Politika

Ruski portal: Đukanović nije poražen, pravi gubitnik možda je EU

Ilustracija

Crna Gora, sićušna primorska država na zapadu Balkana, poznata je ne samo po nevjerovatnim plažama i iskrenome divljenju Vladimira Visockog – piše istoričar dr Andrej Ganža za ruski portal Информационное агентство REGNUM.

Portal je prethodnih mjeseci uglavnom donosio vijesti i analize s podrškom proruskoj opoziciji u Crnoj Gori. U nastavku objavljujemo cjelokupan članak naslovljen “Crnogorska intriga” kao evropski izazov.

“Takođe se čini da je Crna Gora neka vrsta evropske društveno-političke laboratorije. Zaista, tokom protekle dvije decenije bilo je i sprovode se eksperimenti: na mirnom otcjepljenju od konfederacije; o ulasku u NATO, kada ‘među stanovnicima republike ima čak malo više protivnika ulaska u NATO nego pristalica’; o upotrebi eura bez sporazuma sa EU; o autokefalizaciji pomjesne Crkve; o upotrebi tehnologije ‘zavjere’ na parlamentarnim izborima.

Posebnu pikantnost crnogorskome slučaju daje činjenica da je država trideset godina pod kontrolom jedne osobe – svoga sadašnjega predsjednika Mila Đukanovića (četiri puta premijera i dva puta predsjednika). U pogledu ‘ostajanja na vlasti’, još uvijek politički mladi 58-godišnji Đukanović je neprikosnoveni šampion među nekrunisanim liderima evropskih zemalja.

I sada počinje nova ‘crnogorska intriga’ – o budućnosti zemlje u uslovima jednakih rezultata na parlamentarnim izborima. U Skupštini Crne Gore ima 81 poslaničko mjesto. Glavna bitka na izborima 30. avgusta bila je između predsjedničke Demokratska partija socijalista (DPS) i opozicione koalicije Za budućnost CG. DPS je direktni nasljednik Saveza komunista Crne Gore, ali sada nesebično podržava evropski vektor i atlantizam. Oni svoje protivnike iz koalicije Za budućnost Crne Gore često nazivaju ‘Vučićeva lista’, zbog njihovih bliskih veza sa srpskim predsjednikom, otvorenoga evroskepticizma i primjetne lojalnosti Rusiji. Tu nema ništa novo.

Ali inovacija je u trećem po plasmanu u ovoj trci, koaliciji Mir je naša nacija. Oni su centristi, antinacionalisti i proevropljani. Međutim, oni ne kriju da je glavni cilj koalicije rušenje vladajućega DPS-a pod parolama antikorupcije, reformizma i umjerenosti. Istovremeno, sa ništa manje žara, kritikuju Za budućnost Crne Gore, došavši do konačnoga zaključka da je ‘nemoguće formirati jedinstvenu listu opozicije’.

Sličan stav zauzima i platforma ujedinjenih reformista (ili jednostavno URA): sa liberalnom i proevropskom ideologijom, izjasnili su se kao opozicija i protivnici moći Mila Đukanovića.

Ostali kandidati za mandate bili su iz proevropskih i nacionalnih (bošnjačke, hrvatske i albanske) stranaka.

Iako pobjednička u pojedinačnome plasmanu, predsjedničkoj stranci je da formira vladu potreban 41 mandat. Mnogi, posebno u Ukrajini, požurili su da takav rezultat proglase ‘osvetom Putinovih prijatelja’.

I očigledno su žurili. Prvo, danas je cijena crnogorske vlade 1 (jedan) poslanik. U Crnoj Gori ne postoji imperativni mandat, a koalicija protivpredsjedničkih parlamentarnih snaga nije samo ‘labava’, već i ‘ideološki suprotstavljena’ – evropski integristi i evroskeptici u jednoj čaši.

Tako će ‘stari Milo’ sigurno imati i priliku i resurs da nadjača (izvinite, ‘pridobije’) par evropskih integrista i zaštiti njihov transfer svim autoritetom i težinom predsjedničke moći.

Drugo, trenutni Đukanovićev predsjednički mandat ističe tek 2023. godine, a niko još nije otkazao opcije poput manjinske vlade ili vanrednih parlamentarnih izbora.

Dakle, predsjednik Đukanović, najvjerovatnije, nema poseban razlog da brine o budućnosti svoje moći. Čak i ako prizna rezultate izbora ‘koji se razlikuju od očekivanih’.

Umjesto toga, Evropska unija treba da bude zabrinuta. Jer, Balkan je od Čerčilovog doba (i mnogo ranije) ‘mekani stomak Evrope’, a trenutni izbori u Crnoj Gori postali su ‘lakmus test’ za širi Balkan. I ovaj lakmus pokazao je da je nacija od 620.000 ljudi više nego ikad podijeljena oko ključnih pitanja poput članstva u Evropskoj uniji ili NATO-u. Ti raskoli postoje vjekovima i decenijama suvereniteta, ali pod pokroviteljstvom Evrope nijesu izbrisani – samo su zaživjeli. A sada na pitanje: ‘Da li ste sa nama ili protiv nas?’ – kompromis možda neće biti pronađen”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ursula
Gost
Ursula

Razumljiva je potreba da se pospjese reforme u CG, jer neke bitne zaista kasne. Ali jedini odgovoran pristup koji podrazumijeva istovremeno i stabilnost drustva, sigurnost spoljno-politicke orjentacije a sve u doba korona i ekonomske krize, je da se to radi sa gradjanskim blokom gdje uz DPS, SD, SDP i manjinske stranke, treba da pristupi i koalicija CNB. Za Becicevu koaliciju… Više »

Djuka
Gost
Djuka

Citirate zapadne portale ovih dana, a ne ruske jer su htjeli sa Sinđom i Pajom da unište Crnu Goru.

Ovako je
Gost
Ovako je

Evropa je uzela stvar nezavisnosti zdravo za gotovo. Umjesto da ulaže investicije, Evropa šalje pare, koje velikom brzinom nestaju, prebačene po privatnim računima u Švajcarskoj, Kipru i poreskim rajevima. I kredit za auto put nisu htjeli da daju, nego zaimamo od Kineza.

Mira
Gost
Mira

Ovo Dritan namjerno radi, pustice da se velikosrbi iztutnje i izvuku iz pacovskih rupa, onda ce se prikljuciti DPS_u.
Nek je vjecna nasa lijepa CRNA GORA!

maximus
Gost
maximus

Zašto se Beograd i Moskva, toliko brinu o kvalitetu života građana Crne gore? Zavide na uspjehu, stabilnosti i svjetloj budućnosti, i kao potajni razbojnici hoće da opljackaju! Ko ne voli Crnu goru, ima da bira ljepote života u Srbiji ili Rusiji!

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Kako se živi kod vas u Petnjici, med i mlijeko a ?

Marko
Gost
Marko

Kojem uspjehu? Kolika je prosjecna plata u CG?
Kolika je stopa nezaposlenosti?
Tebi je ovo uspjeh

Rocky
Gost
Rocky

Tek ces sad da vidis stopu nezaposlenodti

Rajo
Gost
Rajo

Najveci problem EU u odnosu na napr. Ameriku je nedostatak jasne dugorocne drzavne spoljno politicke strategije. EU se birokratizovala do te mjere da ne moze da vidi sumu od drveta. Oni danas sve posmatraju kroz papire i “strikove “u njima, a to cesto zamagli sustinu problema, jer dok su zagledani u “strikove” tu moze da se provuce i medvjed (mozda… Više »

Joksim
Gost
Joksim

Kako si ti pametan.

Piroska
Gost
Piroska

Dolaze veoma teske dvije godine za Crnu Goru a mnogo teze za Srbiju. Mi ulazimo u pregovore sa MMF o refinansiranju dugova i nesto “malo” dodatno zaduzivanje. U tim pregovorima, da bi se stabilizovale javne finansije, sigurno ulaze restriktivne mjere kao sto je otpustanje iz drzavne uprave izmedju 20%-30%, smanjenje plata i penzija, povecanje poreza i akciza,…A onda dolazi priznanje… Više »

Drago1
Gost
Drago1

A da malo počinemo a? Neka sastave vladu pa da vidimo kako ce to ići. Ako je Milo rekao da se nece mijesati, što bi iko drugi.

Dritan
Gost
Dritan

Dobar tekst! Pravo u centar. A covjek ima iskustva iz svoje zemlje. Nece valjda Milo kao Putin ostati dozivotni predsjednik. Neka si mu reko. I treba

MirkoKO
Gost
MirkoKO

Samo sanjajte. Ovo vam je kraj. Sljedece izbore idete na 10 %, a svi koji su krali drzavu u Spuz.

Skadar
Gost
Skadar

Ma kakva EU, porazom Đukanovića izgubila je planeta Zemlja

Nera
Gost
Nera

Budva je najbolji pokazatelj.
Za samo dvije godine vlasti,srpski nacionalisti uz pomoć crkve pregazili su DPS i svoje koalicione partnere(Demokrate,URU i SDP) i osvojili skoro 50%.
Slično čeka CG za dvije godine,jer im neće biti potrebni sadašnji parneri i tek tada počinje bukvalni nestanak CG.

Penzioner
Gost
Penzioner

Doslo je vrijeme da se napusta drzava..

Sale Bgd
Gost
Sale Bgd

Nemoj samo u Beograd 😆😆😆

Penzioner
Gost
Penzioner

Ovo je taman kao Srbija, više Srba viđeh ođe nego u Srbiji..tako da što dalje i od Srbije

Brega
Gost
Brega

Sta da radim u propalom oronulom Beogradu?

Putnik
Gost
Putnik

Molim te reci to ovima sto su vec pustili korijenje po Vracaru da je Beograd i oronuo i propao i da su nikakvi fakulteti i da su splavovi svi potonuli nema vise gdje da se izadje dosadno i jadno svuda po gradu,i lijecenje je propalo i svi medjunarodno priznati strucnjaci iz medicine su pobjegli glavom bez obzira,sve im to reci… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Samo nemoj ko Sveto u Beograd. E, da… Sjeća li se ko tog čovjeka? On će da bude MORALNI test za novu vlast. Ako ne dovedu u CG da mu se sudi, onda je sve uzalud bilo, jer taj nepomenik treba u Spuž do kraja svog života!

Baraka
Gost
Baraka

Rusi zive, punih 100 godina pod terorom komunista, i KGBa i zaista nisu pozvani da blo sto komentarisu. Jednostavno, nacija ubijena u mozak. I sto dalje od nas..

Losa
Gost
Losa

kad u Srbiju dodje Putin “cuveni demokrata”, cijela Srbija klekne pred njim, a sad im kao Djukanovic smeta, jer je predugo na vlasti.
Licemjerje bez presedana

Dado Nk
Gost
Dado Nk

Nece ni svrgnuti dok je nas koji se zalazemo za procrnogorski ideologiju i evropski put a ne da idemo u pokolj takozvani i 90 te proklete sto je tek dio pokazao blok koji podrzava df, snp, pravu, i sličnih 12 do 15 stranaka, aramnooo

maximus
Gost
maximus

Ni u jednoj basni ili bajci, magarac, zec i hijena nisu svrgli lava, sa vladarskog trona! Volimo te ponosna i vječna Crna Goro!

CrnaGora
Gost
CrnaGora

Nećemo mu dati da padne .Svi na trg nema stajanja .Ne Damo Državu !!!!

Morty
Gost
Morty

Ma nek pane on kako oce evo 30godina pada. Nego nek rijese ove prosrpske nacionaliste ako im je do drzave stalo. Ja kolko vidim ovdje nikome do drzave, samo do svojih interesa.
Drzava prije svake partije i svakog politicara.
Zivjela Crna Gora.

Pero s pumpe
Gost
Pero s pumpe

Slažem se! Svi smo mi prolazni, ali je Crna Gora vječna!!!

Cgcg
Gost
Cgcg

Pa ovim iz df i kompaniji u mantijama sigurno nije stalo do drzave..

UraHN
Gost
UraHN

hahahha kolika ti je plata?

Send this to a friend