Politika

SAD će nastaviti da podržavaju razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta

Sjedinjene Američke Države nastaviti da snažno podržavaju dalji razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta, te apostrofirala posvećenost i doprinose Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti i regionalnoj stabilnosti, poručila je ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori  Džudi Rajzing Rajnke na sastanku sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem.

Ona je izrazila zadovoljstvo aktuelnim nivoom odbrambene saradnje dvije zemlje, te ukazala na spremnost i posvećenost da se ona dodatno unaprijedi.

Ambasadorka je istakla da Crna Gora predstavlja regionalnog lidera u domenu evropskih i evroatlantskih integracija, te izrazila očekivanje da će Crna Gora nastaviti da adekvatno sprovodi reforme koje proizilaze iz EU agende.

Bošković je poželio ambasadorki uspješan mandat u Crnoj Gori, te izrazio uvjerenje da će odlična saradnja Ministarstva odbrane i Ambasade SAD nastaviti da se razvija na obostrano zadovoljstvo.

Ministar se zahvalio na kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Ministarstvu odbrane Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija.

On je podvukao značaj sveobuhvatne i kvalitetne saradnje u domenu odbrane, posebno u školovanju i usavršavanju pripadnika Vojske Crne Gore, učešću na zajedničkim vježbama i obukama, kao i unaprjeđenju postojećih odbrambenih kapaciteta.

Upoznao je ambasadorku Rajnke sa prioritetima u modernizaciji Vojske Crne Gore, sa posebnim fokusom na strateški okvir i jačanje nivoa interoperabilnosti, kao i budućim planovima za razvoj crnogorskog odbrambenog sistema.

“Ministarstvo odbrane istrajno je u namjeri da u potpunosti modernizuje Vojsku Crne Gore u skladu sa najvišim standardima i aktuelnim bezbjednosnim izazovima, u cilju formiranja kvalifikovanih i kvalitetnih oružanih snaga doraslih nacionalnim, regionalnim, ali i globalnim zadacima”, istakao je Bošković.

Govoreći o bezbjednosti regiona, ministar je apostrofirao ulogu crnogorskog predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom u 2018. godini.

On je izrazio i zadovoljstvo podrškom SAD u domenu jačanja regionalne bezbjednosne saradnje.

Ministar je naglasio da će Crna Gora nastaviti aktivno da promoviše evroatlantske vrijednosti, kao i NATO politiku otvorenih vrata.

 

 

Send this to a friend