Politika

Sadžakov: SPC preuzela baklju velikosrpskog nacionalizma

Slobodan Sadžakov

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori već dugo ima privilegovan položaj i donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti način je da se SPC prilagodi crnogorskom pravnom sistemu, kazao je za Radio Crne Gore doktor etike i profesor na Univerzitetu u Novom Sadu, Slobodan Sadžakov.

Za državu Crnu Goru, smatra Sadžakov, važno je da Srpsku pravoslavnu crkvu uvede u pravni sistem kako bi i njen položaj bio regularan po uzoru na sve evropske države. Savremeni model sekularizacije, novo definisanje odnosa crkve i države, ističe profesor etike, SPC ne odgovara.

“Velika bi stvar bila da za Srpsku pravoslavnu crkvu da se prisjeti svoje izvorne religijske uloge, a ne da se toliko bavi politikom i sticanjem. Postavlja se pitanje: Koliko su velikodostojnici SPC autentični u svojoj vjeri? Vidimo da se velikodostojnici SPC rađe bave svim drugim stvarim više nego religijom, tu su hoteli, tu su plaže, tu je ogromno bogatstvo, tu je bavljenje politikom.. tako da, aktuelno ponašanje SPC pokazuje samo jednu neregularnost društvenog života ne samo u Crnoj Gori već i u Srbiji”, kazao je Sadžakov.

Doktor etike ističe da je novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori otvorio “Pandorinu kutiju” punu neregularnosti.

“Puno je neregularnosti u pravnom smislu. Ogromna polemika koja se vodi-promašena je. Akteri te polemike ne žele da priznaju istorijske činjenice koje su neosporne. Činjenice su da je imovina crkve do 1918. pripadala Crnoj Gori, činjenica je da je kasnije uknjižena na jedan neregularan način, činjenica je i da je Crna Gora pokušavala da napravi ugovor sa svim vjerskim zajednicama i to je Srpska pravoslavna crkva dugo ignorisala. Neistinite su izjave rektora Cetinjske bogoslovije, Gojka Perovića, da ništa nije učinjeno kako bi se došlo do nekog dogovora ili sporazuma. SPC se do danas ignorantski ponašala prema Crnoj Gori zato što je u fundamentalnom smislu ne priznaje kao državu i željela je da bude država u državi i uživa privilegovan položaj”, konstatovao je Sadžakov.

Sagovornik Radija Crne Gore, smatra da SPC ima snage da mobiliše prosrpske nacionalističke snage i stvori histeriju. Takvo postupanje SPC obavezuje državu Crnu Goru da istraje i sprovede Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Prirodni neprijatelj državnosti Crne Gore jeste velikosrpski nacionalizam, smatra Sadžakov i dodaje da ga u ovom momentu predstavlja, prije svega, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

“Ovo je na neki način najbitniji momenat borbe za pun kapacitet crnogorske državnosti i neki značajniji kompromis sa SPC predstavljalo bi slabost države, jer je Crna Gora u mnogo slučajeva tolerisala bahate postupke SPC. U tom smislu, pomenuo bih, prije svega, podizanje nelegalne crkve na Rumiji. Crna Gora mora da bude istrajna i odlučna u procesu sekularizacije i definisanju pravnog statusa SPC”, ukazuje Sadžakov.

Ugroženost Srba, za Sadžakova, stara je floskula velikosrpskog nacionalizma. To je samo jedna zavodljiva fraza kojom se želi postići nešto.

Sadžakov, ističe da su posljednja dešavanja pokazala koliko su loši odnosi Srbije i Crne Gore i koliko je toga nezdravog u društvu. Po njegovim riječima Srbija je pokazala veliku agresivnost i histeriju..

“Nedopustivo ponašanje Srbije proizilazi iz velikosrpskog nacionalizma koji u prošlosti ništa dobro nije donio ovim prostorima. Srpska pravoslavna crkva koristi tu vrstu negativnog naboja jer je ona zapravo preuzela baklju velikosrpskog nacionalizma i pokušava spasiti šta se može spasiti od te ideje, koja je uvijek bila politika ekspanzionizma”, zaključio je Sadžakov.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Makelele
Gost
Makelele

Svaka ti čast majstore svaka ti je na mjestu

Pecko
Gost
Pecko

Šta reče đe radiš???

Goca
Gost
Goca

Kako dajes sebi za pravo da u opste spominjes SPC.

HR8
Gost
HR8

Goca je placeni cetnicki bot iz talibanske Srbije.

Baba vanga
Gost
Baba vanga

Ubrzo ce imati svi koji nisu imali.sviceeeeeeeeeee

veki
Gost
veki

etika ,profesor a estetika, neka dođe da mi prekopa baštu

Marko
Gost
Marko

Profesore dobiće te otkaz u NS. Zaboravii ste se gde zivite.

Peki
Gost
Peki

A okle ti pameti…aj vozi …aj na pecanje…srbija je ovo

Piksi
Gost
Piksi

Peki sanjaj sanjaj probudices se i ti jednog dana

HR8
Gost
HR8

Tacno, u Srbiji ne smijes imati pameti, to je grijeh u SPC.

Kotor CG.
Gost
Kotor CG.

Bravo profesore svaka ti je na mjesto

Baba vanga
Gost
Baba vanga

Sviceeeeeeeeeeeee

Milica
Gost
Milica

sve tačno od riječi do riječi. Svaka Vam čast profesore. Treba imati hrabrosti u ovom vremenu i reči glasno i jasno, ovo što svi znamo.

Благоје Јововић
Gost
Благоје Јововић

Колико сендвича?

Goca
Gost
Goca

Jos kad bi on bio nesto bitan pa da ga neko slusa.

HR8
Gost
HR8

Goca internet bot is Srbistana je bitna.

bobokocka
Gost
bobokocka

Imate jednog strašnog dr u Suboticu za male pare…

Podgorica
Gost
Podgorica

Ko je ovaj???

Import
Gost
Import

Odakle bješe ovaj,… velikosrpski prijatelj,….

Boka
Gost
Boka

Srpski prijatelj, velikosrpski neptijatelj.Dobro si rekao

Pljevljak
Gost
Pljevljak

Ovo je do sad najbolje objasnjenje prave situacije.Svaka cast profesore

Vavid
Gost
Vavid

Đe nalazite ove osobe da mi je znati..Sve s’ koca i konopca..

Dušan
Gost
Dušan

Šta ti radi Risto, kune li koga???

ilke
Gost
ilke

Dakle, Knjaz Nikola je ukazom crkvenu imovinu proglasio drzavnom i to je bilo po zakonu. Onda je drzava Crna Gora tu imovinu uknjizila po zakonskoj proceduri na SPC i to je bilo nezakonito, E, pa ako je i od profesora Univerziteta mnogo je. Izvinite, a šta sa onim crkvama i imovinom koje nisu bile Crna gora pre 1918?

knn
Gost
knn

Inke pa sve su bile Crne Gore a cije bi bile drugo ovo s

doktor profesor
Gost
doktor profesor

Ovoga doktora etike i profesora na Univerzitetu u Novom Sadu, Slobodana Sadžakova je maltretirao i šikanirao Milenko A. Perović koji je zbog toga bio kažnjen i prvi platio kaznu zbog mobinga.

Titobog26
Gost
Titobog26

Rezimske novine cdm ne odustaje… Ali dzaba vam. Gotov je!

Blaki
Gost
Blaki

Jel Amfilohije.?

Bog i batina
Gost
Bog i batina

Sadžakov….. Tako je od vajkada još si trebao reći: i za njom Crnogorci herojski srpski momci.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

srbija je demokratska država u kojoj I psihički bolesnici poput ovoga imaju pravo na mišljenje. da je u crnoj gori već bi plati kaznu I ležao u zatvoru

delboj
Gost
delboj

VIdimo, svi lajete po vas cijeli dan evo ne znam koliko decenija, a za Vucica ne smijes komentar ostavit.

KRIZA
Gost
KRIZA

Koji Vučić ,šta mi imamo sa njim .Ovo je CRNA GORA.Ovdje su problemi .

Mili
Gost
Mili

Zabolje nas za Vučića, ovo je CG

Piksi
Gost
Piksi

“Srbija je demokratska drzava” sprdas li se to obraza ti?

FENIKS
Gost
FENIKS

“EU KOLONIJA”INKE SU NAUCNIM ISTRAZIVANJEM OTKRILE DA SU PORIJEKLOM SRBI ,DA 1389 SVETI SAVA UVEO PRAVOSLAVLJE KOD INKA I MAJA

Vukan Đ.
Gost
Vukan Đ.

Preuzela, a kad je ispuštala.

Prc CG
Gost
Prc CG

Sto je čovjek spreman da kaže i uradi za 20-30 eura…

Mitar
Gost
Mitar

Aj ti onda besplatno reci sto nije istina tu?!?!?!

Marko
Gost
Marko

Đe ih nalazite sve.

Medo
Gost
Medo

Eto nadjose ga u sred Srbije i to ni manje ni vise nego profesor na univerzitetu….Valjda to dovoljno govori o svemu

Send this to a friend