Politika

Saradnjom do novih mehanizama saradnje u oblasti konzularnih poslova

Prvi Konzularni forum u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova održava se danas i sjutra u Podgorici, a ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora domaćin prvog foruma koji je okupio predstavnike sedamnaest zemalja, sa ciljem da se razmijene iskustva i pogledi o trenutnom stanju u oblasti vizne politike, izazovima migratornih kretanja i konzularnih usluga u eri globalizacije te ukazao na važnost kontinuiranog jačanja saradnje u ovim oblastima.

“Upravo zahvaljujući udruženim naporima u proteklih nekoliko godina, napravili smo značajne pomake ka boljoj povezanosti u brojnim oblastima, naročito kulturi, pravosuđu, unutrašnjim poslovima, obrazovanju, nauci. Sa istim ciljem organizovali smo i ovaj forum, uvjereni da će rezultat vašeg dvodnevnog rada doprinijeti još boljim i sadržajnijim odnosima zemalja učesnica“, kazao je Darmanović.

Osvrnuvši se na dostignuća Crne Gore u pogledu spoljnopolitičkih prioriteta, istakao je da naša evropska i evroatlantska partnerstva garantuju bezbjednost zemlje i sigurnost poslovnog i investicionog ambijenta, a da važnu ulogu u tome imaju i konzularne aktivnosti. U

“Uspješno realizujemo sve obaveze koje proizilaze iz vizne liberalizacije, a zahvaljujući takvoj politici naše Vlade, crnogorski državljani danas mogu bez vize putovati u 100 zemalja svijeta, dok državljani iz 104 države mogu, bez vize, boraviti u Crnoj Gori“, kazao je šef crnogorske diplomatije.

U kontekstu Globalnog pakta o migracijama i predstojećeg sastanka u Marakešu, a u vezi sa jednom od tema Foruma, ministar Darmanović je ukazao i na potrebu saradnje i zajedničkog djelovanja u pogledu sve učestalijih migratornih kretanja.

“Crna Gora nastoji da održava redovnu komunikaciju sa zemljama regiona i ostalim partnerima, kontinuirano razvija mehanizme i jača kapacitete u cilju pružanja adekvatnog odgovora na sve izazove, uz puno poštovanje međunarodnih standarda”, naveo je on.

Prvi Konzularni forum u Crnoj Gori traje dva dana, a među učesnicima su predstavnici ministarstava vanjskih poslova Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Mađarske, Italije, Kosova, Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovenije, Slovačke i Turske.

S.Đ.

Send this to a friend