Politika

Rusija preko carinske unije hoće da kontroliše Crnu Goru i spriječi njen ulazak u EU

Davor Đenero

Projekat stvaranja carinske unije između zemalja Zapadnog Balkana zapravo je ruski projekat pokušaja stvaranja zone četiri neutralne države, koje bi bile samo formalno neutralne, a koje bi de fakto prihvatale vojno pokroviteljstvo Rusije i koje bi poput Srbije koketirale s euro-azijskom integracijom, tvrdi za CdM politički analitičar iz Zagreba Davor Đenero.

Ideja carinske unije Zapadnog Balkana i dalje živi i ponovo se aktuelizuje. Mnogi su saglasni da je unija, koju je predložio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, zapravo želja Rusije da zaustavi Crnu Goru na putu ka članstvu u EU, te da “kontroliše našu državu zemlje Zapadnog Balkana i drži ih pod svoje skute”.

Vučić je prethodnog mjeseca prilikom posjete Francuskoj rekao da je regionalna carinska unija budućnost ne samo za Srbiju već možda i više za druge zemlje.

“Ne mogu da shvatim da neko to ne razumije”, rekao je tada Vučić.

Đenero za CdM kaže da je koncept carinske unije Zapadnog Balkana primjeren za neambiciozne, za one koji smatraju da ne mogu zadovoljiti kriterijume punopravnog članstva u EU, ali žele za svoju ekonomiju osigurati tržište šire od nacionalnog, a neko, u kome bi njihova ekonomija bila zaštićena od vanjske konkurencije. On nema dilemu da je Srbiji, kao najvećoj ekonomiji među zemljama koje za sada nisu članice EU, najviše u interesu stvaranje takve zone, koja bi funkcionisala kao carinska unija.

“Osim toga, Srbija kao država koja insistira na posebnim odnosima s Rusijom i odbija uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s zajedničkim politikama EU, ima interes učestvovati u ruskom projektu pokušaja stvaranja zone četiriju neutralnih država, koje bi bile samo formalno neutralne, a koje bi de fakto prihvatale vojno pokroviteljstvo Rusije i koje bi poput Srbije koketirale s euro-azijskom integracijom. Ni Crna Gora, ni Makedonija, ali ni BiH, Albanija i Kosovo, nemaju nikakvog interesa odricati se na duže vrijeme svoje evropske ambicije i stvarati nekakvu “mini EU” u kojoj bi po definiciji Republika Srbija imala dominantnu ulogu”, smatra on.

Đenero poručuje kako je Crna Gora jasno pokazala da se pristupni dijalog može voditi daleko brže nego što ga vodi Srbija.

“Makedonija postepeno ispunjava uslove za otvaranje institucionalnog dijaloga, a zbog dobrih politika koje je ta država vodila u prethodnim razdobljima (Ohridski sporazum, uređenje odnosa Makedonaca i Albanaca unutar države, poštovanje manjinskih prava, i sada konačno kompromis s Grčkom), ona bi mogla relativno efikasno započeti pregovore. Čini se da aktualnoj administraciji u Makedoniji ne pada na pamet zadovoljiti se “utješnim nagradama”, pa izgleda da Crna Gora i Makedonija mogu biti lideri evropske integracije Balkana. Sve drugo je gubljenje vremena”, jasan je sagovornik CdM-a.

Prema njegovirm riječima, EU ne može dozvoliti izigravanje “date riječi”, još na Solunskoj konferenciji ranih dvijehiljaditih.

“Niša za pristupanje država Zapadnog Balkana mora ostati otvorena, kad te države zadovolje pristupne kriterijume”, jasan je on.

Đenero ističe da je istina da je Evropska unija umorna od proširenja, da je Hrvatskoj bilo teže pregovarati nego zemljama Srednje i Istočne Evrope koje su pristupile Uniji 2004, pa i nego Bugarskoj i Rumuniji koje su pristupile 2007. godine, kao što je istina da se u ovom krugu proširenja pred zemlje u pregovaračkom procesu postavljaju sve viši uslovi.

“Naime, mjerila se neprestano šire i povećava se složenost pitanja kojima se države moraju prilagoditi prije pristupanja, a Evropska komisija uočava greške iz prethodnih krugova proširenja i zato su mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja sve oštrija. Međutim, uspješnost pristupnog procesa zavisi prije svega o političkoj volji da se kriterijumu zadovolje. Crna Gora nije posebno “ekspeditivna” u pregovorima, dapače, malo je čak i “komotnija” nego što je to bila Hrvatska, koju su svi promatrači smatrali suviše sporom. Međutim, ona postepeno napreduje i posve je uskladila, na primjer, svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU”, smatra Đenero.

Carinska unija koju za Zapadni Balkan predlaže Vučić, obuhvatila bi tržište na kojem živi oko 18 miliona ljudi i na kojem je, prema procjeni MMF-a za 2016. godinu, ostvaren bruto domaći proizvod od ukupno 243,5 milijardi dolara. U toj zajednici bile bi države CEFTA sporazuma-Srbija, Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija i UNMIK Kosovo, a izvan regiona je tu još Moldavija. Potpisnice CEFTA sporazuma su zemlje jugoistočne i centralne Evrope koje su se saglasile o liberalizaciji tržišta u regionu. Sporazum podrazumijeva zonu slobodne trgovine u skladu sa standardima Svjetske trgovinske organizacije.

Da podsjetimo, premijer Duško Marković lani je kazao da inicijativa o formiranju carinske unije i zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana nije realna i nema govora o stvaranju jedinstvenog tržišta.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Kad su Rusi kupovali kamenjare po Crnoj Gori ,niko se ne buni svi postase bogatasi ,cobani zaboravise ovce i bilo je mnogo dobro,a sad Rusi smetaju ,urotili se protiv CG .Vratite Rusima pare ,oni nek vrate kamenjare pa budite ono sto jeste ,i sto ste bili,samo cobani kod ovaca

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Kao da je neko bio Ruse po ušima da kupuju kamenjare?

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Budi pristojan prema kupcu i kad se kupovina zavrsi

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Sve mi se čini da su i od tebe nešto trgovali…

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Nijesu ,ali u mojoj zemlji jesu pa mu dodje na isto

LJUTA
Gost
LJUTA

CG 1913 g je imala godisnji budjet 900.000 florina ukljucujuci pomoc Rusije a bila je duzna nekih 4.200.000 florina
Danasnja CG ima budjet od 1.000.000eura a duzna je samo 2.500.000eura…🇦🇱🇦🇱🇦🇱🇰🇬🇰🇬🇰🇬

LJUTA
Gost
LJUTA

Nista ne valja iz rusije ?

markos
Gost
markos

iz današnje sigurno NE, a i kroz istoriju su našim narodima kad je najteže vazda gu**cu okretali, zbog svojih interesa… tako će opet i sa Srbijom da urade kad se bude rješavalo pitanje Kosova

Dalmatinka
Gost
Dalmatinka

Idite spit i lipe mi snove sniti lipi moji..Ovi bi da se bombardirate kao oni gospar sto mu sucut izjavljivate…
Uzivajte lipi moji u zivotu

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Bojim se da ćete prvi vi (HR) blokirati CG prije no Rusija i bilo ko..hahahahaha.

Bokelj
Gost
Bokelj

Tacno tako a ko ne vidi podmukli pokusaj beograda brigu o ugrozenost srbalja i penetriranje u politicki zivot susijeda bolje da ide kod opticara.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Ovim putem želim da čestitam 10 godina Državne nezavisnosti građanima Kosova. Da je vječno!

4 nahije
Gost
4 nahije

Ovo je postalo zanimanje, profesionalni antiruski lajavac i širač laži. Mekejn pokojni izmislio. Rijetko ljigava profesija.

spediter
Gost
spediter

Opet Vucic Balonja,sa “svojim”planovima da “zataska” izgubljeno Kosovo,da bi “komandovao” Crnoj Gori.Vucicu mislis li da u Crnoj Gori nema niko “mozga”,vidis li kretencino Ravnogorska da si odavno “procitan”,te finte mozes samo u Srbiju,naravno bez Kosova,a Crnoj Gori nije potrebna CARINSKA UNIJA,ne pogotovo sa Srbijom.U Crnoj Gori je platezno sredstvo EURO,a vi sa dinarom,mozete ocistiti dupe,sto se tice van Srbijanske granice.

Martin
Gost
Martin

Ma sve im zabraniti, i da dolaze na more u CG i da im uvozimo i da mi njima izvozimo. Prestati ici na lecnje u VMA, studirati u Srbiju. Sve zaustaviti. Ma sve treba sa Srbijom zatvoriti ..

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Potpuno se slažem, vjeruj mi da bi im uslugu učinjeli, počevši od tebe!

Meho
Gost
Meho

Zamsili kada neko ko je prodao 50% svoje obale nesto ima protiv Rusa 😀 Pa u CG ima vise ruskih investicija u okolini Budve nego u cijeloj Srbiji 😀

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Ovo jedino odgovara Hrvatima, i ovo je tipican narucen tekst. Ako bi doslo do ove bescarinske unije njihovi proizvodi bi bili nekonkurentni na exYU trzistu. U Evropu ionako slabo izvoze, nece Nemac hrvatski prozivod pre svog. Ali zato ima onih koji ce progutati ovu pricu o Rusiji, zamisli samo kako je on ovo povezao pa Minhauzem mu nije ravan :d… Više »

Martin
Gost
Martin

Kakva glupost, pa jedna Slovenija, koja je pojam za drzavu za sve zemlje exYU nije mogla da se izbori sa zapadnim proizvodima pa je na kraju i Gorenje otisao Kinezima. Kada su shvatili onda su im Srbi i Crnogorci najednom postali ponovo prijatelji. Pa jedan Agrokor je postigao toliko uspjeh je upravo zbog trzista Balkana a ne zato sto je… Više »

Njeguš
Gost
Njeguš

Ma šta reče veliki stručnjače.

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Zna Dule šta planira Vučko,vojvodin učenik a sada Putinov potrčko.

Bokelj
Gost
Bokelj

Kako vam ne dosadi vise ?

Carinik
Gost
Carinik

Kakav licemjerstvo u komsije, pretpostavljam da vecina u Cg ne zna da su prije ulaska u Eu kroati bili u CEFTA sporazumu (carinska unija na BAlkanu). Kad su usli u Eu morali su izaci iz tog sporazuma. Probajte malo da izvozite u zemlje Eu? Pretpostavljam da ne ide bas kako ste planirali??

Brona
Gost
Brona

Hrvatima nikako ne odgovara eu jer naravno tamo ne mogu ni da privire sa svojim proizvodima. To je trziste vec rezervisano za jake proizvodjace. Sa druge strane pokusavaju da ospore sve carinske dogovore na Balkanu jer naravno da bi da prodaju svoje skupe proizvode i dalje. Pogledajte na policama radnji cijene proizvoda iz Makedonije i Srbije i sve je jasno.… Više »

Brko
Gost
Brko

Mislim da ni autor ove izjave ni sam ne vjeruje u ovo sto je rekao…ali dnevnica se mora zaradit…

Dukljanin
Gost
Dukljanin

nista vise ne moze…al Nemojte nas vise trpat s(rusimasrbima)…mislim da Dukljanin nece ni u snu pomislit na unije i gulage….

toliko
Gost
toliko

ne vjeruj rusopatofilima ni kad darove nose!

Bokelj
Gost
Bokelj

To se kaze za Latine, ali si ti malo izvrnuo.

cinik
Gost
cinik

Danajci (Grci) su u pitanju!

Rimtutituki
Gost
Rimtutituki

Iz Zagreba nam kroje vanjsku politiku.
Sjajno.

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Potpuno ste u pravu, gospodine. To je suština stvari, pa dako nam to dođe do pameti.

Avro
Gost
Avro

Koliko je ovih plaćenika. Nije čudo da smo sirotinja sa dna kace!

MONAKO
Gost
MONAKO

Stigli neki novi KLINCI zae ne?????

KO....BOKA
Gost
KO....BOKA

Sve umnik do umnika…Posvadjajte ovaj narod a nema hleba da jedu…

cccccc
Gost
cccccc

CG ide đe ide, svaka čast svima ali dosta je bilo više komšijskih, bratskih, istorijakih, plemenskih i dr interesa…..samo hrabro i samo naprijed CG !

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Dje ovaj novinar Miraš nalazi ove stručnjake? Ajde Miraše uzmi i od mene izjavu: “Smatram da CDM nalazi razne načine da okrene CG gradjane protiv SRB i RUS pa dobijaju pare od raznih tzv. demokratskih institucija kako bi tražili sebi podobne stručnjake”

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ko je ovo magare?

Medovina
Gost
Medovina

Miči ogledalo ispred sebe, đavoli ga slomili.

dioptrija
Gost
dioptrija

gleda majmun sebe u zrcalo

Dukljanin
Gost
Dukljanin

ma mi vise nikad necemo u unije ..rusi i srbi su nam zagadili zrak….to Vrijeme je proslo i nikada se nece vrcat…

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

Kako su se razgoropadili ovi dukljani kladim se da su oni crnogorci kao sto sam ja zanzibarac…likujte jos malo

Badzana
Gost
Badzana

Zanzibarac je gospodin i civilizacija za tebe

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

Dodji da ti Zanzibarac “ritu tuki u stau pa da češvi rau-rau”

spediter
Gost
spediter

Azis,ajde Bogati skini “samar”pa se malo “izvaljaj”,lakse ce ti biti.

Virus
Gost
Virus

Nije to Dukljanin, to je Hrvat

loky
Gost
loky

A moj Davore ako nijesi do sad shvatio, nasi vlastodrsci ni ne zele CG u EU. NATO je njima sasvim dovoljan, a sto se tice EU, mislim da je V. Britanija prva cigla koja je ispala i zida EU, i ta unija ce kako su i govorili nasi stari bit rasturena dok mi udjemo. Danas VB, sjutra ko zna, Italija,… Više »

tika-taka
Gost
tika-taka

Samo ti, loky-loky.

ninja
Gost
ninja

ti si više za jednu leskovačku mućkalicu…

spediter
Gost
spediter

loki,opet si izlazio na sunce,cuvaj to malo “surutke”da ti ne uzavri u glavu.

Send this to a friend