Politika

Salonski nacionalisti bez političkog profita

Janjić

Osnivač Foruma za entičke odnose Dušan Janjić kaže da je jučerašnja posjeta salonskih nacionalista iz Crne Gore Kosovu prošla bez bilo kakvog političkog profita i mogla je samo da potpali strasti na ovom dijelu Balkana.

Janjić je za Dnevne novine kazao da ono što su kazali i zbog čega su došli predstavnici Srba iz Crne Gore nije “inficiralo” srpski narod na Kosovu.

“Mislim, čak, da ta posjeta ne može doprinijeti i pomirenju Aleksandra Vučića sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jer predstavnike Srba iz Crne Gore ni Crkva neće prihvatiti kao pomiritelje. Jasno je da dio opozicionara i sa Kosova i iz Crne Gore ima dobru komunikaciju sa mitropolitom Amfilohijem, ali je sasvim jasno da Srbi iz Crne Gore, Srbi sa Kosova u Srpska pravoslavna crkva nemaju iste interese”, kaže Janjić.

On ističe da predsjedniku Nove srpske demokratije Andriji Mandiću sigurno nije u interesu da ulazi u bilo kakav sukob sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Crnogorci su birajući da odu na Kosovo juče, a ne 9. septembra, kada će Vučić biti tamo, izbjegli da postanu dio atmosfere visokog rizika, koja će toga dana, neminovno tamo vladati. Posjetili su manastire, ali nijesam siguran da su u potpunosti podržali ono što misle i govore sveštenici Prizrenske eparhije”, ističe osnivač Foruma za entičke odnose.

Vučić je juče rekao da bi bilo dobro da se dopusti Srbima i Albancima da sami urede svoje odnose, jer su sada potrebni mir i stabilnost, a ne da zadovoljavanje interesa velikih sila i dodao da će biti veoma teško da se dođe do sporazuma, ali da mu je veoma važno da ostane zapisano šta je Srbija mogla da ima i šta je prokockala kao bezbroj puta do sada.

“Dobro je što je delegacija iz Crne Gore juče bila na Kosovu jer će na dan dolaska Vučića biti više protesta. Srbi se organizuju, ali to najavljuje i kosovska opozicija. Zato Vučićeva posjeta može imati dvostruko dejstvo. Prvo može da djeluje smirujuće, čemu se nadam, ali može da izazove i nekontrolisane sukobe. Zašto su Crnogorci juče išli, nije poznato, jer je i njima jasno da politički nije profitabilno da to urade u ovom trenutku”, kaže Janjić.

On smatra da je djelovanje predstavnika Srba iz Crne Gore i njihova bliska saradnja sa sveštenstvom SPC na Kosovu pokazala da se više ne osjeća da patrijarh Irinej uopšte i postoji.

“Priču o Kosovu su preuzeli neki drugi, a patrijarh je kao kamilica ne škodi, i u svakom slučaju, ništa ne pomaže”, kaže Janjić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LJUTA
Gost
LJUTA

Jesi li ti jadan ikad dao neko svoje rjesenje pa da te poslusamo…zaboravljas da si bio u ds dok su vladali i doveli do ovog danas…danas si analiticar bez rjesenja ka i svaki….vise moze analizirati trezveno neki cg seljak no sve bg zakrpe ds iz bg….

Mr. Perfect
Gost
Mr. Perfect

Treba riješiti srpsko pitanje u CG, po uzoru na Tudjmana!

Zoran
Gost
Zoran

Janjic sve prica samo nikako da napadne
srpskog diktatora vucica koji placa tzv srbe iz
crne gore

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Nije mi jasno što se ovaj predstavlja kao SRB analitičar kad u zadnje 15 god samo radi u interesu DPS-a? Ajde da pokrenemo inicijativu da mu se dadne CG pasoš, ako ga je iko zaslužio, to je ovaj..

Che
Gost
Che

Janjicu ,sto rece.Tvoje hvatanje krugova po bivsoj je piznato.Para vrti…….

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Odavno ne čusmo ovog stručnjaka. Prifalilo para a ?

Neka to
Gost
Neka to

A ti se nešto šunjaš po ovih portala a niko te ne treba.A radi nešto ako si potrošio tih 50 centi za dojč kafu

Hrvatska Boka
Gost
Hrvatska Boka

Neka to
To je kod vas špijuna podgoričkih kafa 50centi

Joxim
Gost
Joxim

Evo i ovog plaćenog analitičara. Njegova riječ baš ima težinu, posebno na Kosovu, odakle potiče. Ali u Cg sve prolazi. Svi pljuvači po Srbiji su ovdje dobro došli. Nije mi nikako jasan motiv ovog portala da svakodnevno pronalazi ovakve likove i stvara vještačke podjele u istom narodu.

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Uđi na portal Blica da vidiš što su pljuvači. Po CG, naravno!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ samo kažem..

Blic je medij koji je kupio bivši šef CIA-e Petreus.
Komentari su tamo strogo kontrolisani.
CDM kakav je da jeste, je 372 puta slobodniji od Petreusove Američke demokratije.

LJUTA
Gost
LJUTA

Idem na blic da provjerim…

Send this to a friend