Politika

Ruske hibridne prijetnje razlog angažovanja NATO tima u Crnoj Gori

Pič, foto: Twitter

Predsjedavajući vojnog komiteta NATO, maršal Stjuart Pič, kazao je da se Alijansa direktno suočava sa nastojanjima ruskih hibridnih napada, zbog čega su, kako je rekao, odlučili da u Crnu Goru upute tim za borbu protiv hibridnih prijetnji, piše Pobjeda,

On je na sjednici Vojnog komiteta NATO, koja je juče završena u Briselu, kazao da je Alijansa, želeći da se suprotstavi ovakvim ruskim akcijama, angažovala prvi NATO kontrahibridni tim u Crnoj Gori, prenosi Pentagon.

“Prvi NATO kontrahibridni tim za podršku raspoređen je u našu zemlju saveznicu Crnu Goru, sa ciljem da pomogne u jačanju sposobnosti zemlje i odvraćanju hibridnih izazova”, rekao je Pič.

On je kazao da troškovi za odbranu nastavljaju da se povećavaju.

“Podaci NATO-a pokazuju porast od 4,6 odsto u 2019. godini. To je peta godina zaredom takvog rasta. Do kraja ove godine saveznici će uložiti više od 130 milijardi dolara”, rekao je Pič, dodajući da očekuju da će do 2024. godine taj iznos biti 400 milijardi dolara.

Američki general Mark Mili, najviši vojni oficir u zemlji i glavni vojni savjetnik predsjednika, ministra odbrane i Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD ocijenio je na istoj sjednici da je “već duže vrijeme očigledno da Rusija želi da podijeli NATO i učini ga slabijim, ako ne i uništi“.

” To bi im išlo u korist. Na štetu je Evrope i Sjedinjenih Država ako bi se NATO samo srušio i raspao”, rekao je Mili.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane nedavno su kazali da je u Crnoj Gori, od 21. do 27. novembra prošle godine, boravio prvi NATO kontrahibridni tim za podršku, a predstojeći parlamentarni izbori, bili su, kažu, glavni razlozi za angažovanje NATO tima.

“Cilj posjete bio je jačanje kapaciteta u odvraćanju i adekvatnom odgovoru na hibridne izazove. Ova posjeta bila je prvi angažman takvog tima u jednoj od saveznica, te kao takva predstavlja značajno iskustvo kako za Crnu Goru, tako i samu Alijansu. Kada su u pitanju hibridne aktivnosti, Crna Gora želi da osnaži sposobnosti u oblastima koje se tiču otpornosti, kriznog menadžmenta, kritičke infrastrukture, strateške komunikacije i analize. Fokus posjete NATO tima, pored uspostavljanja saradnje sa međuvladinom komisijom, bio je i na jačanju legislativnog okvira u ovoj oblasti, te njegovoj implementaciji “, kazao je Pobjedi Ivica Ivanović, generalni direktor za politiku odbrane.

37

avatar
1000
30
7
0
 
35
PahovendaStuart peaches4 CGligorPrija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stuart peaches
Gost
Stuart peaches

Opet zli Rusi,o jadu zabavise sve 😭😭😭 Kukuu,jesu vala sve nagrdili,sve pobise. Bjese oni ili Ameri??? 😒

Prija
Gost
Prija

Opa Đurđo, NATO trupe i grupe rovare u Crnoj Gori. Zar to nije miješanje u unutrašnje stvari suverenog Milonegra? A za hibridni rat ste proglasili ovo što je narod masovno i spontano ustao protiv diktature i svaku noć ga je 200 hiljada na ulicama širom Crne Gore. E sad ste se ofirali, doveli ste NATO timove da razbiju proteste. Narode,… Više »

4 C
Gost
4 C

Crna Gora je članica NATO i to nije “mijesanje u unutrašnje stvari” već legitimno pravo da nas kao svoju članicu zaštiti od ruske i velikosrpske agresije. Rusija na sve načine pokušava da nas sprijeci da postanemo članica EU i potkopa našu nezavisnost i suverenitet koristeći za to Srbiju i SPC.Da nismo u NATO ovde bi već bio rat i haos… Više »

Pahovenda
Gost
Pahovenda

200000?

prva dama
Gost
prva dama

Samo kad vidim sta je sve ova Rusija pokusala da napravi i na kraju je sve propalo.

Crna Ruza
Gost
Crna Ruza

Rusija je samo fokusirana na CG izgleda. Nocna mora joj je

CiciMici
Gost
CiciMici

Samo neka napadaju jedino to i mogu. Prezivjela je CG i gore stvari pa ce i ovo

crnogorka
Gost
crnogorka

Ko zna sto se sprema za ove izbore, ali imajuci u vidu ono iz 2016.godine docekacemo sve spremni

Sara
Gost
Sara

Previse drzava se mijesa u unutrasnja pitanja Cg, pocev od Srbije pa do Rusije

Gligor
Gost
Gligor

Pa vidiš li da se miješaju države iz NATO-a, čitaš li ti tekst? Evo i ne kriju da vršljaju po CG i da im je cilj razbijanje protesta naroda. Čitaj malo, majka mu stara, što si navalio da pojedeš taj sendvič kao da tri dana nijesi jeo. Pa i juče si dobio jedan.

Milan Noxi
Gost
Milan Noxi

Posaljite nam jedan aparat za magnetnu,i tim koji ga osluzuje,pa za te hibridne kako ocete….

pub111
Gost
pub111

Vidjeli smo jos 2016.god da su prijetnje stvarne, da Rusija zeli da ojaca svoj uticaj na Balkanu, i da im se Cg nasla na putu.

pop Maca
Gost
pop Maca

napokon i zapadnjaci ukapiraše sa kim cg, a i region, ima posla u zadnjih 100 g.

Ako
Gost
Ako

Pire pobjeda…aooook i Lele vam medju oba oka..!

Marocco
Gost
Marocco

Rusi ne case casa sto se kaze, nego koriste svaku priliku da se umijesaju u desavanja u CG, i sad su iskoristili ovaj zakon da se upletu opet preko laznih informacija koje plasiraju preko svojih sluzbi.

Gordan
Gost
Gordan

Uvijek pred parlamentarne izbore krenu ovi iz Rusije sa prijetnjama i mijesanjem u unutrasnju politiku CG sto je protiv svih pravila i zakona.

StevanPG
Gost
StevanPG

Sad je vala Rusiji dzabe CG je clanica Nato-a, sad nije 2016. godina kad se mogla mijesati kako je htjela, sad CG brani Alijansa.

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Opet ce izaci na vidjelo i izbiti medjunarodni skandal dje je Rusija vodila hibridbi rat protiv CG!

Send this to a friend