Politika

SAD će štititi bezbjednost saveznika kad Moskva pokuša da ih ugrozi

Američki podsekretar za političke poslove Dejvid Hejl na svjedočenju o „Budućnosti američke politike prema Rusiji” pred spoljnopolitičkim odborom Senata kazao je da prijetnja od Rusije nije samo spoljna ili vojna.

Moskva, tvrdi Hejl, koristi digitalne tehnologije kako bi ciljala „Ameriku i njene demokratske saveznike iznutra”.

“Ove akcije uključuju miješanje u izbore i složene operacije uticaja sa snažnim resursima -u režiji najviših nivoa ruske vlade u samom srcu zapadnog svijeta. Rusija ne vrši diskriminaciju po političkoj ideologiji ili stranačkoj liniji. Njihov cilj je potkopati demokratske institucije, praveći podjele u demokratskim i pluralističkim društvima”, rekao je Hejl.

Američki diplomata kazao je da NATO osniva dvije nove komande – jednu u SAD, fokusiranu na obezbjeđivanje kritičnih prekookeanskih morskih linija komunikacije, a drugu u Njemačkoj kako bi poboljšao logističku podršku.

“Ove NATO komande će stvoriti timove za podršku kako bi se naši saveznici suočili sa novim i razvijajueim ruskim prijetnjama poput sajber napada. Takođe će pokrenuti velike, višegodišnje inicijative za jačanje mobilnosti, spremnosti i sposobnosti Alijanse”, navodi Hejl.

Savez je, tvrdi, ojačan i dodatnim NATO članicama koje se bore sa ruskim uticajem, među kojima je Crna Gora.

“NATO savez je takođe ojačan uključivanjem dodatnih članica. Crna Gora je u junu 2017.. godine pristupila NATO-u. Zahvaljujući radu ovog Odbora i cijelog Senata, Sjeverna Makedonija je na putu da postane najnovija članica NATOa nakon što preostala država članica NATO-a odobri sporazum, kao što je Senat uradio u oktobru”, dodao je Hejl.

Razumijevanje ruskih prijetnji, navodi američki diplomata, od suštinskog je značaja za razvoj dugoročnog odgovora na njih.

“Stejt department blisko sarađuje sa međuresomim kolegama i našim saveznicima u borbi protiv ruskih operacija uticaja, kako u zemlji, tako i van nje. Obezbijedili smo značajnu inostranu pomoć u Evropi i Evroaziji kako bismo izgradili otpornost i povećali pritisak na ruski maligni uticaj u skladu sa ciljevima Fonda za suzbijanje ruskog uticaja koji je osnovao Kongres. Odjeljenje je takođe povećalo svoju podršku Centru za globalni angažman (GEC) dodatnim finansiranjem i osobljem; budžet državnog odjeljenja FI2020 zatražio je 76,5 miliona dolara za GEC, što je povećanje od 23 miliona dolara u odnosu na 2019. godinu”, istakao je Hejl.

Dodaje i da su pod Donaldom Trampom SAD preduzele dosljedne akcije protiv pokušaja Moskve da potkopa američke interese i interese njenih saveznika i partnera širom svijeta.

“Sjedinjene Države će nastaviti da koriste sve odgovarajuće alate nacionalne moći, uključujući diplomatiju, da bi se odbranile od bilo kakvih daIjih prijetnji Moskve i da bi unaprijedile i zaštitile interese Amerike i naših saveznika i partnera. Kao što je navedeno u predsjednikovoj Nacionalnoj bezbjednosnoj strategiji ili NSS, Amerika je konkurencija velikih sila”, ističe treći čovjek Stejt departmenta.

Američka administracija, dodaje on, Rusiju posmatra kao odlučnog i snalažljivog konkurenta Sjedinjenih Država.

“Iako je Rusija takmičar sa značajnim sistemskim i ekonomskim slabostima koje sprečavaju njene ambicije da povrati svoj status velike moći i ponovo nametne svoje arhaične predstave o sferama uticaja”, ocijenio je Hejl.

On navodi i da SAD ne želi protivnički odnos sa Rusijom.

“Da bismo unaprijedili šire američke interese, mi u osnovi ne tražimo protivnički odnos sa Rusijom. Ostajemo otvoreni za saradnju s Moskvom kada se ona uskladi sa našim i savezničkim interesima. Ipak, američka administracija će štititi nacionalnu bezbjednost SAD i bezbjednost naših saveznika kada Moskva pokuša da ih ugrozi”, zaključio je Hejl.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jovan
Gost
jovan

Amerika ce stititi samo one dje ima nafte. Stiti ona Kosovo jer su tamo rude bogastva a ne stiti ona siptare.

Slavo Ba
Gost
Slavo Ba

Kad Moskva bude direktno napala Vasington bombardovala i imala ratni sukob ni tada Srbi dje god da tive ne treba da se stavljaju ni na jednu ni na drugu stranu jer Kina dolazi !

Muljavi@
Gost
Muljavi@

Prvo nas bombarduju a sad će da nas brane…jesam li što zaboravio da napišem?

Farbamo
Gost
Farbamo

Oklen sad ovaj ??

H l
Gost
H l

Kao što ste nas branili ’99. Ni više, ni manje, nego 72 dana.

Bora Bora
Gost
Bora Bora

Bravo svi za jednog ..jedan za sve.Dosra je bilo bradonja

Autohtone
Gost
Autohtone

Tako je gosn. Hejli. Dosta su nas ti Sloveni unistavali

Cetinje
Gost
Cetinje

Evo “braca”srbijanci vec sa komentarima,taknite vi malo Kosovo tamo dje su vas pocerali kao posljednje bagre,jer je to “vasa”svetinja,ali prodade vas Vucko,a i “majka” Rusija jos devedesetih.

Bokelj
Gost
Bokelj

Mislis kao vi do Ulcinja, Tuzi, Gusinja i Plava jel?

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Ja se necu spustat sa drveta .Odozgo cu da javljam za avione kad krenu ratatataratata

Joxim
Gost
Joxim

Štiti NATO svoje kolonije,sve do jedne ure!

Tomos
Gost
Tomos

Crnu Gori su napadali Turci, Austrijanci, Talijani, Njemci, ppsebmo, a onda sbi zajedno 1999 kao Nato…nemojrte nas vi nspadati i sve je u redu

Sjecanje
Gost
Sjecanje

Opet nas neko hoce napadnuti
Svaki put pred izbore

Pirat
Gost
Pirat

Koliko smo ratova prosli od kada nam NATO stize Ihahahahaha
E blago vama primate bar dobru platu

Send this to a friend