Politika

SAEM: Predlog Zakona o državnoj upravi ugrožava nezavisnost AEM

ilustracija

Na juče održanoj sjednici, Savjet Agencije za elektronske medije je konstatovao da Predlog Zakona o državnoj upravi direktno ugrožava nezavisnost Agencije za elektronske medije (AEM).

Kako je saopštio Savjet, AEM je jedan od stubova zaštite i razvoja slobode medija, čiji rad se posebno prati u procesu stabilizacije i pridruživanja EU.

“Svi relevantni evropski standardi definišu nezavisnu poziciju regulatora AVM usluga, zbog čega obezbjeđivanje nezavisnosti AEM-a predstavlja jedan od mjerila za zatvaranje poglavlja 10 informatičko društvo i mediji. Evropska Komisija posebnu pažnju poklanja nezavisnosti regulatora AVM usluga, što potvrđuje činjenica da je u predlogu izmjena Direktive o AVM uslugama, koja će biti usvojena u Evropskom Parlamentu narednog mjeseca, eksplicitno navedeno da regulator elektronskih medija mora biti nezavisan od vlade i medijske industrije”, dodali su oni.

Podsjećaju da je obaveza Crne Gore da Direktrivu o AVM uslugama, u cjelosti, implementira u svoje zakonodavstvo.

“U skladu sa navedenim predloženi Zakon  je u potpunoj suprotnosti sa Direktivom. Smatramo da predložena zakonska rješenja cjelokupan proces nezavisne regulacije u oblasti AVM usluga vraćaju na početak. Regulator se svodi na nivo organa izvršne vlasti bez garancija nezavisnosti”, poručuju oni.

Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM), je juče pored ostaloga usvojio i Finansijski i Plan rada Agencije za elektronske medije za 2019. godinu, kao i Rješenje o dodjeli prava na emitovanje radijskih programa po osnovu javnog konkursa raspisanog 11. jula 2018. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dr.prava
Gost
Dr.prava

U stručnoj unutarvladinoj javnosti je koncept centralizovane i unifikovane državne uprave ocijenjen kao promašaj,zasnovan na poslijeratnoj logici.Umjesto da razvijaju kreativnost,sistem nagrađivanja i napredovanja uspješnih ljudi,jačanje uspješnih institucija,oni zagovaraju davno prevaziđeni restriktivni pristup. Logika provincije iliti mjesne zajednice,gospođo ministrice.

Nezavisni
Gost
Nezavisni

Nego što nego nezavisni od državne uprave. Tako je i cbcg nezavisna pa guverner zapošljava društvo svojih ćerki i buduće zetove… Tamo zakon ne ograničava platu.

Raki
Gost
Raki

Potpuno nekompetentno ministarstvo gospođe Pribilović.Oni žive u komunističkim obrascima i sve bi da unificiraju.Dobri bi bili da se zaposle u Bjelorusiji.

Anđela
Gost
Anđela

Ma da bre i plus sad oće da očerupaju novce dje god stignu.

Send this to a friend