Politika

Ruska zvaničnica kritikovala Crnu Goru i zaprijetila Makedoniji ako uđe u NATO

Matviyenko & Putko

Nastup predsjednice Gornjeg doma parlamenta Rusije Valentine Matvijenko koja je u ponedjeljak u govoru pred Domom naroda parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu pretvorio se u politički skandal uz brojne negativne reakcije iz BiH.

Matvijenko koja obavlja dužnost predsjednice Vijeća federacije ruskog parlamenta je prva istaknutija osoba iz političkog života Rusije koja je posjetila BiH još od 1999. kada je u Sarajevu na samitu novoutemeljenog Pakta stabilnosti bio Boris Jeljcin, Međutim, njen je govor poslužio uglavnom kao još jedna prilika za javni obračun sa SAD-om i drugim zapadnim državama te s NATO-om.

Matvijenko je iz Sarajeva otvoreno poručila kako se SAD odnose neprijateljski prema Rusiji, kritikovala je Crnu Goru zbog ulaska u NATO te direktno zaprijetila Makedoniji ukoliko krene istim tim putem.

Pozvala je i na “reformisanje” državnih pravosudnih institucija u BiH te na očuvanje “široke autonomije” entiteta i poručila kako Rusija traži da se što prije zatvori Kancelarija visokog predstavnika za BiH (OHR), a sve su to teze na kojima insistiraju vlasti Republike Srpske gdje Matvijenko putuje danas i gdje je očekuje susret sa Miloradom Dodikom i još jedan govor, ovoga puta u entitetskom parlamentu.

Bošnjački zastupnik Doma naroda parlamenta BiH Halid Genjac nezadovoljan govorom ruske zvaničnice ustao je usred sjednice i napustio dvoranu.

Za lokalne medije je kazao kako je to bila njegova lična reakcija jer je Matvijenko zloupotrijebila govornicu u parlamentu BiH.

“Matvijenko je govorila o vanjskoj politici SAD-a, što je potpuno neprimjereno za ovu priliku, karakterišući tu politiku na razne načine, uglavnom neprimjerene. Govorila je o nasilnom ulasku Crne Gore u NATO, navodeći da je protiv toga, navodno, više od 50 odsto stanovništva Crne Gore. Ono što je posebno neprimjereno i nedopustivo – direktno se miješala u unutrašnja pitanja BiH, govoreći o pozicijama Ustavnog suda, Tužitilaštvu BiH”, kazao je Genjac.

Najavio je kako će sada barem Bošnjaci u Domu naroda reagovati odgovarajućim diplomatskim kanalima, upozorenjima, izjavama.

“Mi ćemo, onim što nam bude na raspolaganju, upozoriti da je ovo nedopustivo i okvalifikorati na pravi način”, kazao je Genjac, ujedno glavni sekretar vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA).

Predstavnik SDP BiH u Zastupničkom domu parlamenta BiH Saša Magazinović upozorio je kako je ovo javna potvrda ruskih nastojanja da utiču na države regije pa tako i na BiH te kako se to čini na “agresivan, nepristojan i uvrjedljiv način”.

“Ovo danas je skandal. Da Rusija imalo voli i cijeni BiH ne bi se preko naših leđa prepucavala sa Zapadom”, kazao je Magazinović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Masss
Gost
Masss

Kad posalju jednu na Podgoricu nece nam bit smijesno toliko. A zasto je salju? Zbog Milovog posla i biznisa, eto zbog toga je i nas uvukao u njegove pokvarene igre i u Nato pakt.

flamantes
Gost
flamantes

Masss
ti nijesi iz Crne Gorte, pa ne truljaj

Zoran
Gost
Zoran

Ihaaa podnabula je od Votke sva.

Musa
Gost
Musa

Ja mislio Neda Ukraden nazdravlje njoj.

Dejo
Gost
Dejo

Bubarusi, ne možete nam ništa. Prijetite koliko vam volja, elegantno smo vas pobijedili.
Makedonskim prijateljima želim što brže pristupanje NATO-u.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Mi smo zavrsili posao a makedoniji zelim sto prije ulazak u nato i eu ..vrijedan bratski narod

niksicanka
Gost
niksicanka

BRINI TI O TEBI ITVOJOJ DRZAVI VALENTINA!!!ODMORI SE,OKUPAJ SE,PROSETAJ SE………………………

Gost
Gost
Gost

To stara! idemooo svi zajedno od Mitra Mirića: “Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine, mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole” hahahaa

Lgl
Gost
Lgl

Prodjose izbori u CG,pokazalo se da je vise od 60% glasalo za Nato opciju i na ovim izborima,a rusi i dalje falsifikuju,lazu,podmecu.Povedite vi malo vise racuna o obicnom ruskom gradjaninu,slobodi izrazavanja,pa cemo se mozda negdje sresti u buducnosti..

xyz
Gost
xyz

Što ono reče Marković da su znali da je 85% bilo protiv, ali to nema veze!?

Lgl
Gost
Lgl

Rekao je za priznanje Kosova 85%!A svaki Crnogorac koji voli svoju zemlju zna da je Nato pravi izbor!Znaci minimum 60%,s tendencijom daljeg porasta,jer Rusija nam nudi samo cetnike na vlasti i nestabilnost!

Ljuta
Gost
Ljuta

a vi birate onoga sto vam je javno rekao da najvise mrzi ciste crnogorce …..

Masss
Gost
Masss

Zivjeli četnici i bice na vlasti. Hahaha ” Lgl ” kakva treba biti budala zadojena mrznjom da u 21 vijek pominjes cetnike i partizane. Drzi se ti tvojih vehabija i pusti nas Crnogorce ne mijesaj se.

Tanguska
Gost
Tanguska

Nije za to rekao vec za priznanje kosova tako da druze kad vec pricas onda kazi sta je stvarno receno

xyz
Gost
xyz

Crnogorski premijer Duško Marković je u intervjuu za Radio-televiziju Kosova (RTK) uoči posjete Prištini, 6. februara,…ocijenio da je crnogorska vlada imala viziju kada je priznala nezavisnost Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv toga.
Govorim o tome koliko se uvažava volja naroda u većini slučajeva!

Ljuta
Gost
Ljuta

zna markovic kakvi su crnogorci…poslusni …politicki mediokriteti dok ga licno ne zadesi kakva muka…onda pucaju najcesce u ledja i zasjede

Darko
Gost
Darko

Nema dje nisu
Miridjija
A 2o milona nema WC i sad oni pricaju o civilizaciji !!!!

dagy
Gost
dagy

A vi ste i vasa drzava taman takvi da se preko vas prepucavaju,od antisrpske izetbegovic kampanje zive u bijedi i ne vide raspad u muslimanskom kantonu,raspali putevi,narod ubijen u pojam,pogubljen,kao da zive u 1970 toj,okolo mostara neizvadjene mine,blago vama ne dajte bakira

dje ima to
Gost
dje ima to

Evo jedan tebi odgovor “Prosječna neto plata u Republici Srpskoj u aprilu 2017. godine iznosila je 821 KM i u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u martu 2017. godine bila je niža za 7 KM. Prosječna neto plata isplaćena u Federaciji BiH u martu prošle godine bila je 867 KM, što ruši mitove o RS kao „boljem dijlu BiH“.… Više »

Send this to a friend