Politika

Ruska zahvalnica za crnogorsku instituciju

Univerzitet Crne Gore

Leonid Vladimirovič Dračevski, izvršni direktor ruskog Fonda za podršku javne diplomatije Gorčakov, boravio je 19. septembra u Podgorici i tom prilikom uručio Istorijskom institutu zahvalnicu i najavio nastavak plodne saradnje. Fond Gorčakov je organizacija prepoznata kao organizator i finansijer naučnih skupova uglavnom usmjerenih protiv uticaja Evropske unije i NATO-a u regionu Zapadnog Balkana, piše Pobjeda.

Da se Univerzitet Crne Gore javno diči saradnjom sa kontroverznim ruskim fondom, pokazuje i vijest koja je objavljena na sajtu UCG, u kojoj ruski prijatelji hvale ulogu Instituta u jačanju crnogorsko-ruskih odnosa.

I površno istraživanje pokazuje da crnogorski Univerzitet ne bi trebalo da bude prezadovoljan što se ruski fond infiltrira u crnogorske institucije.

Fond za podršku javne diplomatije Gorčakov, jedna je od brojnih “nevladinih organizacija” koju kontroliše Kremlj i pod direktnom je upravom ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova, čovjeka koji decenijama rukovodi ruskom spoljnom politikom, ali i sprovodi strategiju širenja takozvane “meke moći” Rusije u određenim regionima svijeta.

U upravnom odboru fonda nalazi se veliki broj iskusnih političara, novinara i biznismena iz Rusije, pa i inostranstva.

A uloga Gorčakova, kako piše na sajtu te institucije, je “povezivanje naučnika, političara i novinara sa Moskvom, sve sa ciljem da ih uključi u propagandističku rusku mašinu, koja će se suprotstaviti Zapadu i prozapadnim vladama u regionu. Fond Gorčakov nije, poput famoznog Instituta za strateške studije iz Moskve, direktno povezan sa ruskim obavještajnim službama. Gorčakov se, makar zvanično, bavi samo “strategijom geopolitike”.

Ima tu, ipak, i konkretnijih akcija. Interesantno je da ovaj fond, još od 2013. godine, finansira projekat pod nazivom Balkanski dijalog, kroz susrete koji su se održavali: 2013. u Sofiji te 2015. u Beogradu i Novom Sadu.

SRPSKI KOD

Novosadski skup je bio posebno zanimljiv za Crnu Goru. Makar zbog učesnika na njemu je uvodničar, osim niza aktivista iz Srbije, Crne Gore i entiteta Republika Srpska, bio tadašnji ambasador Ruske Federacije Aleksandar Vasiljevič Čepurin. To je čovjek koji je godinama žestoko kritikovao crnogorsku orijentaciju prema NATO i djelovanje tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića, za koga je direktno rekao da “radi protiv interesa Srbije i Rusije, ali i naroda u Crnoj Gori”. Osim Čepurina, na skupu u Novom Sadu govorili su i Grišenin Roman Nikolajevič iz Fonda Gorčakov, Mlađan Đorđević iz organizacije “,Srpski kod”, kao i Miroslav Parović iz organizacije “Dostojanstvo”. Parović je u Crnoj Gori poznatiji kao gost analitičar srpsko-ruskog portala IN4S, koji se “proslavio” u studiju i u izbornoj noći, 16. oktobra 2016.

Među učesnicima novosadskog skupa bio je i Srđan Milić, tadašnji lider Socijalističke narodne partije.

Ipak, najzanimljiviji u grupi organizatora bio je Mlađan Đorđević, nekadašnja “desna ruka” Vojislava Koštunice, kasnije i Borisa Tadića i Dragana Đilasa.

Đorđević je učestvovao u antireferendumskoj kampanji u Crnoj Gori, a crnogorska vlast ga je direktno optuživala da je, u ime zvaničnog Beograda, finansijski i na druge načine pomagao stranke, organizacije i medije koji su bili protivnici crnogorske nezavisnosti. Tadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović direktno je optužio Đorđevića da je bio “jedan od finansijera opozicije u Crnoj Gori”. Kasnije će, nakon smjene vlasti u Srbiji, Đorđević osnovati organizaciju “Naša Srbija” i “Srpski kod” te dobrano izmusti ruske novce za vlastite političke akcije. I tako ostati u sferi interesovanja Moskve, ali za drugačije, nešto sofisticiranije, političke akcije.

MEKA MOĆ

Opisane veze Fonda Gorčakov sa brojnim srpskim nevladinim organizacijama, ukazuju da ruska organizacija ima jasnu strategiju da se glorifikuje spoljna politika Moskve i kako da okupi “bratske” organizacije u regionu Balkana.

Uprkos jakom uticaju u regionu Zapadnog Balkana i naklonosti ovdašnjeg javnog mnjenja prema Rusiji, zvanični Kremlj je još 2014. godine ocijenio da je kao garant dugotrajnog ruskog prisustva na ovim prostorima neophodno da Moskva započne široku akciju formiranja proruskih medija, organizacija, političkih partija, interesnih grupa, sajtova i onlajn zajednica. Djelovanje brojnih ruskih organizacija, pokreta i ustanova i saradnja sa ovdašnjim partijama, medijima i institucijama pokazalo je kako Moskva strategijom takozvane ,,meke moći” pokušava da podrije crnogorsku državu i kroz naučne institucije i crnogorski Univerzitet širi svoj uticaj.

Ta strategija je već u Crnoj Gori kreirala atmosferu posredstvom ,,bratskih” medija, partija i organizacija iz Crne Gore koja je, na kraju, kulminirala planiranjem i pokušajem izvođenja terorističkih akcija u Podgo rici oktobra 2016. godine.

I dok se u slučaju organizacija i medija potpomognutih od strane zapadnih fondacija, finansiranje uglavnom odvija transparentno, a politički interesi po pravilu maskiraju opštim demokratskim ciljevima, u slučaju proruskih organizacija i medija finansiranje je obavijeno velom tajne. No, politički interesi i ciljevi prilično su jasni. Zahvaljujući upravo toj okolnosti, kao i blagonaklonosti koja prema njima postoji u javnosti, proruske paramedijske strukture relativno je lako prepoznati i identifikovati u njihovom djelovanju u javnom prostoru. Naravno, ako to u Crnoj Gori neko želi i hoće da vidi.

Zato se s pravom može postaviti pitanje: kako to da Istorijski institut Crne Gore, najstarija naučno-istorijska institucija na čijem je čelu dr Radoslav Raspopović, bez zazora sarađuje sa Fondom Gorčakov, prononsiranim agitatorom politike Kremlja i borcem protiv NATO uticaja, ali i širenja Evropske unije na Zapadnom Balkanu?

Marija Jovićević

Draško Đuranović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Rusi su naša Slovenska braća i dragi turisti i investitori i oni su dobrodošli kao i uostalom i u zemljama Eu i Nato đe ostavljaju milijarde, ovo je plaćen tekst iz neke Zapadne države koja hoće da nas sukobljava sa Rusima i da nam otima njihove novce i turiste. Mi ne treba nikome da držimo lekcije ni Rusima ni Turcima… Više »

Djoko
Gost
Djoko

Eto kako su ugrozeni srbi u CG,na kakvim se pozicijjama nalaze,strasno.

Bnjj
Gost
Bnjj

Kakav plaćeni tekst i kakav fašizam protiv Rusa i Srba, znači Cg ni sa kim u svijetu ne treba da sarađuje osim sa Eu i Nato zemljama pa nije Cg kolonija da nam Zapad određuje prijatelje i investitore

rambo
Gost
rambo

Rusi peru ruke zbog neuspijelog puca

Bnjj
Gost
Bnjj

Da li postoji iko normalan ko veruje da je Ruska državna služba odgovorna za tzv puč u minornoj državi sa 550 000 stanovnika, pa zar ti misliš da su Rusi stvarno željeli puč i žrtve da moćni FSB naslednik KGBa to nebi i uradio, čak i Katić ne tvrdi da je državna služba odgovorna za tzv puč nego kaže nacionalisti

FELDMARŠAL
Gost
FELDMARŠAL

Raspopović je,inače,postao čuven kada su za njegovog prvog mandata uvedene “postdiplomske” studije na koje su se upisivali kandidati iz elektro struke,ugostiteljstva,agronomije…Naravno,cilj je bio uzeti novac i ništa drugo.Ta lakrdija je,srećom,naredne godine ukinuta,ali se o o njegovim “postdiplomskim” studijama i dalje zbijaju šale.

VALTER
Gost
VALTER

Izgleda više volite da budete dio CIE nego sa Rusima. E pa neka vam bude po riječi svetog Petra Cetinjskog !

vjecna da je
Gost
vjecna da je

procitaj kako su ti petrovici ukunuli guvernadcure koji su tada vodili crnu goru ka evropi i tada kao i danas proglasavani izdaknicima prijeceno im katolicanstvom itd

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Raspopovic je duboko ruski čovjek koji često i dugo boravi tamo radi “naučnih..istorijskih” istrazivanja.

Jokso
Gost
Jokso

Pa naravno da ce na Istoriski institut, tamo je direktor Raspopovic, provjereni opozicionar rodjeni brat zene Momira Bulativica.

Ja Sam
Gost
Ja Sam

Raspopović ima člansku kartu DPS, to nije tajna.

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Hi hi mozete se vi koprcat koliko zelite Rusija ce kad tad biti u CG

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

Ovi su naši “neobavešteni” da im poturaju kukavicje jaje.Agencija za tkm juce,Univerzitet CG danas,ANB i juce i danas i sjutra,sve rade da slome vrat CG.Sve treba go….om metlom razjuriti.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

smijeniti odma i izbaciti imena ostalih koji sire ruski uticaj i saradjuju sa ovim spijunskim fondom….crna gora mora postati dio eu kao sto je dio nato pakta i to je vaznije od bilo koje crkve tradicije vjere itd itd…

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Zbog cega sta je to Rusija u proslosti uradila protiv CG a sta nato ?

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Sto znas ti “republikasrpska”to ti nije Dodik objasnio istinito…

vjecna da je
Gost
vjecna da je

rusija nikad nista i nece jer oni nista ne ra desem proizvode oruzje i ratuju zive od rasprodaje prirodnog bogastva ….a mi moramo u eu da vidimo kako zivi i radi najbogatiji i najuspjesniji io svijeta

Bnjj
Gost
Bnjj

Pa mi nijesmo kolonija Eu i Nato da nam određuju investitore i prijatelje. Zemljama Eu i Nato ne smetaju novci iz Rusije a nama smetaju. Rusi su naša Slovenska braća i mi ne možemo da dijelimo lekcije nikome u svijetu nego treba da sarađujemo

rasova
Gost
rasova

Pored Fonda Gorčakov u Crnoj Gori djeluje Fon­d je­din­stva pra­vo­slav­nih na­ro­da. Fondom upravlja RPC, odnosno patrijarh Kiril, kao instrumnet spoljne politike RF. Kancelarija im je u Budvi, izvjesni Krstajić je predstavnik Fonda. Otvaranju ovog predstavništva pomogla je Crna Gora preko svog ministra vanjskog.

Bager
Gost
Bager

To ” jedinstvo pravoslavnih naroda” nam je poznato evo dva vijeka, pa ne bih da opet nasjednemo NA ISTE GRABULJE.
NE TREBA NAM TO, APSOLUTNO.

Send this to a friend