Politika

Ruska zvaničnica kritikovala Crnu Goru i zaprijetila Makedoniji ako uđe u NATO

Matviyenko & Putko

Nastup predsjednice Gornjeg doma parlamenta Rusije Valentine Matvijenko koja je u ponedjeljak u govoru pred Domom naroda parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu pretvorio se u politički skandal uz brojne negativne reakcije iz BiH.

Matvijenko koja obavlja dužnost predsjednice Vijeća federacije ruskog parlamenta je prva istaknutija osoba iz političkog života Rusije koja je posjetila BiH još od 1999. kada je u Sarajevu na samitu novoutemeljenog Pakta stabilnosti bio Boris Jeljcin, Međutim, njen je govor poslužio uglavnom kao još jedna prilika za javni obračun sa SAD-om i drugim zapadnim državama te s NATO-om.

Matvijenko je iz Sarajeva otvoreno poručila kako se SAD odnose neprijateljski prema Rusiji, kritikovala je Crnu Goru zbog ulaska u NATO te direktno zaprijetila Makedoniji ukoliko krene istim tim putem.

Pozvala je i na “reformisanje” državnih pravosudnih institucija u BiH te na očuvanje “široke autonomije” entiteta i poručila kako Rusija traži da se što prije zatvori Kancelarija visokog predstavnika za BiH (OHR), a sve su to teze na kojima insistiraju vlasti Republike Srpske gdje Matvijenko putuje danas i gdje je očekuje susret sa Miloradom Dodikom i još jedan govor, ovoga puta u entitetskom parlamentu.

Bošnjački zastupnik Doma naroda parlamenta BiH Halid Genjac nezadovoljan govorom ruske zvaničnice ustao je usred sjednice i napustio dvoranu.

Za lokalne medije je kazao kako je to bila njegova lična reakcija jer je Matvijenko zloupotrijebila govornicu u parlamentu BiH.

“Matvijenko je govorila o vanjskoj politici SAD-a, što je potpuno neprimjereno za ovu priliku, karakterišući tu politiku na razne načine, uglavnom neprimjerene. Govorila je o nasilnom ulasku Crne Gore u NATO, navodeći da je protiv toga, navodno, više od 50 odsto stanovništva Crne Gore. Ono što je posebno neprimjereno i nedopustivo – direktno se miješala u unutrašnja pitanja BiH, govoreći o pozicijama Ustavnog suda, Tužitilaštvu BiH”, kazao je Genjac.

Najavio je kako će sada barem Bošnjaci u Domu naroda reagovati odgovarajućim diplomatskim kanalima, upozorenjima, izjavama.

“Mi ćemo, onim što nam bude na raspolaganju, upozoriti da je ovo nedopustivo i okvalifikorati na pravi način”, kazao je Genjac, ujedno glavni sekretar vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA).

Predstavnik SDP BiH u Zastupničkom domu parlamenta BiH Saša Magazinović upozorio je kako je ovo javna potvrda ruskih nastojanja da utiču na države regije pa tako i na BiH te kako se to čini na “agresivan, nepristojan i uvrjedljiv način”.

“Ovo danas je skandal. Da Rusija imalo voli i cijeni BiH ne bi se preko naših leđa prepucavala sa Zapadom”, kazao je Magazinović.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend