Politika

Salonski nacionalisti bez političkog profita

Janjić

Osnivač Foruma za entičke odnose Dušan Janjić kaže da je jučerašnja posjeta salonskih nacionalista iz Crne Gore Kosovu prošla bez bilo kakvog političkog profita i mogla je samo da potpali strasti na ovom dijelu Balkana.

Janjić je za Dnevne novine kazao da ono što su kazali i zbog čega su došli predstavnici Srba iz Crne Gore nije “inficiralo” srpski narod na Kosovu.

“Mislim, čak, da ta posjeta ne može doprinijeti i pomirenju Aleksandra Vučića sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jer predstavnike Srba iz Crne Gore ni Crkva neće prihvatiti kao pomiritelje. Jasno je da dio opozicionara i sa Kosova i iz Crne Gore ima dobru komunikaciju sa mitropolitom Amfilohijem, ali je sasvim jasno da Srbi iz Crne Gore, Srbi sa Kosova u Srpska pravoslavna crkva nemaju iste interese”, kaže Janjić.

On ističe da predsjedniku Nove srpske demokratije Andriji Mandiću sigurno nije u interesu da ulazi u bilo kakav sukob sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Crnogorci su birajući da odu na Kosovo juče, a ne 9. septembra, kada će Vučić biti tamo, izbjegli da postanu dio atmosfere visokog rizika, koja će toga dana, neminovno tamo vladati. Posjetili su manastire, ali nijesam siguran da su u potpunosti podržali ono što misle i govore sveštenici Prizrenske eparhije”, ističe osnivač Foruma za entičke odnose.

Vučić je juče rekao da bi bilo dobro da se dopusti Srbima i Albancima da sami urede svoje odnose, jer su sada potrebni mir i stabilnost, a ne da zadovoljavanje interesa velikih sila i dodao da će biti veoma teško da se dođe do sporazuma, ali da mu je veoma važno da ostane zapisano šta je Srbija mogla da ima i šta je prokockala kao bezbroj puta do sada.

“Dobro je što je delegacija iz Crne Gore juče bila na Kosovu jer će na dan dolaska Vučića biti više protesta. Srbi se organizuju, ali to najavljuje i kosovska opozicija. Zato Vučićeva posjeta može imati dvostruko dejstvo. Prvo može da djeluje smirujuće, čemu se nadam, ali može da izazove i nekontrolisane sukobe. Zašto su Crnogorci juče išli, nije poznato, jer je i njima jasno da politički nije profitabilno da to urade u ovom trenutku”, kaže Janjić.

On smatra da je djelovanje predstavnika Srba iz Crne Gore i njihova bliska saradnja sa sveštenstvom SPC na Kosovu pokazala da se više ne osjeća da patrijarh Irinej uopšte i postoji.

“Priču o Kosovu su preuzeli neki drugi, a patrijarh je kao kamilica ne škodi, i u svakom slučaju, ništa ne pomaže”, kaže Janjić.

12 Komentara na "Salonski nacionalisti bez političkog profita"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend