Politika

SAD donirale više od pet miliona dolara, najviše za modernizaciju vojske

Sjedinjene Američke Države donirale su Crnoj Gori u proteklih pet godina više od pet miliona dolara, piše Pobjeda.

Zvaničnik Stejt departmenta sa kojim je Pobjeda razgovarala kazao je da je do sada kroz program donacija Crna Gora dobila milionske iznose u opremi i pomoći za modernizaciju vojske i osposobljavanje kadra od Sjedinjenih Američih Država.

Kada je u pitanju konkretno donacija koja se tiče oklopnih vozila, sagovornik Pobjede kazao je da je praksa da se vozila koja se ne koriste doniraju zemljama kojima su potrebna, kao što je bio slučaj sa regionom – Hrvatskom i Kosovom.

“Tokom proteklih pet godina, Stejt department je obezbijedio Crnoj Gori donacije vrijedne pet miliona dolara preko Fonda za inostrano vojno finansiranje. Donacije su uglavnom usmjerene na poboljšanje interoperabilnosti NATO-a, omogućavanje raspoređivanja oružanih snaga Crne Gore u podršci operacijama SAD i zajedničkim operacijama (u Avganistanu, na primjer) i za modernizaciju oružanih snaga Crne Gore”, rekao je zvaničnik Stejt departmenta.

Upitan na šta su se preciznije odnosile donacije, američki zvaničnik kaže da su SAD pomogle Crnoj Gori sa taktičkim radio uređajima, sistemom upravljanja pomorskim informacijama, uređajima za noćni vid, opremom za otkrivanje hemijskih, bioloških, radioaktivnih i nuklearnih materijala kao i opremom za uklanjanje eksplozivnih naprava.

Dodaje i da je kroz vojnu edukaciju Crna Gora pomognuta sa skoro pola miliona dolara.

“Tokom proteklih pet godina, Sjedinjene Države su obezbijedile Crnoj Gori oko 500.000 dolara za finansiranje međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke na godišnjem nivou. Na ovaj način, finansirane su vojne edukacije koje imaju za cilj poboljšanje profesionalizma, NATO interoperabilnosti i jačanje vojno-civilnih odnosa”, saopšteno je iz Stejt departmenta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Eto vidiš, toliko nam Rusija nije dala za ovih 30 godina. A koliko nas košta godišnja članarina za NATO, da vidimo đe smo ? I kada krećemo u prvu prekomorsku ofenzivu za oslobađanje naftnih polja ?

xyz
Gost
xyz

Samo ona dva čamca od prije neki dan su preko milion!

Send this to a friend