Politika Istraživač mreže Belingket Hristo Grozev govori o novim detaljima o ruskoj tajnoj jedinici pod kontrolom Kremlja

Ruska tajna jedinica nastala 2009, otkriven identitet 20 članova

Kremlj

Ruska tajna jedinica pod nazivom Jedinica 29155 nastala je 2009. godine, a istraživačka mreža Belingket do sada je identifikovala 20 njenih članova, tvrdi istraživač mreže Belingket Hristo Grozev, prenosi Pobjeda.

<<<Njujork Tajms: Ruska obavještajna služba hoće da destabilizuje Crnu Goru i Evropu<<<

Američki Njujork tajms objavio je da su pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, trovanje ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj, trovanje trgovca oružjem u Bugarskoj, akcije koje su izveli pripadnici iste ruske tajne grupe pod nazivom Jedinica 29155.

Istraživač britanske mreže, ekspert za odnose Rusije i Jugoistočne Evrope Hristo Grozev, kazao je Pobjedi da je Belingket o Jedinici 29155 izvještavala kao o elitnoj međunarodnoj operativnoj jedinici. Grozev, koji je dobitnik evropske nagrade za istraživačko novinarstvo za 2019. godinu, tvrdi da je Belingket do sada identifikovao oko 20 članova ovog tima.

Jedinica je, kaže Grozev, nastala 2009. godine, a svi tajni identiteti njenih članova su, tvrdi on, nastali u periodu od 2009. do 2010. godine.

“Zapravo, ovo je jedinica o kojoj smo izvještavali kao o “elitnoj međunarodnoj operativnoj jedinici”. Do sada smo identifikovali oko 20 članova ovog tima, sa operacijama širom svijeta, posebno u Zapadnoj i Istočnoj Evropi (uključujući Crnu Goru), Tadžikistanu, Uzbekistanu, Turskoj, Bliskom istoku, pa čak i Kini”, rekao je Grozev u razgovoru za Pobjedu.

Prema pisanju Njujork tajmsa, zapadne obavještajne agencije su nakon pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine prvi put identifikovale tajnu rusku jednicu, takozvanu Jedinicu 29155, a njen cilj je, prema pisanju američkog lista, uključivao zavjeru dva oficira ove jedinice koji su željeli da ubiju premijera zemlje i zauzmu zgradu parlamenta.

U tekstu pod nazivom “Tajna ruska jedinica koja je pokušala destabilizaciju Evrope”, koji je objavljen u američkom časopisu, detaljno je opisano djelovanje ovih ruskih specijalaca, koji, kako navodi autor, djeluju širom Evrope najmanje deceniju.

Grozev tvrdi da su svi tajni identiteti članova Jedinice 29155 stvoreni u periodu 2009-2010.

“Većina saznanja Njujork tajmsa podudara se sa našim istraživanjima, iako su izvori očigledno različiti. Oni su očigledno koristili “ljudsku inteligenciju” informacije dobijene iz obavještajnih izvora, dok su naše informacije dobijene iz otvorenih izvora i drugih vladinih baza podataka”, objasnio je Grozev.

Tvrdi i da su neke od informacija objavljene u tekstu Njujork tajmsa pogrešne jer su, kako navodi, zastarjele.

“Na primjer, nije tačno da šef jedinice vozi stari sovjetski automobil i on, kao i svi članovi tima, voze skupe zapadne automobile većina njih čak ima dva skupa automobila, jedan pod pravim identitetom, a drugi koriste kao pokriće. Sve u svemu, izvještaji Njujork tajmsa odgovaraju našim nalazima”, zaključio je Grozev.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Šćepan
Gost
Šćepan

Ako kaže tako ovaj Hristo Bugarin,onda mora da je tako. A šed đa’ole!

Mileva
Gost
Mileva

Što kaže Pipun Knežević i Dinja Mandić o ovoj organizaciji.

Avro
Gost
Avro

Znači Sinđa je imao dva luksuzna automobila,a ne raspali kombi i Fiat Punto pozajmljen od komšije. Hitno ponoviti postupak!

Bokelj
Gost
Bokelj

E kakva je to tajna jedinica koja se tako lako otkriva i još obavezno Ruska.Tako su Englezi tvrdili da Irak ima nuklearno i hemijsko-biološko oružje pa razoriše zemlju i nikad ga ne nadjoše.Svaka im je istina takva.

Gagi
Gost
Gagi

Bokelj druze,vjerujem da si punoljetan pa da malo lakse “zakljucucis”kako su otkriveni.Nema te tajne sluzbe na svijetu koja se ne moze “otkriti”.Krtice u redovima sluzbi novac je CUDO VIDJENO,za lijepu svotu novca prodali bi i Rtampa i Putina i sve drzavnike,sto tice ove “elite”za njihovu gresku o otkricu tu ce licno “odgovarati”putinu.Tamo je Sibir zakon,kao nekad u bivsu SFRJ Goli… Više »

Budvansk postar
Gost
Budvansk postar

Neka Milija,ne krije se iza tudjeg nika

Send this to a friend