Politika

Sa samita u Sarajevu poručeno da je potrebno jače raditi na integraciji regiona

Potrebno je jače i bolje raditi na integrativnim procesima u regiji i samim tim neophodna je kvalitetnija saradnja političkih faktora, ocijenjeno je na regionalnom samitu lidera lijevih partija u Sarajevu, na kom je učestvovao i član Glavnog odbora i predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlantske integracije DPS-a Aleksandar Andrija Pejović.

Kako je saopšteno iz DPS, Pejović je, tom prilikom, podsjetio na predstojeće lokalne i predsjedničke izbore u Crnoj Gori, čiji će rezultati, uvjeren je, jasnije profilisati političku scenu i dati odgovor na bojkot opozicije, što će sveukupno uticati na definisanje daljih društvenih procesa i snaženje dijaloga kao mehanizma za postizanje punog demokratskog kapaciteta društva.

“Kada je u pitanju bojkot opozicije Pejović je informisao da je DPS više puta uputila poziv opoziciji, posebno inicirajući dijalog o implementaciji preporuka OEBS/ODIHRA-a, koji se sprovodi u okviru parlamentarne grupe u Skupštini Crne Gore. Posebno je ukazao na edukaciju o evropskim integracijama unutar partije kako bi članstvo bilo bolje upoznato s procesima kroz koje Crna Gora prolazi”, navode u DPS-u.

Pejović se osvrnuo i na obaveze koje Crnu Goru očekuju u daljem pregovaračkom procesu.

“Zahvalio je evropskim specijalistima za podršku u dosadašnjem procesu pregovora i istakao da će dalja politička afirmacija u EP biti od izuzetnog značaja imajući u vidu predstojeći period donošenja značajnih političkih odluka do Samita Zapadni Balkan – EU 17. V 2018. u Sofiji”, dodaje se u saopštenju.

Pejović je naglasio i važnost aktivne participacije evropskih socijalista, ali i sestrinskih partija koje dolaze iz zemalja članica kako bi upravo socijaldemokratske snage, kao što je DPS, inicirale i aktivno uticale na formulisanje politika i novog okvira za proširenje EU na Zapadni Balkan.

Kazao je da je  DPS spremna da bude domaćin PES-ove Radne grupe za Zapadni Balkan i predložio pokretanje inicijative za postizanje punopravnog članstva u PES-u.

Tokom samita u Sarajevu, Pejović je imao niz bilateralnih sastanaka i razgovora s kolegama iz regije, Evropskog parlementa i PES-a.

Osim njega, delegaciju DPS-a na samitu činili su poslanik Danijel Živković, članica OO DPS Ulcinj Pranvera Suljić, sekretarka komisije Svetlana Vuković i član komisije Miodrag Radović.

Samit je organizovao SDP BiH u saradnji s Partijom evropskih socijalista, a pratili su ga paralelni radni sastanci i diskusije u organizaciji Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu i Fondacije Fridrih Ebert.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
AlterNego
Gost
AlterNego

Pejovic i rad, medjusobno iskljucivi pojmovi. Pejovic je vise da prica siroku pricu godinama a rezultati mu bas nisu jaca strana kao sto se vidi iz procesa pristupanja. Hrvatima je trbalo 5 godi i 9 mjeseci da zavrse pregovore a mi nakon 5 god smo jos uvijek u pripremnoj fazi

Svašta
Gost
Svašta

A nema što je kazao Ranko?

Send this to a friend