Politika

Rusko miješanje nacionalna kriza, CG da bude na oprezu

Članovi američkog Kongresa iz Demokratske stranke zatražili su juče od administracije predsjednika Donalda Trampa da strano miješanje u izbore tretira kao nacionalnu krizu, da formira agenciju za koordinisanje odgovora i uspostavi novu vrstu sankcija za brzo kažnjavanje odgovornih.

Demokrate u senatskom Spoljnopolitičkom odboru objavile su izvještaj od 206 strana, zasnovan na istraživanju i konsultacijama sa stranim vladama koje su bile meta Kremlja, u kojem se iznose detalji ruskih napora u posljednje gotovo dvije decenije da utiče na izbore u Evropi, a Trampa kritikuju zato što nije uradio dovoljno da riješi taj probem.

“Ni jedan američki predsjednik nije tako jasno ignorisao tako ozbiljnu i sve veću prijetnju po američku nacionalnu bezbjednost”, rekao je najviše rangirani demokrata u odboru Ben Kardin i dodao da će rusko miješanje, ako se ne preduzme akcija, poremetiri američke izbore ove i 2020.

U izvještaju, koji su pripremili demokratski saradnici u Spoljnopolitičkom odboru, Rusija se optužuje za izvođenje dugotrajnog napada na demokratiju u zemlji i inostranstvu.

“Putinov režim razvio je impresivne instrumenta za vršenje uticaja u inostranstvu i odlučan je da upotrijebi sva moguća sredstva da podrije demokratske institucije i transatlantske saveze”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da se Putinov “asimetrični arsenal” kreće od konvencionalnih vojnih napada, ubistava, kampanje širenja dezinformacija i sajber napada u Ukrajini do planiranja državnog udara u Crnoj Gori i dezinformacija i sajber napada u Njemačkoj, Francuskoj, Britaniji i drugim zemljama.

Predsjedavajući odbora, republikanski senator Bob Korker, nije zvanično odobrio izvještaj, ali nije ni osporio njegove zaključke.

U izvještaju se navode i koraci koje su evropske zemlje preduzele da se suprostave ruskom uticaju, i pojedinačno i u okviru organizacija kao što su NATO i Evropska unija, i ocjenjuje da Sjedinjene Države daleko zaostaju u tom pogledu.

“Predsjednik bi odmah trebalo da objavi da je američka politika da se spriječe svi oblici hibridnih prijetnji Kremlja protiv Sjedinjenih Država i širom svijeta. Predsjednik bi takođe trebalo da Kongresu predstavi sveobuhvatnu nacionalnu strategiju za suprostavljanje tim ozbiljnim prijetnjama po nacionalnu bezbjednost”, ističe se u izvještaju.

Zaključci su objavljeni godinu nakon što su američke obavještajne agencije utvrdile da se Rusija miješala u predizbornu kampanju u korist Trampa, tada republikanskog kandidata, a da bi podrila demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton.

Moskva je demantovala te optužbe, dok je Tramp više puta istakao da njegov izborni štab nije bio u dosluhu sa Moskvom.

U izvještaju se iznosi više od 30 preporuka za sprječavanje daljeg miješanja u izbore u Evropi, Sjedinjenim Državama i drugim zemljama.

Među preporukama u izvještaju su i izgradnja demokratskih institucija u zemljama najpodložnijim miješanju u izbore i formiranje organizacije slične Nacionalnom centru za borbu protiv terorizma koja bi koordinisala američki odgovor na takvo miješanje.

Takođe se od Vašingtona i njegovih saveznika traži da zamrznu “prljavi novac” Kremlja i da objave bilo koje obavještajne podatke o imovini ruskog predsjednika Vladimira Putina u inostranstvu.

“Relevantni odbori u Kongresu, kao i izvršna grana, trebalo bi takođe dodatno da ispitaju korupciju i pranje novca od strane ruske vlade”, navodi se u izvještaju.

Objavljivanje izvještaja poklopilo se sa sve dubljim podjelama između republikanaca, koji kontrolišu Kongres, i demokrata u pogledu kongresnih istraga miješanja Rusije u izbore. Pojedini republikanski članovi Kongresa dovode u pitanje te istrage, kao i onu koji vodi specijalni tužilac Robert Maler.

U izvještaju su, kao primjeri ruskog miješanja, između ostalog navode i Crna Gora i Srbija.

Ocjenjuje se da je štetni uticaj Rusije, dugo prisutan u Crnoj Gori, intenziviran 2016. da bi se omeli napori zemlje da postane članica NATO-a.

“Obnovljeni fokus na Crnoj Gori, koji je obuhvatao propagandu, podršku nevladinim organizacijama i političkim strankama, kulminirao je navodnim ruskim naporom da zbaci vladu poslije parlamentarnih izbora 2016. Iako se Rusija snažno protivila želji Crne Gore da se pridruži NATO-u, nije pribjegla konvencionalnim vojnim taktikama korišćenim u Ukrajini i Gruziji, već se umjesto toga oslonila na hibridnu kombinaciju širenja dezinformacije i prijetnji upotrebom sile da bi poslala istu poruku da je integracija sa zapadom neprihvatljiva“, ističe se u izvještaju.

Navodi se da je prijetnja silom došla u vidu “navodne zavjere za izvođenje državnog udora, skovane sredinom 2016.“, u kojoj su učestvovali bivši ruski obaveštajni agenti i srpski nacionalisti, a čiji cilj je bio da se poremete planovi Crne Gore da se pridruži NATO-u.

“Međutim pokušaj državnog udara nije bio posebni događaj, već je predstavljao kulminaciju istrajne propagande i kampanje miješanja da se crnogorski narod ubijedi da bude protiv članstva u NATO-u. Nakon što je Crna Gora objavila namjeru da se pridruži Alijansi, ruska vlada se tome oštro usprotivila u nadi da će uticati na javno mnjenje”, navode istražitelji Senata.

Ističe se da je, ubrzo nakon što je Crna Gora saopštila da namjerava da se pridruži NATO-u, Rusija pokrenula propagandnu kampanju, “koja je obuhvatala podršku proruskim političkim strankama i ohrabrivanje nevladinih organizacija koje su protiv NATO-a”.

“Demokratski front, za koji se vjeruje da je primio milione dolara ruske pomoći, prerastao je iz marginalne snage u glavnu opozicionu stranku u Crnoj Gori. DF je bio veoma aktivan tokom debate o NATO-u, što je ponekad rezultiralo nasiljem. Na primjer aktivisti DF-a organizovali su demonstracije u oktobru 2015., na kojima je došlo do sukoba sa policijom. Propaganda se slobodno širila putem Sputnjika i proruskog internet portala inf4.net, dok je Rusija navodno uložila resurse u nevladine organizacije “Ne ratu, Ne NATO-u” i “Pokret za neutralnost” da bi se javno suprostavila pristupanju Alijansi”, navodi se u izvještaju.

Ocjenjuje se i da članstvo Crne Gore u NATO-u u ima ogromnu važnost, s obzirom na to da “pokazuje drugim aspirantima da je moguće suprostaviti se pritisku i propagandi ruske vlade i integrisati se sa zapadom”.

Slučaj Crne Gore, kako se ocjenjuje, pokazuje i koliko je daleko ruska vlada spremna da ide da bi zaustavila članstvo neke zemlje u Alijansi. To bi, navodi se, trebalo da posluži kao upozorenje ostalim aspirantima za NATO i EU, naročito na Balkanu.

Crnoj Gori se savjetuje da i dalje bude na oprezu s obzirom na to da bi “Moskva mogla da nastavi da vrši pritisak na sličan način kao u državama poput Bugarske”, ali i ističe da su nasilni potezi Rusija manje vjerovatni sada kada je Crna Gora članica NATO-a.

“Međunarodna zajednica ne bi trebalo da bude samo zadovoljna time što je Crna Gora sada članica, već bi trebalo da pomogne vladi da poboljša odbranu protiv drugih instrumenata meke moći u ruskom asimetričnom arsenalu”, preporučuje se u izvještaju.

Od NATO-a se traži da od aspiranata zahtijeva sprovođenje niza reformi direktno povezanih sa razvijanjem otpornosti na prijetnje od “asimetričnog arsenala ruske vlade”, a od Sjedinjenih Država da nastave da iskazuju posvećenost Alijansi, a naročito Članu pet o kolektivnoj odbrani.

Naglašava se da Rusija nikada nije ni trebalo da ima pravo veta na odluke NATO-a i da bi Alijansa trebalo da bude spremna da primi bilo koju zemlju koja ispunjava uslove za članstvo i ima podršku građana.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
apsurd
Gost
apsurd

Kažu da je Putin opet sinoć sanjao Crnu Goru.

Rade
Gost
Rade

Rejna CG je udarila na Rusiju uvodeci im sankcije.

Luka
Gost
Luka

Kakva je “sila” kad mora preko manjih drzava da pokusava da se stice jacinu, ali pokusaji Rusije su samo nama oci otvorili koliko nam oni zapravo zele dobro !

Zarija
Gost
Zarija

Rusi ce opet da se mijesaju to je za ocekivati od njih, ali jedno je sigurno da ne treba da nasijedamo na njihove provokacije koje ce biti ucestale !

rejna
Gost
rejna

Rusijo ne udaraj na Crnu Goru !!

istina
Gost
istina

Rejna i Sorela, dva dična katunska imena!

sorela
Gost
sorela

da nas oce Moskva ostaviti na miru, sve bi lakse bilo ! Dosta je mijesanja, vodite svoja posla.. nismo mi vasa prcija..

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sorela, izuzetno zapažanje. I ja smatram da svako jutro, a svane zore, počev od predsjednika Rusije, pa do običnog radnika, svi razmišljaju kako da se miješaju u situaciju u Crnoj Gori.

Podvorica
Gost
Podvorica

Ne imaju oni svoje placenike u Crnu Goru koji brinu o tome .

Send this to a friend