Politika

Rusija planirala krvoproliće i ubistvo Đukanovića

Milo Đukanović

Rusija je planirala da ubije bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i da zbaci njegovu Vladu prošle godine, piše britanski Telegraf pozivajući se na izvor iz Vlade Velike Britanije.

Državni udar na dan parlamentarnih izbora, tokom kojeg je planirano zauzimanje zgrade Skupštine i ubistvo prozapadnog lidera, vodili su ruski obavještajci uz podršku i blagoslov Moskve, kako bi sabotirali plan Crne Gore da se učlani u NATO, navodi se u tekstu britanskog lista.

Plan je spriječen samo nekoliko sati prije nego što je trebao da bude sproveden u djelo, a trebao je da izazove krvoproliće i uvede zemlju u nemire u predvečerje njenog učlanjenja u NATO.

Sve se to događa dok ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužuje NATO da je “institucja iz Hladnog rata”, čije širenje u posljednjih 30 godina vodi ka tenzijama bez presedana u Evropi.

“Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori planiranog za 16. oktobar prošle godine bio je nesumnjiv primjer rastuće agresivne kampanje miješanja u poslove Zapada”, rekao je Telegrafu neimenovani izvor iz britanske Vlade.

Britanski šef diplomatije Boris Džonson i američki kolega Reks Tilerson, njegov navodi list, prošle nedjelje na svom prvom susretu, razgovarali su o dešavanjima u Crnoj Gori.

Telegraf podsjeća da su na potjernici Interpola dvojica ruskih državljana, za koje crnogorske vlasti tvrde da stoje iza planiranih napada.

“Njih dvojica su mjesecima nadgledali regrutovanje i opremanje male grupe srpskih nacionalista koji su, prepušeni u policajce, trebali da izvrše napad na zgradu crnogorskog parlamenta i ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Kremlj je demantovao bilo kakvu umiješanost, a crnogorski tužilac nije optuživao ruske vlasti već je za sve optužio ruske nacionalste. Proruska opozicija u Crnoj Gori tvrdi da je cijeli slučaj izlažiran, navodi Telegraf.

Ali, ističe list, britanske i američke obavještajne agencije su pozvane da pomognu vlastima u crnoj Gori da rasvijetle cio slučaj i prikupljeni dokazi upučuju na to da su umiješani visoki ruski zvaničnici.

“Enkriptovani telefonski razgovori, prepiske preko mejlova i iskazi svjedoka saradnika sada su dio istrage u sklopu koje je 21 osoba optužena za pokušaj terorizma i urušavanja državnog poretka Crne Gore”, piše Telegraf.

Ministar odbrane Crne Gore, Predrag Bošković, kazao je Telegrafu da nema sumnje da je sve organizovano i finansirano od strane ruskih obavještajnih zvaničnika zajedno sa nacionalistima u Crnoj Gori.

Izvori britanskog lista su kazali da je sve planirano tako da se mogu okriviti nacionalisti i lažni ruski agenti, ali dokazi su pokazali da je nezamislivo da plan nije imao podršku sa visokog nivoa.

“Pričate o zavjeri da se poremeti ili svrgne Vlada na neki način. Nezamislivo je da sve to nije neko odobrio”, kazao je jedan od izvora Telegrafa.

Detalji plana su objelodanjeni nakon što je britanski sekretar odbrane Ser Makl Falon upozorio na “promjene poteza” u miješanju Kremlja u zapadnim zemljama tokom 2016. godine. Falon je krajem oktobra upozorio da Rusija “očigledno testira NATO i Zapad tražeći načine da proširi svoj uticaj, destabilizuje države i oslabi Alijansu”.

Telegraf piše da je Moskva prošle godine više puta poručila da Crna Gora treba odustati od članstva u NATO. Moskva želi da država sa 600.000 stanovnika ostane u njenoj sferi uticaja ili makar neutralna, a i u prošlosti je veoma snažno lobirala za pristup lukama na Jadranu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
pioneer
Gost
pioneer

Sve je ovo krenulo jos na proljece 2006 godine, finansiranje opozicije sa strane i vec skoro 11 godina jedni isti ljudi pokusavaju da skrenu Crnu Goru sa kursa i meni nije jasno kako iko moze da ih podrzava i bude uz njih, minimum razuma je potrebno da se ovo shvati

Black Knight
Gost
Black Knight

@pioneer Crna Gora 1991. godine imala javni dug od 550 miliona eura (600 miliona dolara), do referenduma o nezavisnosti isti je porastao na svega 640 miliona eura, da bi krajem prošle godine dostigao 2,5 milijardi eura. Trgovinski deficit je 1,2 milijarde eura bio prošle godine, a budžetski deficit za ovu godinu procijenjen na 500 miliona eura. PS: E ako nas… Više »

Kurac na bicikl
Gost
Kurac na bicikl

Hahahahahahahhahahahahahahhaha u zivotu se ovako ne nasmijah nekom naslovu… Da je Rusija to PLANIRALA sad bi se o premijeru pisalo samo u citulje 🙂

Mikas
Gost
Mikas

Sve je to igra politicara zapada i istoka! Mala Crna gora nikakva drzava ali se svi bore koce je okupirati zbog polozaja! I jedni i drugi imaju koristi velike a narod umire za 200e,piii

Gost
Gost
Gost

Koliko je ovih botova sa zenskim imenima qq,jos samo suknje da obucete,za bolje nijeste

URA ?
Gost
URA ?

Mediji kao sto su Vijesti ovu vijest nisu objavile vec sire pricu i dezinformisu javnost da je premijer ponudio NATO Luku Bar ! Odmah se ukljucio Danilovic koji kaze da je to razlog za referendum. Ukljucili su se i pro-NATO politicari iz SDP i URA koji se takodje pridruzuju ovoj proruskoj pripagandi koja sluzi za podizanje tenzija i odioznost prema… Više »

Dobri Edvard
Gost
Dobri Edvard

This is the proof.Because there is no way Telegrapf would ever write such story if they where not 100% sure that its true. Im writing in english so chetniks boots cant understant nothing :)))

Red October
Gost
Red October

Your English is at a very low and sad level as much as the “arguments” you mentioned in favor of a pamphlet-media. Which Chetniks are you talking about? Is it about 20,000 Montenegrin mothers that your party leader marked as DF activists?

Drago
Gost
Drago

No it’s the same ones that tried to break the police cordon when the union members were protesting,
and it was DF behind that,social problems are real,but some people will use them for their political ends

Mishko
Gost
Mishko

I agree with your comment,Telegraph is reliable news organisation.

Black Knight
Gost
Black Knight

The British obsession (especially English) with the size of Russia and the scare from Russians they try to instill in their people, starting from the very young age, through the school system and then through the media is incommensurate!!!

Hunter
Gost
Hunter

Rijetko gdje kao u CG je tako ocit,vidljiv uticaj medija na drustvo.Df brani slobodnu Crnu Goru i demokratiju,a nasiljem i prijetnjama napadaju kolege u parlamentu,crno na bijelo se vide transkripti razgovora kako moraju da se vide i da je zvao brat iz daleka(a mi smo ovce i ne znamo ko je to,i zasto se tajno gledaju bez telefona???ako su tako… Više »

Marko
Gost
Marko

Ludi, glupi i neobrazovani narod! U pravnim drzavama gdje vlada ustav i zakon nije vazno da li glupa i laicka javnost misli da le je pravi ili lazni drzavni udar nego da li je nesto otkriveno, da li su sprihecene civilne zrtve, da li organi koji o tome brinu dobro rade svoj posao. A za sve ostale nedoumice tu je… Više »

Simo
Gost
Simo

Nemoj da vrijeđaš! Ko di daje pravo da tako govoriš o narodu? Onaj ko u nešto sumnja nije glup, već naprotiv. Za sumnju ima razloga i o tome će svako ko ima i trunku morala i etike javno reći šta ima, a što se tiče “pravnih država”, vrlo je bitno da li je navodni “udar” pravi ili inscenirana stvar, jer… Više »

Panda
Gost
Panda

Težak je njemu život. Živi mučenik. Kad god se pojavi na TV stalno se znoji. Sve ga nešto proganjaju pa čujem mu zlotvori traže da prikaže i stanje na računima. Sve ono što je od džempera na dalje pošteno, sa onijeh 5+5 prstiju zaradio! A on neće! Brani dosljedno interese Crne Gore. Kako je ovaj svijet nevaljao!

U prolazu
Gost
U prolazu

Gospodin Dukanovic sve vise lici na gos.Blera

aeEe
Gost
aeEe

neka ne budale mnogo..

Milivoje
Gost
Milivoje

Botova ce vazda biti, ali narod je kao ovca, sluša slijepo svoga pastira. Ne vjerujte nikome, mućnite svojom glavom pa realno sagledajte sve informacije. Da li je moguće da svi (Srbija, Amerika, Engleska, Njemačka…) kažu da je postojala organizacija koja je željela da napravi napad na CG a da samo DF tvrdi da toga nije bilo. Naravno da Rusija ne… Više »

tebra
Gost
tebra

hahahah čuješ što je ironičan. pa mucni glavom, da je Rusija htjela da smakne premijera ne bi to izgledalo ovako jadno sa šakom jada i pracki.

Stas
Gost
Stas

A što čine botovi, nestvarno. Žao mi je što samo trojicu poznajem, koji otvoreno kažu da prodaju mišljenje za sendvič i dojč. Volio bih da vidim sve ove grešne face na jednom mjestu, kako sjede na jednoj poljani i svima neprijatno dok se gledaju i sramota im viri iz svih uglova. No ne znaju što je to, niti znaju za… Više »

marko
Gost
marko

Ugasili ste komentarisanje sa FB, pa zu botovi proradili. Ljepsih imena ne vidjeh u zivotu. A i “pouzdani izvori” iz teksta su pouzdani taman kao i covjek koji se pominje.

rs4ewer
Gost
rs4ewer

,,Strah ljudima kalja obraz cesto,,

Valter
Gost
Valter

Kuku onom koga Srbi hrane, a Rusi brane !

jastucnica
Gost
jastucnica

na vrijeme je sprijeceno,pa nije bilo posljedica.A ne mogu da vjerujem koliko ovaj covjek nervira sve oko sebe, pa mu i smrt zele..ali jaci je od svih zajedno.

komita
Gost
komita

svi znamo ko je zelio i ko i dalje zeli da srusi CRNU GORU.to je struktura zvana DF.ne cudi me napad na dan izbora jer nisu mogli da ostvare pobjedu ni na jedan nacin, pa su pokusali ovako.

krinka
Gost
krinka

to se nije moglo planirati ni organizovati bez podrske unutar drzave, a vrlo dobro znamo koja struktura je na to spremna.

helena
Gost
helena

da se nije reagovalo na vrijeme , ko zna sta bi bilo i koliko bi zrtava bilo..strasno na sta su sve spremni.

kejk
Gost
kejk

evo sve je jasno..nema sumnje vise,htjeli su da ga ubiju i da zauzmu CG..hvala bogu pa se reagovalo na vrijeme.

Jefrey
Gost
Jefrey

Svuda su interesi…ali da je toliki interes da se izazove moguci gradjanski rad i da se nasilno smijeni vlast, i jos uz krvoprolice, to prevalilazi interese! To je vec krajnji bezobrazluk!..sram ih bilo..velika rusija…pih!

Nikoleta
Gost
Nikoleta

Sreca po ovaj narod sto je sve otkriveno i sprijeceno.

Marija
Gost
Marija

Rusija zeli dominaciju na Balkanu, sigurno da su imali pomoc iz unutrasnjosti drzave od strane onih koji su protiv nas. Malo sjutra dusmani, otkriveni ste.

tschugo
Gost
tschugo

u ovoj crnogorskoj mrznji medju narodima uc.g.,stalno pominjete da rusija zeli dominaciju na balkanu,a u stvarnosti postoje strane baze nato-a u Bih,kosovo,makedonija i zelja za c.g.,e to je realnost mjesanja u unutrasnjosti jedne suverene drzave,a pitanje je ,ko ovoj svjetskoj globalizaciji pita narod,kao npr.zrtve libije,afganistana,iraka,afganistana ,sirije itd.GDJE ili diktature je stvarnost demokratije

Milos
Gost
Milos

Svaka cast nasima sto su ih na vrijeme otkrili i sprijecili da naprave krvoprolice. Nadam se da ce yavrsiti tamo dje im je i mjesto.

rs4ewer
Gost
rs4ewer

KOJE BI TO,, KRVOPROLICE,, BILO DA SU KOGA STREFILI ONOM PRACKOM,,A… A TEK BOKSOM…MASAKR !!!AJTE DOSTA VISE PRICE RADI TE NESTO BRACO I SESTRE ZOVU VAS FABRIKE … DA SE OD NECEGA ZIVI OSTALO JE SVE GUBLJENJE VREMENA, A DOSTA GA JE IZGUBLJENO!!!

Neda
Gost
Neda

Sigurno je plan imao podrsku iz unutrasnjosti od strane onih koji su protiv ove vlasti i drzave. Hvala Bogu pa je sve otkriveno i sprijecno na vrijme.

Mima
Gost
Mima

Sreca pa je na vrijeme sprijeceno.

Helena
Gost
Helena

Ova zavjera koju su Rusi htjeli da sporovedu u djelo i mislili su da su nasli podobene ljude u opoziciki za to nije in se ostvarila jer su britanksa i americka sluzba bile upoznate sa ovim i na vrijeme javile . Hvala im na tome.

Ena
Gost
Ena

Samo clanstvo CG u Nato pokazajo je jasno ko su na prijatelji a ko neprijatelji na medjunarondnoj sceci ..Rusija sad nema pravo vise zbog ovoga da se poziva na odnose a CG koji datiraju jos iz prolosti.

Emir
Gost
Emir

Zar je ovo Rusija ?? Zar se ovako ponasa ona “prijateljski nastrojena” Rusija??? Ovo je sramno na sta su spali.

Sarra
Gost
Sarra

Radi svojih ciljeva htjeli su da ubiju premijera Crne Gore ..ovo je dokaz da de radilo o svjetskoj zavjeri koju su Rusi isplabirali a opozicija trebala da im pomogne.

Sandra
Gost
Sandra

Rusija nam nikad nije bila prijatelj ,nego je samo gledala kako se sebe bolje da ojaca preko CG jer joj je njena teritorija uvijke bila zanimljuva zbog geografskog podrucja.

Luka
Gost
Luka

Rusija ne zeli da CG bude dio Nato zbog svojih interesa koje ima za ovaj dio Balkana i ovo je doaz dokle je spemna da ide da bi svoe interese zadovoljila.

Lucija
Gost
Lucija

Kako mi je je milo pa su Medojevica demantovale strane sluzbe koje vaze za jedne od najboljih u svijetu.

Prle
Gost
Prle

Propala se država u kojoj je Bošković ministar odbrane !
A to lažanje naroda o navodnom državnom udaru, treba da se stidite !
Koga Rusi riješe da roknu , taj ne može preživjeti !

Vale
Gost
Vale

Crnogorci, vidite li sto nam rade? Pamet u glavu pa za dolazece stvari izabrati ono sto je bolje, za bolje danas, sjutra! A dok god je Milo tu, mi smo sigurni!

Zarko
Gost
Zarko

Ko god na Milasa digo ruku zavrsice ga lose!

Sako
Gost
Sako

Ocigledno je da je jos tada cilj bio da se pitanje NATO-a destimulise…

Daka
Gost
Daka

Sreca nasa pa je krivoprolice na vrijeme sprijeceno!

David
Gost
David

A samo neka jos nedje cujem da je Rusija ta koja misli dobro namai CG! Ko bre? Suvi interes i nista vise. Idemo u NATO jer drugacije zastite nam nema

Ljubimir
Gost
Ljubimir

Hoce dusmani da ono dobro sto je maknu, e nece ja im kazem

Send this to a friend