Politika

Ruska agresija je najveća prijetnja evropskoj sigurnosti

Metju Palmer

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijaska pitanja Metju Palmer ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da ruska agresija i destabilizujuće miješanje ostaju najveće prijetnje evropskoj sigurnosti.

“Presude dvojici ruskih obavještajnih agenata izrečene u maju za pokušaj terorizma, tokom parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine, samo je jedan primjer ruske opstrukcije demokratskih aspiracija drugih zemalja”, rekao je Palmer.

POBJEDA: Nedavno ste rekli da su SAD bile i da ostaju posvećene Zapadnom Balkanu. Na koji način će SAD pokazati svoju posvećenost regionu u budućnosti u odnosu na dosadašnji angažman?

PALMER: SAD ostaju posvećene otvorenim i odgovornim vladama, vladavini prava i ekonomskom prosperitetu na Zapadnom Balkanu. Od 2010. godine obezbijedili smo podršku od više od 1,8 milijardi dolara Zapadnom Balkanu i nastavićemo da podržavamo težnje svih zemalja da ostvare zajednički cilj evropske budućnosti. Sve ovo radimo kroz više kanala, uključujući između ostalog: podršku snažnim otvorenim demokratskim institucijama, nezavisnom sudstvu, regionalnoj bezbjednosti, medijskim slobodama, raznovrsnosti energetskih izvora kao i jačanju ekonomskih veza. U bliskoj budućnosti nadamo se da ćemo podići zastavu Sjeverne Makedonije u sjedištu NATO i da ćemo poželjeti dobrodošlicu toj zemlji kao tridesetoj članici Alijanse.

POBJEDA: Koliko se bezbjednosna situacija u regionu promijenila tokom proteklih nekoliko godina, nakon što se Crna Gora pridružila NATO i sada pošto je Sjeverna Makedonija otpočela proces pristupanja Alijansi?

PALMER: Tokom svoje posjete Podgorici 2017. godine, potpredsjednik Pens je sažeto rekao: “Mi dijelimo zajedničku budućnost bezbjednosti i prosperiteta. Dijelimo budućnost neograničenosti i slobode, ujedinjeni u ovoj velikoj zajednici naroda”. Cilj SAD je konzistentan već dvije decenije uspješan i stabilan Zapadni Balkan, usklađen sa vrijednostima koje dijelimo, potpuno integrisan u zapadne institucije i dovoljno jak da se odupre spoljnim, štetnim uticajima.

Zemlje Zapadnog Balkana su napravile značajne iskorake tokom posljednjih nekoliko godina: Istorijskim sporazumom iz Prespe, hrvatskim učlanjenjem u EU i otvaranjem pristupnih pregovora EU sa Srbijom i Crnom Gorom; učlanjenjem Hrvatske, Crne Gore i Albanije u NATO, a sada i sa Sjevernom Makedonijom koja je na dobrom putu ka punopravnom članstvu… Izazovi za napredak u regionu ostaju ne manje značajni od ruskog miješanja. Osiguravanje bolje budućnosti za region zahtijeva da njegovi lideri nastave dinamiku ovih uspjeha, ubrzaju reforme i unaprijede integraciju u zapadne strukture.

POBJEDA: Da li smatrate da se mogućnost spoljnih prijetnji regionu primarno ruskog uticaja smanjila u posljednje dvije godine? Ili će se taj uticaj sada nastaviti u drugačijem obliku?

PALMER: Ruska agresija i destabilizujuće miješanje ostaju najveće prijetnje evropskoj sigurnosti.

Presude dvojici ruskih obavještajnih agenata izrečene u maju za pokušaj terorizma, tokom parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. samo je jedan primjer ruske opstrukcije demokratskih aspiracija drugih zemalja. Rusija kojaje izvršila invaziju na Gruziju i Ukrajinu, i nastavlja da okupira djelove njihove teritorije postala je više od spoljne ili vojne prijetnje. Kremlj orkestrira operacije u srcu zapadnog svijeta, sa ciljem uticaja na nacionalnu bezbjednost, političku stabilnost, socijalnu koheziju i ekonomski napredak. Moskva radi na urušavanju kredibiliteta američke posvećenosti Evropi, potkopavanju transatlantskog jedinstva, sijanju nesloge u zapadnim društvima, i slabljenju zapadnih demokratskih institucija i vlada. Ruske ambicije na Balkanu su nekonzistentne sa aspiracijama regiona za mirnu, prosperitetnu i evropsku budućnost.

POBJEDA: Kako komentarišete sve veći uticaj i drugih zemalja na Balkanu, koji nije neophodno politički ali se ostvaruje ekonomski, posredstvom investicija, kao u slučaju Kine i njenog prisustva u regionu?

PALMER: Mi smo pozdravili ekonomski rast i razvoj Kine, kojijenastotine miliona ljudi uzdigao iz siromaštva. Ohrabrili smo Kinu da bude odgovoran učesnik u međunarodnom sistemu. Još se nadamo da se ovo može desiti i da možemo raditi zajedno sa Kinom na suočavanju sa globalnim izazovima. Međutim, činjenica je daje Kina pokazala da ima druge prioritete i mi moramo imati jasan pogled u vezi sa tim.

Kina je usmjerena na Evropu pogotovo centralnu i istočnu Evropu, investirajući u ključne industrije, osjetljivu tehnologiju i stratešku infrastrukturu. Mnoge kineske projekte i investicije u regionu karakteriše nedostatak transparentnosti i ekonomske održivosti. Sjedinjene Američke Države i Evropa vide dugoročne efekte ove prakse i aktivno ohrabruju države da razmotre istinsku cijenu kineskih investicija: kompromitovana nacionalna bezbjednost, krađa intelektualne svojine, povreda radnih prava i regulative o zaštiti životne sredine i povećan politički uticaj nad vladama zemalja regiona.

Kako lideri u Evropi pozivaju na veći uzajamni uticaj u svojim odnosima sa Kinom, tako i naša politika nastoji da se bavi nepoštenim trgovinskim praksama, kao što su subvencije, manipulacije valutom i krađa intelektualne svojine. Američkim i evropskim kompanijama nije dozvoljen pristup kineskom tržištu ili su primorane da predaju vlasničke informacije kineskim kompanijama kroz zajednička ulaganja i tehnološke transfere. Dok Kina gradi sve više svjetske telekomunikacione infrastrukture, širi i tehnologiju i tehnike koje su vladama koje ne poštuju ljudska prava neophodne za vršenje nadzora i gušenje slobode izražavanja na internetu. Kina je bez premca u prikupljanju i korišćenju podataka, a koristi informacije da nametne kontrolu nad privatnošću. Zapad ne može ćutati o ovim uznemirujućim trendovima.

Priština da ukine tarife, međusobno priznanje Srbije i Kosova da bude dio dogovora

POBJEDA: Da li smatrate da EU može riješiti pitanje Kosova i odnose Beograda i Prištine ili očekujete, predviđate da će Francuska i Njemačka preuzeti aktivniju ulogu uz podršku SAD?

PALMER: Podržavamo dijalog kojem doprinosi EU kao i sveubuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, koja će prokrčiti put u evropskim integracijama obje zemlje. Idealno bi bilo da međusobno priznanje bude ključni dio bilo kog dogovora. Mi smo u redovnim direktnim kontaktima sa liderima u Beogradu i Prištini, i podržavamo napore da se postigne dogovor. Vraćanje za sto je ključno u ovome, što će zahtijevati ukidanje tarifa i uklanjanje prepreka za napredak na obje strane. Njemačka i Francuska su na sličan način uključene u podršku dijalogu, i normalizaciju odnosa koje predvodi EU, a mi blisko i dobro sarađujemo sa našim partnerima u zahtjevima da obje strane iskoriste priliku, nađu kompromisno rješenje, i nastave dalje ka svjetlijoj, prosperitetnijoj evropskoj budućnosti.

POBJEDA: Rekli ste da su Beograd i Priština već duže prekinuli razgovore, te da bi trebalo da se vrate za pregovarački sto što je prije moguće. Može li međunarodna zajednica dati rok vlastima u Srbiji i na Kosovu do kada ponovo treba da započnu pregovore?

PALMER: Bilo koji dogovor mora pripadati odnosnim stranama, a to uključuje i vremenski okvir. Međunarodna zajednica ne bi trebalo da definiše parametre ugovora, već bi to trebalo da urade same ugovorne strane. Mi ćemo ozbiljno razmotriti bilo koji dogovor koji bude postignut, a koji je dugoročan, primjenljiv i koji doprinosi regionalnoj stabilnosti. Želimo da vidimo da obje strane pokazuju razumijevanje za hitnost i da rade na postizanju saglasnosti što je prije moguće. Prvi korak ka tom cilju mora biti da obje strane uklone barijere ka postizanju napretka, uključujući tarife, kao i povratak za pregovarački sto uz spremnost za postizanje dogovora.

Kao i uvijek zahtijevamo od obje strane da se uzdrže od provokativnih i destabilizujućih akcija.

Jovana Đurišić

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Micko
Gost
Micko

,,Pobjeda,,- list od poverenja-tragedija od novina i novinarstva.

FORMAN "KOSA"
Gost
FORMAN "KOSA"

,,Demokratija je kad bijeli čovjek pošalje crnog čovjeka da ubija žutog čovjeka, 20.000 km daleko do svoje kuće, pod izgovorom da brani bezbjednost svoje zemlje, koju je oteo od crvenog čovjeka”

Mile
Gost
Mile

Evo slazemo se,samo ne bombardujte,rusite ,ubijate nikoga….moz tako?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Zli amerikanci….hoce da pokore citav svijet

biba struja
Gost
biba struja

ućerivanje pameti…..cgi receppt za neovisnost od vlastitog uma,,,,,………i oni što su im ga prećerano ućerali postadoše svjesni žive istine…….i sinđa je prihajao da se izjasni šta su mu kazali da kaže

Mladen
Gost
Mladen

Ovo je klasična propaganda amerike na koju se lože ovi naši. Rusi su braća.

Lektor
Gost
Lektor

Kakve to veze ima sa nama? Eno Klinton kad su mu debelo platili da održi govor u Budvi je izjavio da je baš lijepa ova Makedonija. A rumunska premijerka Viorika Dančila na prijemu u vili Gorica reče da je srećna što je u Prištini. A ovaj, ako nas nađe na mapi, plaćam mu ručak!

Sveto
Gost
Sveto

Ovaj liči na nekog glumca iz Karpenterovih filmova. Žanr, teski horor.

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Reče prestavnik zemlje koja je od WWII izvršila agresiju na 40 zemalja.

Sveto
Gost
Sveto

N mnogo ste nešto postali bezobrazni vi preko okeana. U sukobu sa Rusijom i Kinom nemate teorijske šanse za pobjedu. Ne znam što toliko provocirate miroljubive nacije i uzimate im slobodu.

Bane
Gost
Bane

Jos malo pa ce poceti da pricaju kako su rusi izvrsili agresiju na,inace mirnu i neratobornu, njemacku 1945.
Kao i srbi sto su genocidni na balkanu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Po faci ovoga da se zakljuciti da je on opasnost

Car
Gost
Car

Zamenik zamenika petog zamenika nešto kaže. Koga briga šta priča zamenik pedesotohiljanitog zamenika državnog sekretara čije se mišljenje poštuje onoliko kolika mu je i funkcija.

Arnold
Gost
Arnold

Najbolesnija nacija su USA. Pa njih trećina ne zna dje se nalazi Afrika,misle na jugu SAD. Ako ste ikad usli u pricu sa prosjecnim amerom,znate sta pricam. A ovaj bas odaje po faci da je normalan

Boka kotorska
Gost
Boka kotorska

Ovoga ni u Dobrotu ne bi primili,vidi mu face. Blago kanibalisticka. Zli rusi,čika nas plasi sa zlim rusima i ruskinjama 😭

Pravedni 👨‍💻
Gost
Pravedni 👨‍💻

Kako su Amerikanci umišljeni da Rusi uvijek prijete Crnoj Gori.

razocaran
Gost
razocaran

Zamjenik pomocnika,drzavnog sekretara USA,izjavi,ni pet ni sest da su Rusi najveca opasnost za bezbjednos Evrope.
Posto su Amerikanci miroljubljivi narod,koji nikome ZLA nije nanio,Sredstva informisamja,C.Gore,stavise ovu izjavu ,,visokog,,funkcionera ,,na samom vrhu.
Sledecu izjavu mozemo ocekivati,sta misli RIBAR sa ALJASKE.

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Ko nam ono beše bačo bombe na Murinu….eno,nikako da se śetim,aaaa kako brzo zaboravljam.

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Još jedan prekookeanski stručnjak koji zna šta je za nas najbolje

Sveto
Gost
Sveto

Sreća za svijet da vi amerikanci niste agresivni. Kako su zli rusi bili agresivni u Vijetnamu, Iraku, Avganistanu, Libiji, Siriji, SR Jugoslaviji. Imaju stotine baza po svijetu, a vi nijednu.

Ubljanin
Gost
Ubljanin

KOLIKO ONO BIJASE INDIJANACA NESTADE KAD IM ZAPRIJETISTE? A LIBIJACA? A OSTALIH 30-ETAK ZEMALJA KOJE STE VI PREVASPITAVALI?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

SSSR se raspao i Rusija je iz raspada izasla dosta bijedna. Taj momenat je iskoristio NATO pakt i prosirio uticaj tamo dje nikad nije bio pa cak i na neke zemlje bivseg SSSR-a. Danas je Rusija mocna zemlja(bar mi se cini) i opet ne vrsi nikakvu agresiju ni pritiske na bivse sudrzave niti zemlje u okruzenju pod parolom podrske demokratiji.… Više »

Sveto
Gost
Sveto

Moćna je, ništa ti se ne čini. Mogu USA i ostatak Nato da pretvore u prah i pepeo za pola sata. Šta je to nego moć supersile!

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Ma to su izmisljotine da bi se sijao strah,pometnja,podjele.ovom jadnom narodu se svasta servira da bi se lakse manipulisalo.

Janik
Gost
Janik

I sto sad, ja kao Crnogorac, treba da prihvatim misljene nekog CIA agenta i Rusiji !!!! Dobri ujka Sem !!!!

Send this to a friend