistiraju da za njih 29. maj ostaje “tentativan datum”.

Sve će biti jasnije u ponedjeljak, kada zasjedaju šefovi kabineta u Evropskoj komisiji, koji će konačno odlučiti da li staviti na čekanje ovaj dokument, ili ipak dati zeleno svetlu za objavljivanje u srijedu.

Da objavljivanje paketa o proširenju nije sigurno, pokazuje kalendar Evropske komisije, koji se distribuiše svakog petka, o aktivnostima komesara za predstojeću sedmicu, a gde nema najave da će se objaviti paket o proširenju. Takođe, prema našim saznanjima, zemlje članice EU koje redovno imaju uvid u ovaj dokument i do nedjelju dana ranije do petka nisu dobile nacrt dokumenta iz Hanovog kabineta.

Paket o proširenju bi trebalo da se objavi samo tri dana nakon održavanja evropskih izbora. Upravo zbog ovih izbora je bila donijeta odluka da se odloži objavljivanje dokumenta koji se obično obelodani u aprilu. Rezultati evropskih izbora će takođe doprinijeti u odlučivanju kada će se objaviti paket o proširenju, koji predstavlja najvažniji godišnji dokument za sve zemlje koje imaju aspiraciju da se priključe Evropskoj uniji.

10

avatar
1000
9
1
0
 
9
Nenad18+Nije bitnoRealnoFileopg
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nenad
Gost
Nenad

Uvijek smo bili ledja preko kojih su se koplja lomila izmedju istoka i zapada..zato su uvikek najvise i stradale cg i srb..a nekom odgovara da tako i ostane..zato se ne zatvara ni potanje kosova da bi uvijek imali neko zaristte koje ce pokrenuti po potrebi..

18+
Gost
18+

Samo da ste zdravo, ima USA, RF, PRC. Pa poslije kukajte.

Realno
Gost
Realno

Mozda izgleda blesavo, ali mi smo blizi ulasku u savez sa Rusijom nego u EU.

Fileopg
Gost
Fileopg

sad će odupirači reći da su ih nagovorili Kurgaš i Džemal…

Love Me now
Gost
Love Me now

2040g , polakote

mojsilović
Gost
mojsilović

Ponekad me začudi kako naš narod misli da Evropa ne zna ko je Milo? E sad što bi mi da nam drugi pomete po kući i posloži prašinu na gomiljice to je druga stvar.

Stari
Gost
Stari

Nema od toga nista ostajemo tampon zona

Ne znam
Gost
Ne znam

Prvo je bilo Ulazino do 2018 pa se pomenuka 2020pa 2025 bitno da imamo temu za razgivor narednih 20god.

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Ne bogme, nego se ja sjećam pojedinih političara koji su 2003. u intervjuima govorili da uz prave reforme možemo u EU do 2007.! Pogledaj datum. 24.Maj 2019.! Zapadni Balkan, to je napredak u ritmu koraka kornjače.

mojsilović
Gost
mojsilović

U prevodu: Nemaju vremena za nas. Šteta što je Milo okasnio 20 godina rješavajući tekuće probleme.

Send this to a friend