Politika

Sagau: Ne autokefalna, već autonomna crkva Crne Gore

Foto: RSE

Gotovo je nemoguće na fer način utvrditi ko je vlasnik pravoslavnih zdanja u Crnoj Gori, tako da kakva god odluka da se donese, nekome će biti naneta nepravda, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Emil Bjorn Hilton Sagau (Saggau), doktorant Univerziteta u Kopenhagenu, koji proučava ovo pitanje i u više navrata je boravio na Balkanu.

“Kada je riječ o istoriji Crne Gore, nema jasnog pravnog uporišta i tragova kome ova vjerska zdanja pripadaju”, smatra Sagau.

Prema njegovom mišljenju, ovo pitanje je trebalo rješavati dijalogom i većom uključenošću vjerskih zajednica, a ne praviti od njega državno pitanje.

Sagau smatra da su se crnogorske vlasti odlučile da usvoje Zakon o slobodi vjeroispovijesti nakon što je vaseljenski patrijarh priznao autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, nadajući se da bi i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) mogla da slijedi taj put. Međutim, Sagau smatra da to nije realno.

On ističe da bi dugoročno jrešenje moglo biti formiranje autonomne Crnogorske pravoslavne crkve pod okriljem Srpske pravoslavne crkve (SPC), kao u slučaju Makedonske pravoslavne crkve, ali je pitanje da li je ijedna strana spremna na takav kompromis.

Bez jasnih tragova vlasništva

RSE: Da krenemo od istorijskog dijela. U čijem su vlasništvu vjerski objekti, koji su predmet spora? Da li je moguće utvrditi vlasništvo za crkve, manastire i ostala zdanja podignuta prije 1918?

Sagau: Gotovo je nemoguće na fer način utvrditi ko je njihov vlasnik, tako da kakva god odluka da se donese, nekome će biti nanijeta nepravda. Kada je riječ o istoriji Crne Gore, nema jasnog pravnog uporišta i tragova kome ova vjerska zdanja pripadaju.

Tadašnja crnogorska teokratska država, kao i svuda u svijetu, bila je njihov vlasnik, ali su takođe pripadala i lokalnim pravoslavnim zajednicama. Naravno, može se raspravljati od slučaja do slučaja da li se radi o srpskoj i crnogorskoj pravoslavnoj zajednici, jer ne smatram da su one u to vrijeme bile svjesne te razlike.

Treba se prisjetiti da su istorijske okolnosti u kojima je tada delovala crnogorska crkva bile sasvim drugačije nego sada. To je vrijeme turske vladavine i kasnijeg oslobođenja od nje, pa je čitav koncept nezavisne crnogorske crkve bio drugačiji nego danas.

Naravno, postoje dokumenti koji sugerišu da je tadašnja crnogorska crkva bila autokefalna, ali nema “tomosa”, odnosno crkvenog pravnog akta u kome se to direktno navodi. Dakle, postoje tragovi autokefalnosti crnogorske crkve, ali se to ne može uzeti kao dokaz njene potpune autonomije.

Nezavisnost, odnosno autokefalnost crkve je fenomen novijeg datuma, tako da je teško govoriti o statusu Crnogorske pravoslavne crkve pijre Prvog svjetskog rata.

Rizik da se ispravljanjem nepravde napravi nova

RSE: Po završetku Prvog svjetskog rata stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Tom činu je prethodilo prisajedinjenje Crne Gore Srbiji na Podgoričkoj skupštini, što i danas izaziva sporenja, tačnije da li je to bio dobrovoljni čin, kako tvrde Srbi, ili nasilan, što je stav Crnogoraca. Tada je ukinuta i Crnogorska pravoslavna crkva koja je prisajedinjena novoformiranoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Da li sada crnogorske vlasti na podesan način pokušavaju da isprave istorijsku nepravdu?

Sagau: Mislim da je teško ispravljati nepravde od prije sto i više godina, a da se sada ne učine nove nepravde. Ja razumijem brigu crnogorskih vlasti za obnovu i očuvanje svog kulturnog nasljeđa, ali donošenje ovakvog zakona je manje demokratski put za rješavanje tako složenog pitanja.

Eksproprijacija imovine je, prema evropskom zakonodavstvu, veoma strog način da se to učini. Kada vlada oduzima od crkve imovinu to je odlučan korak. Mislim da crnogorske vlasti nisu na pravi način uključile vjerske zajednice u ovaj proces i nedostajalo je više dijaloga.

Osnaživanje identiteta crnogorske državnosti

RSE: Crnogorska vlada tvrdi da je Srpska pravoslavna crkva ta koja ne prihvata dijalog. Šta je zapravo pozadina za donošenje ovog zakona? Crna Gora je obnovila svoju državnost u političkom smislu na referendumu 2006, međutim, na kulturnom i vjerskom planu, većina pravoslavaca ističe da govore srpski jezik, odnosno da su sljedbenici Srpske pravoslavne crkve. Da li ovim crnogorski establišment pokušava da ojača svoju državnost i na kulturnom i vjerskom planu?

Sagau: U potpunosti se slažem sa tom ocjenom. Shvatam da vlada želi da osnaži posebnost svoje nacije, jezika, kulture. Sasvim je razumljivo da nova država nastoji da definiše svoju poziciju i odnose sa drugima. Stoga je potrebno da se distancira, odnosno definiše svoje nasljeđe kao posebno u odnosu na srpsko. Međutim, postoji mnogo načina da se to učini.

Kada je riječ o vjerskim pitanjima, vlast u Podgorici se odlučila za oštre mjere kako bi osnažila svoju simboličku moć u nezavisnoj Crnoj Gori i čini se da u tome kopira ukrajinski model.

Crna Gora sledi ukrajinski model

RSE: Da li se ovaj potez, u smislu tajminga, može dovesti u vezu sa odlukom vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da dodjeli autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi?

Sagau: Da, ja apsolutno mislim da su se crnogorske vlasti odlučile na taj korak zbog pomenutog slučaja. Naime, Đukanovićeva vlada je predložila ovaj zakon još 2016, ali je od njega odustala zbog protivljenja sa raznih strana. Sada ga je vratila u proceduru zbog Ukrajine jer smatra da je moguće dobiti nezavisnu, autokefalnu crkvu.

Međutim, interesantno je da je vaseljenski patrijarh raščinio i izopštio čelnika Crnogorske pravoslavne crkve (mitropolit Mihailo). Patrijarh Vartolomej je u više navrata izjavio da ni u kom slučaju ne može biti priznata autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, tako da ima dosta razlika između crnogorskog i ukrajinskog slučaja.

Autonomna CPC kao rješenje

RSE: Kao što ste već spomenuli, u Crnoj Gori imamo slučaj da država želi vlasništvo nad crkvenim objektima, a sve u okviru šireg političkog konteksta da se ojača nezavisni crnogorski identitet. Da li mislite da je moguće da se nova autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva stvori tako što će se ogranak SPC koji postoji u Crnoj Gori utopiti u nju?

Sagau: Mislim da je malo vjerovatno da se stvori autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, jer su se i ruski i vaseljenski patrijarsi saglasili da ne treba osnivati novu crnogorsku crkvu. Ne vidim da će se to uskoro promijeniti, te će za bilo koju pravoslavnu crkvu biti jako teško da prizna autokefalnost crnogorske crkve.

Međutim, postoji šansa da se neke stvari urade drugačije. Imamo primjer Sjeverne Makedonije, koja je 2001. godine formirala autonomnu pravoslavnu crkvu. To znači da crkva ima pravo da izabere sve episkope i obavlja liturgiju, kao i sve druge stvari koje uobičajeno povezujemo sa nezavisnošću, ali priznaje SPC kao matičnu crkvu.

Stoga bi i u Crnoj Gori mogla da se formira autonomna pravoslavna crkva, koja bi i dalje priznavala SPC kao matičnu crkvu, Mislim da je to jedina racionalna i održiva ideja u slučaju Crne Gore. Ne smatram da bi bilo pametno, ali ni moguće, kreirati autokefalnu crkvu. Moguće je ogranak SPC koji postoji u Crnoj Gori pretvoriti u autonomnu crkvu, što je rješenje na koje SPC ne bi gledalo kao nametnuto od strane crnogorske države.

RSE: Dakle, mislite da SPC treba da da svoj pristanak da crnogorska crkva postane autonomna?

Sagau: Ne autokefalna, već autonomna, što znači da donosi svoje zakone, bira episkope, ali priznaje SPC kao matičnu crkvu.

Amfilohije kao arhiepiskop CPC

RSE: Mislite li da bi autonomija Crnogorske pravoslavne crkve zadovoljila Crnu Goru, imajući u vidu da bi ta crkva i dalje slijedila pravila i tradiciju SPC?

Sagau: Zavisi od toga koga pitate, ko bi tu crkvu vodio i koliko radikalno bi to bilo izvedeno. Mislim da je moguće stvoriti crkvu koja bi, u isto vrijeme, poštovala crnogorsku kulturu i održavala bliske veze sa srpskom crkvom.

Dakle, mislim da je moguće, ali nisam siguran kako bi na ovo gledali crnogorski nacionalisti, kao i Crnogorska pravoslavna crkva, koja to ne bi tretirala kao rješenje problema. Ovo bi, najprije, bio dobar put za Vladu koja bi mogla da prizna novu crkvu koja ima određeni stepen nezavisnosti i nije tako usko vezana za SPC, kao što je trenutno slučaj.

RSE: O ovome što predlažete, na neki način, spekuliše se i u javnosti. Navodi se da je moguć dogovor između crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i mitropolita Amfilohija, koji vodi SPC u Crnoj Gori. Prema tom dogovoru, Amfilohije bi postao prvi crnogorski patrijarh.

Sagau: Tako je, ali bi on i dalje ostao dio Srpske pravoslavne crkve. Ne mislim da bi mogao nositi titulu patrijarha, već prije arhiepiskopa.

Jaki argumenti SPC pred Sudom u Strazburu

RSE: Vidjećemo kako će se to riješiti u Crnoj Gori. SPC je najavila da će uložiti žalbu Ustavnom sudu u Crnoj Gori, a onda i Evropskom sudu za ljudska prava.

Sagau: Mislim da ima jake argumente pred Evropskim sudom za ljudska prava. Postoji sličan slučaj u Moldaviji između pravoslavne crkve u Besarabiji i Rumunske pravoslavne crkve, kada je besarabisjka crkva bila zabranjena u toj zemlji. Oni su slučaj izneli pred Evropskim sudom za ljudska prava prije nekih 10, 20 godina, koji je donio odluku da besarabijska crkva ima pravo na restituciju.

Notr Dam u vlasništvu crkve

RSE: Kakva je situacija u Francuskoj ili Italiji?

Sagau: U Francuskoj je situacija drugačija jer su crkva i država razdvojene. Zbog duge tradicije, crkva je vlasnik svojih objekata, što država prihvata. Pripadnici vjerske zajednice plaćaju porez direktno crkvi. Ono što razlikuje ove slučajeve od crnogorskog jeste da ove države imaju dugu i ustaljenu istoriju sa jasno utvrđenim vlasništvom nad vjerskim objektima.

Na primer, niko nikada nije dovodio u pitanje da Notr Dam pripada katoličkoj crkvi. Zna se da katolička crkva pripada katoličkoj zajednici. Zbog tih vjekovnih odnosa, pitanje vlasništva nikada nije bilo predmet spora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krsna Zorka
Gost
Krsna Zorka

A ko ce prekreciti te freske stare vjekovima, a ko ce spomenike stare preklesat, kojem ministarstvu to pripada ?

nik
Gost
nik

Ko j ovaj doktorant dje ga nadjoste

Definitivno
Gost
Definitivno

Hahaha, potrudio se Dragan Štavljanin da nadje sagovorinika koji ” ùci ” iz ” srpskih knjiga”….Pogledajte u kojoj je vezi Sagau sa srpskim istoricarima…i koju literaturu je konsultovao za ivakve idgovore…katastrofa od ” naucnika”.

Definitivno
Gost
Definitivno

Pogledajte koju literaturu je koristio ovaj Sagau u svom tekstu u ” Socioloskoj luci”, tekstove Velibora Dzomica, Mirka Blagojevica etc, etc…. Pritom kaze da ” govori srpski”…
Koja je veza izmedju njega i Srbije?

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ista veza koje imaju sudije u Strazburu, profesionalna

Buto Maniti
Gost
Buto Maniti

Treba koristit WIKIPEDIJU CROWN LAND ZETA Istoricari profesori Cembridge i Michigen univerziteta sa dokumentima Carigrada i Beca

Filip
Gost
Filip

Nisu svi opčinjeni sa dps, da mišljenje u odnosu na to da podešavaju

Boka kotorska
Gost
Boka kotorska

Milo mi da cujem,vecinski srpskim jezikom pricaju u Cg… A ovaj text,trazite neko rijesenje jer ne moze protiv naroda,a?

Nikad više 1918
Gost
Nikad više 1918

Pa dobro. Ako nekoga na možemo da pobijedimo, onda je možda bolje da mu se pridružimo.

Bora Bora
Gost
Bora Bora

Nase je Nsse…CG mora svoje okupirane Svetinje oslobodit..

zvezda repatica
Gost
zvezda repatica

Tvoje su džamije

Ranko
Gost
Ranko

Nijesu, nego katedrale.

Buto Maniti
Gost
Buto Maniti

Bora Bora djesi bio 1945 s tvoima da oslobodis Crkve i sprijecis ulaz CG u SFRJ

marius
Gost
marius

Dje nadjose ovoga Vikinga,da mi je samo znat ?

pravda
Gost
pravda

srpskoj crkvi pripada samo hram i to pola njega pola je finansirala vlada—ostalo je sve cpc i naroda crnogorskog koji je gradio svoje manastire i crkve..

Tomos
Gost
Tomos

Zemljopis Crne Gore iz 1911g Cetinje.. Pri kraju Zemčjošisa pod…”natod”…
“U Crmoj Gori živi oko 300.000 ljudi, sve prabini čisti Srbi, većinom su Pravoslavci…”
E oni su pravili Crkve..

d.b.
Gost
d.b.

Sve već rečeno…i Vlada zna da odredbe koje se odnose na nacionalizaciju nijesu Ustavne i u skladu sa Međunarodnim pravom. Ovo pitanje se ne rjesava na “trupinu”, neznanjem i silom, nego, poznavanjem materije, diplomatski i razgovorom.
Ne mogu zakon da pisu samo istoričari!

John
Gost
John

To bi bilo kao da Crna Gora dobije autonomiju u okviru Srbije.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

E, ne bi! Crkva je starija od drzave. Drzavne granice su se mijenjale, a crkva opstajala 800 godina. Nije problem sto su se u medjuvremenu izdiferencirale nove nacije i nacionalne drzave, ali crkvi ostaje ono sto je njeno.

Definitivno
Gost
Definitivno

Mislis na Savinu crkvu koja veze nema sa Crnom Gorom?

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Pa, jbg, brate, ne znam kako nema, sto je Savina? Odakle su Nemanjici?

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

jedino pravo resenje je da crnogorska i makedonska crkva budu autokefalne i da zajedno sa svim pravoslavnim patrijarsima i nas sjedi u sinodu pravoslavnih crkava …i necemo ni mi ni makedonci bit neprijatelji nikome a ne rusiji i srbiji….vise nas bilo

d.b.
Gost
d.b.

Slazem se, samo se to pitanje ne rjesava uzgred. A posebno ne na aktuelni način!

DanaS
Gost
DanaS

Malo istrazivah ovoga mladog ” strucnjaka” ciji tekst nam CDM podnese pod nos, u duhu Vesti: ovaj mladic poodavno saradjuje sa srpskim “istoricarima”, a i nije mu nesto jaca strana pravoslavlje. Uostslom, citamo taj korous delikti.
Zanemarite ovaj clanak, tendenciozan je i nenaucan. Nadam se da ce autora jednog dana diskvalifikovati pravi strucnjaci…

petarpan
Gost
petarpan

Sve je jasno, ako se zna ko sve śedi i ko rukovodi RSE u Podgorici… To je njihov san, i zato su nasli ovog “strucnjaka” sa njegovim “genijalnim” rjesenjima… Njihovih ruku djelo su i neke crkvice na divlje podignute, po crnogorskim brdima, a sve sa Ristovim blagoslovom… A drzava je tada “spavala” i prepisivala zemlju na SPC!

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Bice i da je Drago Pilsel cetnicki placenik?

Definitivno
Gost
Definitivno

On je promijenio nekoliko kvalifikacija, prema tome kod Draga je sve moguce

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Kako iko sa zerom obraza može tražiti da vjerujući Crnogorci po nacionalnosti ljube ruku Ristu Ćirovom, kad niko pod kapom nebeskom nije više uvreda na račun Crnogoraca od njega izrekao? To doktorant Sagau ne zna, pa mu je lako pričati priče. Neka Riki prizna crnogorsku naciju, izvini se onima koje je vrijeđao- to je preduslov za bilo kakve pregovore i… Više »

Popokatepetl
Gost
Popokatepetl

Tako je Generale. Ti si Hrvat pa ti je lako, ali kako bi to Crnogorci podnijeli. 🙂

Definitivno
Gost
Definitivno

Generale, NEMA TU PREGOVORA, SAMO PRIMIJENITI ZAKON. ” PREGOVARALI SMO DVO VIJEK. Pa, nece, valjda Crnogirska autokefalna crkva, kojoj je autokefalnost prigrabila tudja drzava i tudja crjva, dizvoliti da njeni sveci budu Maca, Joanikije i kumpanija…nece dozvoliti da se moli u ime gradjana zajedno sa pedofilskim ptimjercima…nece dozvoliti da se eksteritorijalno nalazi U SVOJOJ JEDINOJ I RODJENOJ DRZAVI. Ovo vise… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Teško je ne složiti se s tobom, Definitivno. Mi ipak moramo dati sve od sebe kako bismo pokazali da nijesmo nekakvi ekstremisti. Stoga trebamo biti otvoreni za razgovor. Neka na ristoslavce padne teret, jer oni neće prihvatiti ove uslove, a ni fašiste Macu, Šiljka i Joanikija Lipovca neće maknuti sa liste svetaca. Kakva crkva- takvi i sveci!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, vjerujući Crnogorci su vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske i ostale 3 Eparhije SPC.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Navedi jednu uvredu

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Znam za taj dokument, ali to nije istovjetno crkvenom pravnom aktu. Govoreći u striktno pravnim terminima, nužan je “tomos” kojim se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi dodjeljuje autokefalnost. To ne znači da Ruska pravoslavna crkva ili vaseljenski patrijarh u Carigradu nisu tada smatrali crnogorsku crkvu autokefalnom. Sasvim je moguće, ali dokument koji ste pomenuli nije direktan dokaz nezavisnosti Crnogorske pravoslavne crkve. Tada… Više »

Definitivno
Gost
Definitivno

Ok. Neka Sroska crkva DOKAZE da ima timos orije 1922. godine.. i neka DOKAŽE da je postojala u CG kao Srpska crkva.
NEMA DOKAZA, NITI JE POSTOJALA.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Definitivno, Vladika Vasilije Petrović koji je rukopoložen u Beogradu 1750.god. od strane srpskog patrijarha Atanasija II, je za sebe napisao da je Arhijerej srpske crkve . Vidiš da ima dokaza.

Definitivno
Gost
Definitivno

Nije tacno da je napusao da je ARHIJEREJ, no ” i egzarh”, sto znaci ” i sluga”, drugim rijecima ” i moze po potrebi posluziti”. Prestani da GOVORUS NEISTINE NARODU KOJI NE CITA DOKUMENTE, a nas koji znamo NE MOZEŠ OBMANUTI!!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Definitivno, u Istoriji Crne Gore koju je Vladika Vasilije napisao 1754.god. za sebe piše da je Arhijerej srpske crkve.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Vrti kollko hoćeš, nismo nikada bili Autokefalni

Definitivno
Gost
Definitivno

Pa i Melentije 1922. kaze da se ” ujedinjuje” Crnogorska autokefalna crkva u Srpsku…etc. Laze li i Melentije? Pa ne bi mogao lagati, nikako.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ovdje je prikazan samo dio intervjua. Izostavljen je važan dio o tome kako CPC nikad nije bila autokefalna

Filip
Gost
Filip

To se podrazunjeva

Joo
Gost
Joo

Mislis na onaj DODAN deo objavljen u Vijestima……

Tomos
Gost
Tomos

Njegoš je bio planiran i sam je pisao o tome, za Tron Pećki… A to svsko zna da to ne bi moglo da su to bile dvije odvojene Crkve… To kaže i ovaj u tom tekstu…”funkcionisali ste samostalmo, autonkmno sli niste nili Auzokefalni” Eto je i Njehoš to nspisao,… Ali dps traži da više vjrujemo recimo min Boškoviću, Simoviću o… Više »

Definitivno
Gost
Definitivno

Tomose, vidiš li odakle je taj ” naucnik” uzeo ” argumente”?
Iz kojeg srpskig udzbenika? Pogledaj malo koje su mu veze sa ” sroskom” naukom? ! Potrazi, ja znam.

Keto
Gost
Keto

Ovaj je prilicno povrsno proucio stvari. Po njemu nema dovoljno jasnih pravnih dokaza prje 1918??? On ili ne zna za ustav drzave iz tog vremena koji ekspilictno utvrdjuje crkvenu imovinu kao drzavnu ili nema dovoljno pravnog znanja, jer nema pravno valjanijeg akta od ustava koji se eksplicitno bavi tim pitanjem. On ocito ni ne zna istoriju kad govori o teokratskoj… Više »

Mirkisa
Gost
Mirkisa

Dje ovoga nadjoste. Cujes legende,nova Drzava. Ako je nova Drzava ona sa hiljadugodisnjom tradicijom i istorijom onda sam ja Nikola Tesla.

antiustaša
Gost
antiustaša

Crna Gora je priznata kao država od 1878. Do 1918. i ovih 14 godina od 2006. Uupno 54 godine a ne 1000 hahahaha. I vi nekome mlatite o mitomaniji i lažima. Ko o čemu..

ehti
Gost
ehti

Haha, srpski izabran sagovornik! Predzadnji pasus govori koliko je lik pristrasan., koliko sam sebe demantuje.

Sistem
Gost
Sistem

Nabikso di na Dps komtatore pa te zbunjuje ostatak svijeta

Blok
Gost
Blok

Znunio si de jer kid nas ne možeš revcmo pročitati ni jedantekst pohvale za Trampa, recimo, samo kritoke. Tako iszo za Nobelovca, Henke koji je ranije podržso Srbe. A čitav ga Sbijet hvali, ali toga nema u našim novinams. Tako si se navikao i za Crnogorsku Mitropoliju samo nspadajz (ovi domači) , pa se zbunite kada vidite ovakav tekst

Nikad vise
Gost
Nikad vise

Posle 31ne godine pakla, radja se nada. Narod po prvi put nakon 31ne godine straha i svejednoce, ponosno uzdignute glave protestuje i nije ga briga za zbire i spijune, jer zna da je njihovo pasalo.
Nada stvara radost. Bog sami je ovom narodu dao hrabrost za osvajanje slobode.
Dosta je bilo mraka. Vrijeme je za prosperitet.

Prč
Gost
Prč

Uh sad nam trebaju i strucnjaci sa strane koji su nekoliko puta dosli na balkan,ada ekspert.usput period koji navodi da cpc nije imala tomos tada ga nema ni spc.a da nije jasno kome su tada pripadale crkve ali bas presmijesno.

Tomos
Gost
Tomos

Ko i jednom dođe može da zaključi to što je i on zaključio, a to da nije nikada postijala Autokefalna Crkva. Znalo bi se za jednog Patrijaha valjda.
Eto pamtimo Serdare, Vojbode, Barajaktare…valjda bi i Patrijahe da ih je bilo…

ND
Gost
ND

Rješenje koje je kod nas nemoguća misija!

kotor
Gost
kotor

Samo SPC ima direktnu vezu sa Bogom.U pravu si kralju.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

24h online, još od Rastka Nimanija. Tradicija.

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

kotor, tako ti Boga?

Definitivno
Gost
Definitivno

kotor, hshaha…

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Bolje nas je ovaj izanilizira no Njegos !

E, odvalih se
Gost
E, odvalih se

Hahaha, pazi im IDEJE…” da Amfilihije bude na celu SPC u koju bi se opet utopila CPC”….HAHAHAHAHA!
Pa ovakav “članak” moze da napravi samo novinar i ” doktor” koji su na meniju DIREKTNIH NEPRIJATELJA CRNE GORE!!!

Thor
Gost
Thor

Nijesi ga procitao. Procitaj kompletan tekst.

Mikica
Gost
Mikica

Sto je ovo Cdm?
Poceli ste realne clanke da pustate?

Joo
Gost
Joo

Nikada autonomna jer bi to znacilo da se srbijanska bratija i dalje pita….a poznato je koliko oni postuju instituciju autonomije….svakom svoje….kraj……

Thor
Gost
Thor

Ne bih rekao…MCP bi ostala pod okriljem SPC-a kao maticne crkve, ali Beogradska Patrijarsija ne bi mogla u tom slucaju da ima bilo kakav upliv, pogotovo kad se radi o izboru Mitropolita.

Joo
Gost
Joo

Thor…u nekoj teoriji srbijanci ne bi smeli ni sada da se uplicu, pa se uplicu…..biznis dilovi na relaciji Risto-mali Alek-Dodik i oni oko njih cvetaju……ne bi smeli da se uplicu u politiku drugih suverenih drzava pa se uplicu i CG, HR, MK, BiH, itd…..veoma je tanka linija izmedju sta ne bi smeli i sta rade, ali mali Alek veoma cesto… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Sad ću ja kao ristoslavci reći: a ko vam je ovaj “stručnjak” i đe ga samo nađoste, haha?! Doktorant, kuku & lele! Jak autoritet! Mogli ste i nekog brucoša iz Stokholma naći da i on reče koju.😂😂😂

Blok
Gost
Blok

Njemu je ovo posao, i samo sa obim bavi.
A vi servirate Čedu Jovanobića za vjerska pitanja, ili Čanka, Draškovića.
U ostalom što vam je Vartolomej rekso bez isto to

Чак Норис
Gost
Чак Норис

Нека си ти Генерале збрисао у Хрватску чим је постало густо. 🙂

Nenad
Gost
Nenad

Crkva je odvojena od drzave i tako treba i da ostane..ja ne vidim koga to mitropolija ugrozava i zabranjuje mu da bude crnogorac..markovic rece ja i moja porodica idemo u tu crkvu al opet bi da je ukinu..ili da daju pocetni udarac da se za nekih 100 god ukine pravoslavlje u cg..e to se ne smije dozvoliti

Joo
Gost
Joo

U Crnogorskim svetinjama srbijanci brane da se unese Crnogorska zastava, brane da ti kum bude katolik (iako je hriscanin), brane u svetinjama koje nisu njihove i mogu da koriste PRAVOSLAVCI da sluze CPC svestenici, negiraju CG i mrze sve Crnogorsko…..da ne duzim….ne radi se o ukidanju pravoslavlja vec o oslobadjanju od okupacije……

Region
Gost
Region

U Crnoj Gori je zvanično 95% Sveštenstva Crnogorski Državljavani

Ronaldo
Gost
Ronaldo

Bolestan si, idi lijeci se…u nekoj psihijatrijskoj ustanovi.

knn
Gost
knn

Nenade jsi li to zaboravio one kletve iuvrede na racun Crne Gore i crnogoraca, i svege crnogorskog, ma doduse tebe se to nije ni doticalo . E Crnogoraca jeste i te kako A ona srbijanska zastava sto se svakodnevno vijorila na crkve ,mislis da je Crnogorcu svejedno ispod nje ulaziti u crkvu .Pa normalnome naravno da nije,nijesmo Srbijanci .Mi smo… Više »

Thor
Gost
Thor

Ne lupetaj gluposti. I nasu je drzavu Crnogorska trobojka krasila gotovo 140 godina.

Definitivno
Gost
Definitivno

T hor, NASU? Tvoja i moja drzava nijesu jedno. Ti si izdajnik Crne Gore, i radis direktno protiv nje.

Sistem
Gost
Sistem

Nadavno da je tako

TikvaBezKorijen
Gost
TikvaBezKorijen

pokušavali su godinama da utru ime crnogorsko, vjeru, kulturu i sve što baštini cg, ali sve na svoju štetu

vesko
Gost
vesko

Ovaj intervju je objavljen juce na portalu Vijesti.Cini mi se da je na ovom portalu malo filovan jer tamo decidno stoji da to sto se u listi autokefalnih crkava iz 1855 i 1885 navodi CPC nije i ne moze biti dokaza autokefalnosti.
SPC ce opstati u Crnoj Gori to je neminivno i istorijski pravedno.

Joo
Gost
Joo

Niko ne brani SPC da opstaje….samo moraju da vrate sta su okupirali….i ne mogu vise da mafijaju po CG i izigravaju faktor jaci od drzave……

kotor
Gost
kotor

nijesu okupirali no UKRALI

Region
Gost
Region

Ko je god bio Sveštenik u Crnoj Gori prije 1918g oszajao je na istim pozicijama i nakon 1918g. Sobzirom na sve to i izašao ovaj tekst…

e, da ti kažem
Gost
e, da ti kažem

A sto cemo, Vesko, sa stotinama ruskih doktora religije, grckih, francuskih, njemackih, pa i srpskih KOJI DECIDNO TVRDE I ZNAJU DA JE CPC BILA AUTOKEFALNA? STO LI JE FANAR PRIMAO KRALJA NIKOLU UZ POCASTI? STO SU CRNOGORCI NAPRAVILI OVOLIKE BIGOMOLJE KAO ” NEPRIZNATI”? KAKO JE RUSKI SINOD, U PRISUSTVU RUSKIG CARA, STAVIO KAMILAVKU VLADICI CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE NA GLAVU? Alo?… Više »

Alfa
Gost
Alfa

A Tomos….

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Alfa, Neka Srbija pokaze tomos prije Melentijevog, placenog milion franaka !
Neka dokaže Srbija da je imala ijednu crkvu u CG!
Zasto bi na Cetinju postojalo Srpsko poslanstvo ako nijeste bili stranci? Bili ste.

Joo
Gost
Joo

Imaju ti Tomosi i svi dokumenti nacin da nestanu….da recimo okupatori iz sebi korisnih razloga uniste dokumente koji protiv njih rade…..ili u nekim slucajevima znaju dokumenti da se nose sa recimo Cetinja na “restauraciju” u BG….pa da se vrate nove knjige pune pro srbijanskog sadrzaja….zna to da se desi….ali takvi znaju i da budu nadmudreni a originali ipak sacuvani……

Thor
Gost
Thor

@E, dati kazem: Pa druze sve sto si naveo je tacno osim toga “CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE”. Nije tacno! Nego MITROPOLIJI CRNOGORSKOJ. U Rusiji su za to vrijeme za nasu Mitropoliju Crnogorsku koja je bila priznata kao EPARHIJA unutar SPC-a normalno govorili da je CPC. To je isto kao da Beogradska Patrijarsija ode u Carigrad neko stavu kamilavku na glavi patrijarhu… Više »

e, da ti kažem
Gost
e, da ti kažem

Thor, Nije istina! Srpska crkva se u Crnoj Gori NE POMINJE PRIJE 1918. godine! To tvoje spinovanje NE PIJE VODU JER SVI DOKAZI GOVORE DRUGACIJE

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Thor, to sto pricas cista je budalastina i izmisljanje.
Nije vrijedno komentara.

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Thor, iznosis neistine , i to kategoricki (!). Ako ista znas iz istorije pravoslavlja , onda ti nema lijeka sa takvim stavom. Sve te demantuje.
CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA JE BILA SAMOSTALNA I AUTOKEFALNA. IMALA JE SVOJ SINOD!
Kako je uopste moguce da ” neautokefalna crkva ima svoj Sinod”, a, ” druze”???

Sava
Gost
Sava

Samo da niko ne dobije otkaz u cdm zbog ovog clanka

Kosta
Gost
Kosta

Eto vama Miraš pa neka vam bude i autonoman i autokefalan i kakav god hoćete, izgradite mu crkve i uživajte. A Mitropolija je bila, jeste i biće bio SPC. Sad kad ste vidjeli da je narod masovno stao uz Amfilohija, rado bi da prisvojili, ali to ne zavisi od vas nego od njega i Mitropolije, a oni to NEĆE. Batalite… Više »

Joo
Gost
Joo

Mi smo mu crkve izgradili….dovoljne su nase crkve koje su srbijanci okupirali……

Kole
Gost
Kole

Odlican tekst, veoma objektivan. Rjesenje koje pominje ovaj covjek je jedino moguce i odrzivo. Amfilohije na celo Crnogorske pravoslavne crkve!

Joo
Gost
Joo

Onaj ko mrzi CG….ne priznaje naciju, drzavu, himnu, istoriju, ko ima kriminalne mahinacije imovinom naroda…..taj ne moze da bude na celi bilo cega u CG…..neka ide i kune po Republici Sumskoj….moja preporuka je prvo da obidje groblja i pokloni se zrtvama onih koje je ljubio i celivao saljuci ih u ratnii zlocin…….

Mrcili se
Gost
Mrcili se

Ma pusti ti ovog on koristi neke metode svoje dok država ima svoje i to je odma razlika .

prijatelj
Gost
prijatelj

Ovo što je profesor Sagau rekao u intervju he nemoguće u Crnoj Gori:
On ističe da bi dugoročno jrešenje moglo biti formiranje autonomne Crnogorske pravoslavne crkve pod okriljem Srpske pravoslavne crkve (SPC), kao u slučaju Makedonske pravoslavne crkve, ali je pitanje da li je ijedna strana spremna na takav kompromis.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ову аутономну цркву коју овај интересантни саговорник помиње ми већ имамо. То је МЦП на челу са Митрополитом Амфилохијем који итекако аутономно размишља ако СПЦ донесе неку лошу одлуку. Примјер је одликовање Вучића орденом Светог Саве. Хвала за овај текст и чудо је да сте га објавили.

Tolkien
Gost
Tolkien

mcp je jedna trecina teritorije cg…

Definitivno
Gost
Definitivno

Realni, ovaj tekst je iz srbijanskih ” izvora” o CPC.
Provjereno vec!

Dobrivoje
Gost
Dobrivoje

“Nikad nije bilo predmet spora”. Mislim da g-dinu Sagau treba da pročita malo o događajima u Francuskoj tokom predsednikovanja njegovog imenjaka Emila Lubea.

Nenad
Gost
Nenad

Ne odgovara nista pojedinima dok ne zatru sve srpsko u cg ..ne znam cemu ta bolesna ambicija kad sto god procitate..bilo koju izjavu dokument bukvare pa i gusle..ne postoji a da se ne pominje crnogorsko srpstvo..mnogo prije 1918.
Srpstvo je utemeljeno u cg mozda vise nego u samoj srbiji..nemojte nam na silu nametati nesto..crnogorci ne ljube lance

Joo
Gost
Joo

Isto kao sto vi zatirete sve Crnogorsko u Srbistanu….samo jedna i jednia Crnogorska zastava ima u Srbistanu….i ona vam je smetala pa ste je zapalili……

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Đe izvadiše Srbi ovoga? A ni on ne može da kaže da Crnogorska crkva nije bila nezavisna, no mu je jedini argument u odbrani Srba, to što nemamo Tomos, koji nikad nijesmo ni tražila. Vjerovatno slučajno zaboravi da napomene, da ni ruska crkva nema Tomos a prije 1922-e ga nije ga imala ni srpska crkva. Polako sve dolazi na svoje… Više »

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

Staromoračanine, da li znaš da je u manastiru Morača održan sabor na kome su episkopi Pećke patrijaršije prihvatili sklapanja jedinstva između Pravoslavne crkve (Pećke patrijaršije) i Katoličke crkve godine 1648. Proces koji je vodio crkvenom jedinstvu započeo je u vrijeme pećkog patrijarha Pajsija (1612.-1648.). Patrijarh Pajsije zvani Janjevac bio je vrlo sklon crkvenosjediniteljskoj ideji i tokom cijelog života održavao je… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Gornja Morača, Pišeš gluposti van kontesta, o događajima prije 400 godina. Suština je da je srpska crkva u Crnu Goru došla sa okupacijom 1918-e. Aleksandar je dekretom ukinuo Crnogorsku pravoslavnu crkvu i svu imovinu prepisao Srbima. Kraj priče. Sad je došao i kraj okupacije.

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

Staromoračanine, vraćeno se na početak, znam da znaš, zar ti je toliko teško da pošteno odgovoriš ko je i kada sagradio manastir Moraču i koja ga je crkva koristila od tada do danas, u kontekstu?

Jaz
Gost
Jaz

Ali ako se bas stavimo u kontekst toga vremena, Crna Gora je bila u ratu sa Turskom,siromasna, ljudi su bili gladni i mahom nepismeni, Petrovici su birani na opstecrnogorskom zboru i sve, bukvalno sve odluke su samostalno donosili, koga je tada bilo briga za tomos, kome je to padalo na pamet pored drugih stvari, oni nisu znali niti su mogli… Više »

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Povampirio se cezar Dioklecijan pa navalio da oburda naslednika crkve cezara Konstantina.

Tomos
Gost
Tomos

“Postoje dokumenti koji sugerišu da je tadašnja crnogorska crkva bila autokefalna, ali nema “tomosa”, odnosno crkvenog pravnog akta u kome se to direktno navodi. Dakle, postoje tragovi autokefalnosti crnogorske crkve, ali se to ne može uzeti kao dokaz njene potpune autonomije”… Svakome je jasmo ono štp sam navodio. Nskonpada Pećke Patrijašihe funkcionisali smo samoszalno, autonomno i cijeničinsu nas kao Autokefalnu… Više »

Tomos
Gost
Tomos

I ne bih bjo protiv ni sada da ga zatažimo, Tomos. Ali Tomos može da traži jedino Crkva a ne Nvo Miraš… ne može ni Dps…. Tomos samo može da traži Crkva, odnosno da proizađe iz volje naroda i Sveštenstva te zemlje… Ovo što radi sada Dps je smješno i neozniljno, pa i za nas…. Dps može “Bandićke igre” da… Više »

Sveto
Gost
Sveto

Sveti Sava nikada nije priznat od grčke pravoslavne crkve jer se izjasnjavs

Sveto
Gost
Sveto

Sveti Sava nikada nije priznat od grčke pravoslavne crkve jer se izjasnjavao kao blizak rimokatoličkoj vjeri,tada su mu ustupljene katoličke crkve na usluzi koje su kasnije prisvojili Nemanjići koji su bili rimokatolici i kasnije prelaze pravoslavlje,nijesu imali Tomos

Primorac
Gost
Primorac

Molio bi minuse da se uključe u diskzsiju i da istoriski opovrgnu ono zašto rafe dislike.hvala unaprijed.

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

O cemu pricas, Tomose? BILI SMO AUTOKEFALNA ARHIEPUSKOPIJA!!! T o je cinjenica KOJU SVI RELEVANTNI ISTORICARI RELIGIJE NAVODE!!!
Nikada nijesmo bili Patrijarsija da bismo imali patrijarha.
Bili smo AUTOKEFALNA ARHIEPISKOPIJA CRNOGIRSKE PRAVOSLAVNE CRKVE! UPIŠI I UPAMTI!
OPET CEMO BITI!!!

Thor
Gost
Thor

@Vitni – Nikad u istoriji nije postojala CPC koja je pritom bila arhiepiskopija. Nikad. Provjeri svuda, ali svuda i vidjeces da je to jedina istina, to je cinjenica.

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Thor, ne uci me da ” provjerim” JER JE PROVJERENO! Budi u to siguran, i budi siguran da necemo dozvoliti da nas vise maltretirate ovim povodom. Činjenice i istina su nesto STO JE BITNO !

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Postojala je CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA KAO AUTOKEFALNA ARHIEPISKOPIJA . TO JE ČINJENICA!
I protiv te cinjenice ama vas nista ne mozete uraditi!

Tomos
Gost
Tomos

Nvo ne može biti Crkva, već vam je odgovoreno zvanično.
Naši poglavari su mosili titulu Egzarh, a to samo po sebi znači da nisi Autonefalan.
A ni ona nije nasledna, i kod nas je samo jedan poglavar dobio zu titulu Kanonski, čitaj malo…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pa što nismo imali arhiepiskopa no mitropolita ?

Definitivno
Gost
Definitivno

Njegoš JE SAM DEMANTOVAO TU GLUPOST. ZASTO OPET LAZETE?

Berane
Gost
Berane

Tada je ukinuta i Crnogorska pravoslavna crkva koja je prisajedinjena novoformiranoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi.. SPC je formirana 600 godina prije 1918..ne sporim CPC niti ulazim u debate, samo da se zna da nije novoformirana nego je postojala vec 6 vjekova prije 1918..

Primorac
Gost
Primorac

Nisi u pravu,dokaze traži u Carigradu tamo ima dokumenata ako ih nema srbija.

Send this to a friend