Politika

Sančes sa Abazovićem: Puna podrška na putu ka EU, Crna Gora mora da je ujedinjena, stabilna i da uradi potrebne reforme

Sančez i Abazović

Premijer Dritan Abazović svečano je dočekao danas na Vili Gorica premijera Kraljevine Španije Pedra Sančesa Peresa-Kastehona koji danas, u okviru radne posjete Zapadnom Balkanu, boravi u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Abazović je španskog predsjednika Vlade dočekao uz najveće državne počasti, zajedno sa potpredsjednicom Vlade Jovanom Marović i ministrom Goranom Đurovićem. Nakon svečanog dočeka i intoniranja zvaničnih himni dvije države, uslijedio je têt-à-têt razgovor dvojice zvaničnika.

Tokom bilateralnog sastanka delegacija Crne Gore i Španije konstatovano je, kako se navodi, da postoji potencijal za razvoj prijateljskih i tradicionalno dobrih odnosa dvije države, čemu svakako doprinosi aktivan politički dijalog na najvišem nivou.

,,Dajemo punu podršku Crnoj Gori na putu ka EU. Crna Gora mora da je ujedinjena, stabilna i da uradi potrebne reforme. Možete odigrati važnu ulogu u cilju postizanja stabilnosti u regionu. Zapadni Balkan pripada u EU, a Crna Gora je prva u redu. Cilj politike proširenja i integracionog procesa je da gradimo jaku Evropu”, istakao je premijer Španije.

Sančes je naveo da Kraljevina Španija otvara Kancelariju u Crnoj Gori i da će na njenom čelu biti otpravnik poslova Manuel Duran Himenes-Riko.

Abazović je izrazio zadovoljstvo zbog posjete premijera Sančesa istakavši da je ovo istorijski momenat jer se radi o prvoj posjeti španskog premijera Crnoj Gori od sticanja
naše nezavisnosti.

Premijer Crne Gore se zahvalio Sančesu na kontinuiranoj podršci u ostvarivanju naših spoljnopolitičkih prioriteta – našem evropskom putu i jačanju partnerstva u okviru NATO.

Abazović je podcrtao da je Crna Gora država koja na najbolji mogući način proces proširenja može oživiti, naglasivši da se radi o državi koja stoprocentno prati vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i NATO, ali i snažno podržava politiku otvorenih vrata za sve zainteresovane države, što je najbolje pokazala u odnosu prema Švedskoj i Finskoj.

Abazović je naznačio da Crna Gora promoviše politiku mira, stabilnost i dobrosusjedskih odnosa na Zapadnom Balkanu i želi da podstiče novu politiku pomirenja i
saradnje u regionu.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Djuro
Gost
Djuro

Jeste vala evo nam se Dritko pobratimio sa dostavljenim i Prletom.

Crnogorka🇲🇪
Gost
Crnogorka🇲🇪

Ima li koja crkva da mu poklonimo? E kuku nama.

Maja
Gost
Maja

Kako je zgodan Sanchez!

Mrkelja
Gost
Mrkelja

Nedaj Bože da je viši 😅

Ultraviolet
Gost
Ultraviolet

Sančez, kakav si 😍😍😍

Send this to a friend